Автор Тема: Ваши искуства со Пајак службата  (Прочитано 32233 пати)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
Ваши искуства со Пајак службата
« на: 27 Март 2011, 12:04:34 pm »
Фраери фаќаа бришка со "мерцедеси"

Се упатуваме кон улицата Ленинова, а таму десетина наредени џипови, "мерцедеси", "хонди". Но штомсе појави пајакот на улицата, во истиот миг истрчаа сопствениците од кафулињата и заминаа со автомобилите. Сè се случуваше во една секунда, па пајакот немаше време ниту да се паркира, а камоли да подигне погрешно паркирано возило

"Секој оној што погрешно се паркирал, го креваме со налог на полицијата. Нема отстапки ниту за згодни девојки, политичари, пејачки или глумци. За сите важи истото правило", вели Ивица, кој веќе 20 години е дел од Пајак-службата

Кошмар за секој возач во Скопје е пајакот. Речиси и да нема човек чиј автомобил барем еднаш не бил цел на Пајак-службата. Колку и да молиш или да објаснуваш дека си се паркирал само за две минути, сè ти е бадијала. Штом четирите т.н. папучи на пајакот се ставени на тркалата на автомобилот - нема излез. Сакале-нејќеле, мора да платите 2.000 денари во депото на ЈП "Градски паркинг" за повторно да седнете во своето возило.
Екипа на "Вест" вчера неколку часа беше на терен со Пајак-службата на ЈП "Градски паркинг" за да видиме од прва рака како се одвива собирањето на неправилно паркираните возила низ скопските улици.
Во 11 часот стигнавме во депото на Пајак-службата под Железничката станица, каде што, откако веќе направиле неколку тури низ градот, нè чекаа подготвени пајаци. Најпрво шефот на Пајак-службата нè предупреди да не бидеме изненадени ако некој легне пред пајакот за да не дозволи да му го однесеме возилото, ако почнат да нè пцујат или колнат, па дури и ако некој се обиде физички да се пресмета со нас.
"Сме имале секакви случаи. Колку клетви и навреди добивале нашите луѓе, не им го знам бројот. Ни велат: 'Како ќе ми ја земаш колата, па знаеш ли кој сум јас' и следуваат редица закани. Кавгите и клетвите продолжуваат и тука, на депото, кога ќе дојдат да ја платат казната. Првин убаво ќе ни се изнавикаат, па дури потоа ќе платат. Најмногу сме збунети кога ќе легнат среде улица пред пајакот и кога ни велат: 'Само преку мене мртов ќе ја однесете колата'", вели шефот на Пајак-службата Димитар Мишев.
Потоа полицаецот, без кого пајакот не може да подигне ниту едно возило, и шефот на Пајак-службата ја договорија трасата по која требаше да одиме со возила во лов на неправилно паркирани автомобили. Тргнавме. Од пајакот кој прв тргна, преку радиостаница ни јавија дека првин ќе одиме на Плоштад.
"Толку пати сте нè критикувале дека не сме собрале ниту еден автомобил на Плоштад, па еве сега, заедно со вас, ќе го направиме тоа", низ смеа ни дофрли екипата во пајакот кој возеше пред нас.
Преку тесниот премин меѓу портата и сендвичарницата "Чичко Стоилко" едвај успеавме да влеземе на Плоштадот. На уличката, од едната страна имаше паркирани такси-возила, кои не правеа прекршок оти тука има такси-станица. Од другата страна, пак, на обележани паркинг-места, службени возила на "ЕВН". Пајакот продолжи напред, вртејќи околу ТЦ "Лумикс" и токму пред влезот на Градскиот трговски центар имаше паркирано црн "опел". Првиот пајак веднаш се паркираше до него и тамам да ги стават папучите на тркалата, дознаа дека тоа е возило на "Алфите", кои биле на терен. "Ништо, овој пат не наидовме на ниту едно возило на Плоштадот", вели Ивица, возачот на вториот пајак. "Многу често луѓето се прашуваат зошто не подигнуваме одредени возила, како што беше случај со ова. Граѓаните не знаат дека станува збор за полиција, па оттаму доаѓаат муабетите дека имаме селективен пристап, што не е вистина. Секој оној што погрешно се паркирал, го креваме со налог на полицијата. Нема отстапки ниту за згодни девојки, политичари, пејачки или глумци. За сите важи истото правило", вели Ивица, кој веќе 20 години е дел од Пајак-службата.
Следната локација за лов на пајакот беше уличката кај кафулето "Тренд". Но и таму истата приказна како со Плоштадот. Две неправилно паркирани возила, и тоа едното повторно на полицијата, а другото - за дотур на стока. Но веднаш се вративме во пајаците, оти полицаецот во првиот пајак доби известување дека кај италијанска амбасада е пријавено возило што е паркирано среде улица и го попречува сообраќајот. Се упативме кон улицата Максим Горки, па кон италијанската амбасада и веќе ја имавме првата жртва. Имаше паркирано "голф" со странски регистарски таблички и веднаш започна акцијата за негово подигнување. И се заврши буквално за две минути. Возилото беше во пајакот, вработените на своите места и потоа продолживме кон депото за да го истовариме подигнатото возило. По пат застанавме на кејот 13 Ноември. Беше редот вториот пајак да интервенира. Како по обичај, во пешачкиот дел паркирано возило - сребрен "опел". И со него истата процедура: за помалку од две минути беше ставено на пајакот, а полицаецот плус напиша казна за сообраќаен прекршок за паркирање во пешачка зона. И така сопственикот, освен 2.000 денари на Пајак-службата, ќе треба да $ плати и 1.500 денари на полицијата.
Оттаму тргнавме кон депото за да го истоварат пленот и за да ги предадат записниците за подигнатите возила.
"Како поминавте, добивте ли некоја клетва или закана?", нè праша шефот Мишев и ни раскажа дека пред извесно време подигнале возило со ковчег на него.
"На улицата Македонија, пред хотелот 'Бристол', се снимаше сцена од филм и имаше паркирано 'фиќо', а на него ковчег. Требаше да се пренесе возилото со пајакот, но граѓаните мислеа дека го носиме во депото. И потоа какви сè не клетви чувме од граѓаните додека се движевме низ градот: 'Па и мртовците не можат на раат да се погребат од вас. И нив ли ќе ги подигнувате?', се присети шефот Димитар.
По кратката пауза, повторно влеговме во пајаците и тргнавме кон Дебар маало. Е тука пајакот никако не може да излезе на крај со скопските момци кои седат во кафулињата на Ленинова на кафе, а скапите возила ги паркираат на улицата пред нив. Првин се паркиравме кај кружниот тек. Таму имаше три автомобили наредени еден зад друг, погрешно паркирани. Додека едниот пајак го подигаше првото возило, а другиот се подготвуваше да го подигне второто, истрча сопственикот на возраст од околу 60 години и почна со добро познатата реплика.
"Ве молам, не кревајте го, бев паркиран само на две минути" и успеа да се спаси од казна. Во истиот миг истрча и сопственикот на третиот автомобил, за секунда влезе во возилото и избега.
Едниот пајак остана празен, па се упатуваме кон улицата Ленинова. А таму десетина наредени џипови, "мерцедеси", "хонди". Но штом пајакот се појави на улицата, во истиот миг истрчаа сопствениците од кафулињата и заминаа со автомобилите. Сè се случуваше во една секунда, па пајакот немаше време ниту да се паркира, а камоли да подигне возило.
"Е вака ни поминува секој работен ден. Во просек, креваме по 50 возила дневно и морам да кажам дека последнава година скопјани се подисциплинирани во однос на паркирањето од изминатите години", ни рекоа вработените во Пајак-службата на разделба.
Ана Антевска

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55049
  • Махер
Одг: Ваши искуства со Пајак службата
« Одговори #1 на: 27 Март 2011, 12:15:34 pm »
Па што не ги казнува џандарот прво со ливче на шофершајбна, додека се мести пајакот. Немора казна за пајак, ама за погрешно паркирање МОРА. Значи не се поминува низ градов. Не ми е јасно зошто пајак службата не е на терен 24/7. Како што ја оправија партизанска од една лента да ја направат 2 пред буњаковец, и од една лента што ја направија 3 пред лептокарија така и на другите. Не е некоја филозофија, само 4 пати во денот да се поминат критичните локации и готово. решен проблем со сообраќајот во целата Македонија и пошироко.

-Ленинова кај кафичи.
-Орце Николов кај ДМ.
-После битпазар од двете страни, веќе почна да неможе да се помине.
-Партизанска цела.
-Рузвелтова цела.

Лепиш казна на 5 возила во рок од 30 секунди пред да избегаат, и после дига пајак. Неподношљиво е она застанување од 2 минути на овие места, макар и да е навистина 2 минути, а често не е.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #2 на: 27 Март 2011, 12:19:44 pm »
До сега сум имал едно подигање и тоа на Бит Пазар, ја ко домаќин човек застанав на брзинка да земам витамини ;D, обично прва тезга, дај кило од ова, кило од она, завршив работа идам према AX - от ( со него бев) што ќе видам пајак го вози CICI ко председник ;D, ги застанав викам аман бре 5 минути немаше, кога дојдовте па на крај крајева не бев само ја имаше неколку аута со поголем стаж ;D Тоа е дечки, 1200 денара. Пак ја нешто божем пробувам да се извадам али нема шанси, бркам по џепови 900 денара само, му викам еве ти 900 денара земи ја собраќајната или личната карта ќе дојдам ќе ви донесам уше 300 денара. Не бре бате ко CICI да им е крвен непријател решиле да го носат и тачка. Неможев да се објаснам, се откажав си продужиа овие и ја пешки од Бит Пазар до дома ( Црниче) натоварен ко магаре. Дојдов дома, жива вода, земав пари и идам, а не дечки, 1200 на лице место, овде 2000. Оооооо сунце вам јебем калаисано, платив што ќе правам, идам кај CICI гледам задните полумесеци набиени али идентично човече. Ги викам тие таму, ово оно сте ми го оштетиле возилово што ќе прајме сега. Викни си полиција, отидов до Пролече пријавив, дојдоа овие, гледаат лево десно го викнаа шефот, овој бате ко Скопје да го ослободил, и ми вика, што пишува овде во записникот "оштетување по целa каросерија", му викам абе вие сте можеле да пишете и карамболирано али не е така, едино оштетување му беа две гребаници со кључ, ова вие сте го направиле, плус не беше прано и апла се гледаше дека е тазе оштетување. Шефов одговори, ние сме осигурани што сакаш прави твој проблем. У тој моменат едино што ми идеше на памет беше кашикара, племе му ебем. Направија записник џандариве и еве до ден денес ништо се нема десено а има пројдено година ипол.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #3 на: 27 Март 2011, 12:22:31 pm »
Е да бе... се полициски коли се тие што не ги дигаат... Ако е така тогаш стварно треба да се загрижиме дека живиме у полициска држава! Демократија... што беше тоа?

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #4 на: 27 Март 2011, 12:23:36 pm »
Па што не ги казнува џандарот прво со ливче на шофершајбна, додека се мести пајакот. Немора казна за пајак, ама за погрешно паркирање МОРА. Значи не се поминува низ градов. Не ми е јасно зошто пајак службата не е на терен 24/7. Како што ја оправија партизанска од една лента да ја направат 2 пред буњаковец, и од една лента што ја направија 3 пред лептокарија така и на другите. Не е некоја филозофија, само 4 пати во денот да се поминат критичните локации и готово. решен проблем со сообраќајот во целата Македонија и пошироко.

-Ленинова кај кафичи.
-Орце Николов кај ДМ.
-После битпазар од двете страни, веќе почна да неможе да се помине.
-Партизанска цела.
-Рузвелтова цела.

Лепиш казна на 5 возила во рок од 30 секунди пред да избегаат, и после дига пајак. Неподношљиво е она застанување од 2 минути на овие места, макар и да е навистина 2 минути, а често не е.

Додека градот не направи паркинг со капацитет соодветен на фрекфенцијата на одредено место не смеат да казнуваат. Кај да оставам кола ако сакам да пазарам на Бит Пазар. У МНТ доле ?

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8536
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #5 на: 27 Март 2011, 15:31:26 pm »
Абе тие што имаат паркинзи во склоп на зградите к.р ги боли, и само серат како има непростојни возачи и гужва праеле. Што да кат тие што немаат паркинг а мора да паркира некаде. Почнете од овие на Рузвелтова, ако не ги остават колите доле на улица, каде?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #6 на: 27 Март 2011, 18:26:05 pm »
Абе тие што имаат паркинзи во склоп на зградите к.р ги боли, и само серат како има непростојни возачи и гужва праеле. Што да кат тие што немаат паркинг а мора да паркира некаде. Почнете од овие на Рузвелтова, ако не ги остават колите доле на улица, каде?
Kade sto im e odreden parking prostorot koj doagja so stanot, a sekoj stan mora da go ima. Tamu da se parkiraat. Kako moze da go smetate zastanuvanjeto NA ulica normalno ne mi e jasno! Ama ne samo toa! Tuku i trebalo da se parkira NA ulica! Pa dobro dali se slusate sto zboruvate? Nemoze da se parkira i zastanuva NA ulica. Toa e Ulica. Parkiraj se na trotoarot, na parking, i najvazno od se POBUNI se ako nesto ti fali. Imas kukjen sovet imas pretstavnik na ulicata, imas se! Nemoze da se zaglavuva protokot na soobrakjaj vo glavnite soonrakjajnici, zaradi toa sto nekoj nemal parking! Izvini molim te! Na sto lici toa. Toa e realnosta, nema parkinzi, zali se - ke se desi nesto. A so parkiranje na ulica edinstveno kazna moze da si zarabotis, koja i poveke od sto treba e zasluzena!
E sega koga zabranija parkiranje na Ruzveltova, nekako magicno si najdoa mesto lugeto? Ama pak ima po nekoj idiot sto ke zastane na ulica i ja pravi ulicata da e so edna lenta!
Nisto licno ama jas koga ke vidam kola na ulica mi doagja da izvadam parce od kolata i da go ostavam ma hauba. Sramota.
Zali se kade sto treba, ne se inaeti za dzabe.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8536
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #7 на: 27 Март 2011, 20:18:47 pm »
Ако лично мене ми го кажуваш тоа да се жалам, немам потреба јас имам кај да паркирам. Тоа да им го кажеш на оние во зградиве и куќите на рузвелтова, и тоа слободно застани буквално искочи и кажи им, па е видиш како и каде се снаоѓаат "маѓично" со паркинг. Немој погрешно да ме сватиш, јас тебе те сваќам, и мене ме нервираат колите што затвараат цела лента, поготово на партизанска и пред ДМ тие се за утепуење. А тоа дека треба кога купуваш стан да има со него и паркинг ми е многу чудно од твоја страна, ти ко да живееш во Шпанија не во Македонија, 70% од местата за живеење немаат по 1 паркинг место.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #8 на: 27 Март 2011, 20:31:37 pm »
Se pravat dalaveri so stanovite, ama zakon postoi! A sega so divogradbite koga ke se ispolegalizira celiot kriminal ke se cudime sto ne snaslo! A pred DM i na leninova NEMA soobrakjaj, tamu nema mesto da se razminat koli. Se cekas so toj od drugata strana za da se razmines. Jas toa sekoj den po 4 pati so pajace, pa da vidis kako ke gi snema stokata.
A nema vrska deka tie sto ziveat bi zastanale na ulica! Toa se sve sinovi i kerki... Puvezi. Tato pere na rabota, mama pere doma.
Ama zastanuvanje na ulica mislam deka e kaceno sega na nekoi 300 eur? Ili gresam?
Kriticni mesta treba poveke pati na den da se ceslaat zasto narodot strada. I tie sto ziveat, i tie sto pominuvat. Pa ne se dolzni za nekoj puvez da si iskinat nervi, na pat do doma.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #9 на: 27 Март 2011, 20:59:09 pm »
Јаја Паша е најтесното грло у Скопје, коли паркирани на улица, сечење дупла пуна лента а полиција нигде нема. Многу е лесно да се прчиш на Рузвелтова, која бај д веј е споредна уличка.

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
« Одговори #10 на: 27 Март 2011, 21:22:24 pm »
ама ја да им го начукам на пајак службата со тоа камионите можат секој ден по 12301329002193 пати да сечат 2 пуни линии кај железничка и да закрчуваат сообрајќа затоа што треба да свртат за нив не важи закон за полиција не важи закон за одредени "фаци" исто не важи епа за кого важи само за нас обичните луѓе. и иди после речи не била селективна и полициска државава ми се сере од државава наша и од начинот на нејзино управување

Отсутен TSI

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 202
« Одговори #11 на: 27 Март 2011, 22:21:04 pm »

Кој рече не дигаат полициски автомобили :) :) :)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11752
  • Архитект
« Одговори #12 на: 27 Март 2011, 22:23:33 pm »
Паркинг место со купување на стан не ти следува, треба да си го докупиш. Е сега пошто најчесто кога купуваат станови “големците“ не плаќаат за паркинг оти ваљда им се битни тие 300 -500 - 1000€. И кога овај после ќе го препродае станот, тој што ќе го купи ќе си паркира на улица. Во случај да нема воопшто паркинг зградата, е овај е најак случај, НЕ СМЕЕ да постои таков, во законот за градба си стои дека секое возило мора да биди паркирано во рамките на парцелата, тогаш ќе си паркираат на улица. Знаеме милион случаеви низ скопје каде што не е така, т.е. ретко испаѓа дека некаде се запазени тие мерки. Најхит ми е зградата кај бившо Аркадија, нема ниту едно паркинг место. Иначе чисто за пресметка, по европски стандард за градење, на 70м2 станбена зграда следува 1 паркинг место, а за деловни објекти на 50м2. Е сега по тој истиот стандард треба становите да се по 25м2 по член од семејството.
Така да............ се е отидено УПМ!! Нит паркинг има како шо треба, нит се запазени некој стандарди ниту пак луѓето имаат култура за паркирање и возење.
Најдобро е гледај снајди се, а пајакот што да прави така му е наредено. :) :) :)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #13 на: 27 Март 2011, 23:34:29 pm »
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Кој рече не дигаат полициски автомобили :) :) :)

Пак полицајците си играле со компјутерот ... :)

Отсутен IvO

• Редовен
  • Пораки: 1676
« Одговори #14 на: 28 Март 2011, 03:45:59 am »
znaci jas ziveam na leninova kaj vegera najmnogu me nerviraat taksistite sto stojat karsi zegin preku den i pravat nenormalna guzva i gi prijavuvav nekolku pati no za nekoj saat pak na staro mesto .. ne kazna dozvolata im ja zimam i kinam pred niv za takov narod samo toa !