Автор Тема: Opel Astra H (classic III) и Daewoo Matiz  (Прочитано 76246 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34064
  • Таков е животот... јебига
Одг: Opel Astra H (classic III) и Daewoo Matiz
« Одговори #45 на: 06 Јуни 2011, 11:25:25 am »
Еј Казан друже, баш ми е жал што доцна ти ја видов темава. Еве јас што имам: http://www.carclub.mk/index.php/topic,835.0.html
Може да се видиме некогаш чисто на муабет за Даеву мали аутца. Баш сакав да споредам нешто меѓу Спаркот и Матизот. Јас бајаги време шетав по продавници и сервиси и се распрашував за некои работи. Со информации сум како енциклопедија :) Пиши некогаш да се видиме ако си за пиво-муабет-возење...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #46 на: 06 Јуни 2011, 11:26:47 am »
Ќе бидат растегнати и ќе личат пошироки, ама тоа и не е толку битно ако зимаш нови 185ки следен пат. Иако што се тиче мене би отишол на 14ки кога веќе земаш со 185ка гума.
Еве ти 155/65/13 на 5.5 бандаж.
185-ки се многу широки. Закачуваат предните тркала при вртење на крилото а задните закачуваат баш над тркалото на крилото исто. Проверено. Јас ставив за проба и додека беше крената колата проверив и не можев да го свртам воланот од пола натаму

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #47 на: 06 Јуни 2011, 11:27:49 am »
и јас мислев дека не иде 155ка на 5.5Ј, само очигледно типот шо сака да ми ги шитне бандаживе, само и тоа му е цел...макар и балони да возам. како и да е, тогаш наредна смена на гуми, зиам бандажи, зошо овие шо ги иам не се ни 4 месеци стари, здравје... фала на брзи одговори у секој случај момци ! :)
Ќе те носам јас кај што има бандаши за Матиз/Спарк. Ќе извадиме и попусти. Ти само кажи кога

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3893
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #48 на: 06 Јуни 2011, 11:37:33 am »
ааа... знам за Спаркчето твое... за маврово коа се идеше, ако не бев на работа, ќе идев со матизот.. чисто да демонстрираме шо како се маливе аутца... за бандажи иам планови, али после одмори, и да знаеш ќе те барам, зошо не се наоѓаат баш лесно...а вака за договор, лаф-муабет и пивце, нема проблем :) I AM IN !!! :)

и околу бандажите, шо е до мене би се задржал на фабрички димензии... значи на гумиве шо ги иам да пасираат и тие шо би ги зел... значи не повеќе од 5Ј..
« Последно менување: 06 Јуни 2011, 11:39:39 am KaZaN »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #49 на: 06 Јуни 2011, 11:43:36 am »
Моите се 5,5ј. Гумите се 155/70-13. Гумите не изгледаат растегнати туку се таман за тие бандаши. Ак опогледнеш одозгора, жицата на гумата доаѓа баш над работ што се допира до асфалтот што ево принцип најдобро до гумата. Јас од овие бандаши сум задоволен. Ме лажеа дека биле меки ова-она дека ќе се виткале исто како и фабричките. Па отидов на исправање чисто да ги проверат. Немаше никаква деформација точно после година дена возење. Бандашите беа идеално прави без никакви траги од оштета.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #50 на: 06 Јуни 2011, 11:47:34 am »
155/65-13 се моите... ширината е иста, значи таман ќе ми дојдат и мене 5.5Ј.. знаеш, со 100 луѓе муабет, секој ќе ти го каже тоа што го знае, и тоталка си збунет после... вака од лично искуство мислење, најверодостојно ми е...

имаш нешо разлика у потрошња?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #51 на: 06 Јуни 2011, 11:49:12 am »
Нема никаква разлика во потрошувачка. Зошто мислиш дека би имало?
Башка овие бандаши се малце поиздадени кон надвор од фабричките. Му даваат малце подобаш шмек и стабилност.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #52 на: 06 Јуни 2011, 11:51:57 am »
епа ти викам... различни луѓе, различни муабети... па некој ми кажа дека ако стаам поширок бандаш, ќе ми рипне малце потрошувачкa... па затоа и те прашувам...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #53 на: 06 Јуни 2011, 11:57:06 am »
Абе ајде :D :D :D ќе рипнела потрошувачката.
Колку и да ставиш поширок бандаш со истата гума пак ќе имаш иста површина на контакт со патот а со тоа и иста потрошувачка. Ако ставиш пак повисок бандаш или гума со повисок профил ќе има малку поголемо оптеретување на моторот при тргање и при забрзување ама затоа пак на иста брзина ќе има помал број на вртежи и тоа ќе го анулира зголемувањето на потрошувачката поради оптеретувањето. И плус зборуваме за промени во параметрите кои се речиси занемарливи и воопшто немерливи. Такада немаш проблем од тој аспект. Ич да не се секираш. Јас во секој случај би ти препорачал повисока гума (155-70). Многу е поудобна, потивки се амортизерите. Ќе ти дадам на спаркот да пробаш да видиш како е.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #54 на: 06 Јуни 2011, 11:58:18 am »
абе гумиве се релативно нови... така да, следна гума би била таа...

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #55 на: 06 Јуни 2011, 12:05:23 pm »
мало освежување....

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #56 на: 06 Јуни 2011, 12:14:47 pm »
Нема никаква разлика во потрошувачка. Зошто мислиш дека би имало?
Башка овие бандаши се малце поиздадени кон надвор од фабричките. Му даваат малце подобаш шмек и стабилност.

Сеа држи, као по шина да иде...  :)

Мала шала, на фаланга бандажите се со поидадено Ете, иначе стварно на фаца има добиено многу...

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #57 на: 06 Јуни 2011, 12:22:48 pm »
тоа ми е највише... желба за бандаж уше од копиљ... ко мало дете се израдував коа реши стариот опелов со бандажи да го земе...

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #58 на: 06 Јуни 2011, 12:25:30 pm »
Специфична димензија има матизот, за бандажи да најдеш ке ти биде малце борба, али види фаланга од кај нарачал... или од бугарија некој да ти донесе

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #59 на: 06 Јуни 2011, 23:10:41 pm »
тоа е така, нема шо да дискутираме...иако не сум решил за дефинитивно да зеам да барам, веќе приметив... ем дека се 13ки, ем со размерот на штрафови...