Автор Тема: Заштита на подвозје  (Прочитано 13426 пати)

Отсутен Dean

• Редовен
  • Пораки: 1340
Заштита на подвозје
« на: 22 Март 2011, 15:36:51 pm »
ме интересира дали некој направил ваков зафат на колата, конкретно мислам на заштита на подвозјето со битумен, дали некој знае колку кошта и колку е ефикасно при заштита од корозија

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
Одг: Заштита на подвозје
« Одговори #1 на: 23 Март 2011, 22:30:10 pm »
За ефикасно, дефинитивно е ефикасно. А каде, што и како...и мене ме интересира?
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Jove

• Сениор
  • Пораки: 3129
« Одговори #2 на: 24 Март 2011, 09:44:58 am »
Да ефикасно е а за каде ние дома ги правевме колите  од едната страна ја кревавме од другата потпрена на гуми и ги прскавме со компресор а мозе и на канал само треба полека оти ако прскаш со појак компресор како нашиот (15 бари) прска многу од кога ке се одбие  :o
Losers always whine about their best, winners go home and fuck the prom queen :)

Отсутен ace-106

• Сениор
  • Пораки: 3468
« Одговори #3 на: 24 Март 2011, 10:22:10 am »
Дечки најевтина варијанта-си земав 1 спреј од 400мл пластобит у спреј-па фино лепо на канал ја испрскав и екстра излезе ! Иначе го земав пластобит-от од електроелемент ( ваљда така се викаше ) у маџари после супер тинекс...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34064
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #4 на: 24 Март 2011, 11:36:48 am »
А има ли потреба воопшто од пластобит и битумен на новиве коли? Тоа треба да ја испрскаш ако ја закачиш на некој тротоар или ако ја оштетиш некако. Без тоа има ли потреба?

Отсутен ace-106

• Сениор
« Одговори #5 на: 24 Март 2011, 11:39:11 am »
А има ли потреба воопшто од пластобит и битумен на новиве коли? Тоа треба да ја испрскаш ако ја закачиш на некој тротоар или ако ја оштетиш некако. Без тоа има ли потреба?

Во право си-можеби и не треба ама сепак сметам дека нема ни штета ако го заштитиш дополнително подот !

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #6 на: 24 Март 2011, 15:23:09 pm »

Во право си-можеби и не треба ама сепак сметам дека нема ни штета ако го заштитиш дополнително подот !
Ама пак не разбирам. Нели за да се напрска средството, треба подвозјето да се иструга, да се исчисти и да се подготви? Како би се направило тоа кога веќе има фабрички слој? Ако напрскаш така само на неподготвено не си направил ништо, ќе се излупи средството.
Чичко ми беше авто лимар и фарбач (Тронте, можеби некој го познава) јас сум го гледал како со шмиршајбна ги средува подвозјата, па ги китира па после со битумен или кобит или што и да е. Ама тогаш имаше Југовци и сто-кецови. Сега новиве коли не ми се верува дека се погодни за тоа.

Отсутен ace-106

• Сениор
« Одговори #7 на: 24 Март 2011, 15:36:54 pm »

Ама пак не разбирам. Нели за да се напрска средството, треба подвозјето да се иструга, да се исчисти и да се подготви? Како би се направило тоа кога веќе има фабрички слој? Ако напрскаш така само на неподготвено не си направил ништо, ќе се излупи средството.
Чичко ми беше авто лимар и фарбач (Тронте, можеби некој го познава) јас сум го гледал како со шмиршајбна ги средува подвозјата, па ги китира па после со битумен или кобит или што и да е. Ама тогаш имаше Југовци и сто-кецови. Сега новиве коли не ми се верува дека се погодни за тоа.

Е ако де јас се согласувам дека можеби нема ќар од тоа ама сепак кажувам само како јас направив ја однесов колата на перење,го исушив со фен подот,и врз фабричката заштита ставив само слој од пластобитот !
 Не гледам зошто би му штетело тоа-и мислам дека нема тек така лесно да се излупи-но како и да е-ти немораш да ме послушаш...

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #8 на: 24 Март 2011, 21:03:07 pm »
Пожелно е сега кога веќе помина зимата да се испере колата од долу-солта ја јаде како термит :) Сигурно имаме еден куп „точки“ од камчиња и сл. кои се потенцијални „рак“ рани, така да го подржувам третирањето со пластобит. btw неговата специфика е таква да се нафаќа лесно на подлогата и не се лупи така едноставно. Поентата е што ова треба да се прави секоја пролет-не чини некои пари, само бара малку повеќе време и работа, се разбира ;)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #9 на: 25 Март 2011, 02:55:38 am »
btw неговата специфика е таква да се нафаќа лесно на подлогата и не се лупи така едноставно.
Ете видиш.... си имало своја финта...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #10 на: 25 Март 2011, 02:56:52 am »
Не гледам зошто би му штетело тоа-и мислам дека нема тек така лесно да се излупи-но како и да е-ти немораш да ме послушаш...
Не се плашам од тоа дали ќе штети. Него дали ќе биде за џабе. Ама пробај па кажи. Веројатно ќе те послушам  :D

Отсутен ace-106

• Сениор
« Одговори #11 на: 25 Март 2011, 08:58:05 am »
Не се плашам од тоа дали ќе штети. Него дали ќе биде за џабе. Ама пробај па кажи. Веројатно ќе те послушам  :D
[/quote]
Бато јас тоа го направив пред почетокот на зимата-т.е. септември-октомври и мислам дека не е изљупено-така да на есен-нова тура :)
« Последно менување: 25 Март 2011, 14:24:02 pm ace-106 »

Отсутен ace-106

• Сениор
« Одговори #12 на: 25 Март 2011, 08:59:21 am »
@Falanga
[/quote]
Бато јас тоа го направив пред почетокот на зимата-т.е. септември-октомври и мислам дека не е изљупено-така да на есен-нова тура :)
[/quote]

Отсутен Dean

• Редовен
  • Пораки: 1340
« Одговори #13 на: 25 Март 2011, 14:21:53 pm »
Јас планирам да ја однесам колата во фарбара и таму ќе си ги направат сите потребни подготовки и сигурно подобро од мене ќе ја направат заштитата, кејфот е поголем сам да си ја правиш колата ама немам ни време ни услови нити искуство за таа работа, а обавезно ќе го направам тоа зошто видов многу пуми со скапани полумесечени, додека е здрава мојата да ја заштитам

Отсутен ace-106

• Сениор
« Одговори #14 на: 25 Март 2011, 14:27:40 pm »
Јас планирам да ја однесам колата во фарбара и таму ќе си ги направат сите потребни подготовки и сигурно подобро од мене ќе ја направат заштитата, кејфот е поголем сам да си ја правиш колата ама немам ни време ни услови нити искуство за таа работа, а обавезно ќе го направам тоа зошто видов многу пуми со скапани полумесечени, додека е здрава мојата да ја заштитам

ЕЕЕ тоа зависи највише од каде е донесена колата-јас мислам словенските коли заради јаките зими највеќе страдаат-така да нека се стопли уште малце и решавај го тоа !