Автор Тема: Најдобро теренско возило???  (Прочитано 245940 пати)

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
Одг: Најдобро теренско возило???
« Одговори #150 на: 07 Јануари 2013, 00:14:29 am »
Има има, со ASX, Qashqai и RAV ;D мислам ок се за оние што сакаат да мислат дека возат џип...

Мислев на теренците, не на сув мув :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9031
« Одговори #151 на: 07 Јануари 2013, 00:16:59 am »
Има има, со ASX, Qashqai и RAV ;D мислам ок се за оние што сакаат да мислат дека возат џип...

Мислев на теренците, не на сув мув :)

Pa ona Yeti to 4x4 na testot na top gear mnogu dobri rezultati imase taka sto ne treba da se otfrlat kako totalno nesposobni "terenci"

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55019
  • Махер
« Одговори #152 на: 07 Јануари 2013, 01:03:23 am »
Бугар имаш некое лично искуство или на памет збориш?

Искрено и јас немам никакво искуство ама од тоа што го имам прочитано и гледам на видеава очигледно е дека е солидно возило со задоволувачки каректеристики на терен.
Мислам дека е ова одлична замена за лада нива,пософистицирана,со проверен погон на четири тркала,проверено подвозје,проверени мотори за добра цена.

Искрено незнам од кај стекна толку добро мислење за кинезиве.
Ако сме искрени Ладата има далеку подобро и попроверено подвозје, а за погонот па и да не правиме муабет. Светлосни години е понапред од Дастер. Само што заостанаа со дизајнот веќе векови. Не иде веќе. Иако ладата е супер, ама премногу е рурална.

Мене пред се ми се допаѓа КОНЦЕПТОТ Дастер. Ефтино и добро. Тоа е тоа. Посебно кај џипче. А не е лош офроуд. Многу паметно е изведено да нема редуктор, ама има многу ниска прва брзина - што е многу поефтино решение, а колку толку помага. Паметно. Да имаше механички диференцијал (како Нива) ќе беше уште малку поефтино, и неприкосновено офроуд возило. Ама се одлучиле за електроника и сега не е нешто сјаен погонот, ама цената многу го вади.

Јас би ставил многу поголеми гуми од стандардните, и би го налицкал со 4х4 дизелот искрено. Би сакал малце да е поубав, Сузуки витарата рецимо е многу убава според мене.

Рав... И не е за фрлање. :)

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16724
  • Keep it 100
« Одговори #153 на: 07 Јануари 2013, 01:08:09 am »
Цитат
The Duster is offered with two-wheel or four-wheel drive. The 4x4 variants make use of Nissan's all-wheel drive system[2] which allows the driver to choose from three different driving modes: Auto, in which the rear-wheel drive is engaged automatically in case the front wheels loose grip, Lock, whereby 50 per cent of torque is consistently fed through the rear axle, and 2WD where the transmission is locked into front-wheel drive for maximum fuel efficiency.

Извор: http://en.wikipedia.org/wiki/Dacia_Duster

Реков јас уште претходно дека Дастеров е нешто помеѓу модерен СУВ и Лада Нива. BTW Рено веќе го купија брендот Лада, така да најверојатно наредната генерација на Нива и Дастер ќе бидат уствари ист модел со различен дизајн.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #154 на: 07 Јануари 2013, 01:16:09 am »
Би земал да објаснам зошто не е сјаен системот за пренос, и е далеку од Лада нива - ама комплицирано е. :) И далеку од Нисаните со механичка блокада. И искрено жал ми е. Многу сакав нова Лада Нива.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #155 на: 07 Јануари 2013, 01:23:18 am »
Ke ima, ke bide ista kako duster, neli renault ja kupi ili objavi deka saka da ja kupi

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6635
« Одговори #156 на: 07 Јануари 2013, 01:46:50 am »
Русите ја имаат направено ладата за снег пошто сите знаеме каква е климата во русија, претежно е снег и ти треба добро теренско возило за да се движиш низ руските степи. Најголемата предност на нивата е тоа што има мало мегуоскино растојание, но и како конструкција на кола е мала, но исто така и преносот кој е преку редуктор и можеш да го блокираш, односно да ја префрлиш во 4х4 погон, плус имаш уште една опција на редукторот, да префрлиш во висок и низок пренос во зависност од теренот кој ке го совладуваш, ако имаш стрмни успони, ставаш низок пренос и тогаш имаш снага од мотор, ама немаш брзина и комотно можеш да совладаш стрмни успони со 2, па евентуално и со 3 степен на пренос. И многу важно, особено ако ја возиш по кал, задолжително крампон гуми

ПС: За подвозјето, ја колку што знам општо на ладите предницата им страда и треба почесто да се проверува.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #157 на: 07 Јануари 2013, 02:28:45 am »
Lada Niva ke trpi izmeni od 2013 godina ke bide so podobra antikorozivna zastita. BTW od 2009 ima golemi promeni na podobro vo transmisijata.

Dacia opsto kako marka NE JA NI STAVAM pod razno. Podobro ke vozam Great Wall Hover (vo Afrika rasturaat so prodazbite). A od bolniot 1.5 Dci (so Delphi sistem za vbrizguvanje) bi begal kako gjavol od Krst !.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #158 на: 07 Јануари 2013, 02:30:22 am »
Lada Niva ke trpi izmeni od 2013 godina ke bide so podobra antikorozivna zastita. BTW od 2009 ima golemi promeni na podobro vo transmisijata.

Dacia opsto kako marka NE JA NI STAVAM pod razno. Podobro ke vozam Great Wall Hover (vo Afrika rasturaat so prodazbite). A od bolniot 1.5 Dci (so Delphi sistem za vbrizguvanje) bi begal kako gjavol od Krst !.
Ocajno ima potreba od kompletno pocinkovana karoseija. I ponova vnatresnost.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #159 на: 07 Јануари 2013, 02:33:59 am »
ha ha ha mnogu e drvena vnatre :) Ama za pod 10000 EUR ... I toa e super.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6635
« Одговори #160 на: 07 Јануари 2013, 03:01:15 am »

Имам гледано клип на јутуб дека во новата нива трансмисијата е подобрена и ги нема оние вибрации во каросеријата, пошто сум се возел во службените ниви од работа од кај таткоми и стварно тресе особено ако ти паднат вртежите под 2 500. Исто така новата нива може да совлада успон од 58%

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9197
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #161 на: 07 Јануари 2013, 03:32:48 am »

Пријатно ме изненади Pajero прва генерација со 3.0 v6 бензин мотор на снегот што помина. Со скоро ќелави гуми искаче секаде каде што пробавме и тоа на задни, на ептен екстремен терен побара и предни.

Мака со крцкањето изгледа сите имаат и на другарчето крцка  :)

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #162 на: 07 Јануари 2013, 09:55:29 am »
So keljavi gumi i 8x8 ti e dzabe, cim iskacuval ne bile bas mazni gumite ili nemalo tolku sneg

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14339
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #163 на: 07 Јануари 2013, 10:24:04 am »
Ракуно на ракија е незнае шо збора.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #164 на: 07 Јануари 2013, 10:26:57 am »
Ау каков лош звук. Мора да може да се среди.