Автор Тема: Изгребан Браник  (Прочитано 4039 пати)

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1861
Изгребан Браник
« на: 04 Август 2012, 20:21:21 pm »
Како што кажува насловот.

На колата ми го изгребаа браникот, некој од членовиве и видоа.
Ако завршам со европски завршам, ако не сам ќе средам се.

Само оваа слика ја имам кај што може малку да се види оштетениот браник, утре ако не заборавам ќе сликнам и ќе закачам подобри.

Сакам да го офарбам цел, браник, бидејќи претходно, на два пати беше гребен.
Имам кој да го фарба,само пред да идам кај него и сакав и тука да побарам совет.

Што мене ме интересира:

1. Од каде да купам боја, сакам да ми кажете место каде би можеле да ми ја погодат точната нијанса?
2. Дали има некоја шифра по која би ја барал?
3. Колку е најмала количина на боја што би можел да земам, односно мене ми треба само колку за еден браник?
4. Што мислите дали се исплати сам да се ебавам со барање бои и чуда (не дека ми е тешко, дури и интересно ќе ми биде), или да ја однесам во сервис и да завшам поедноставно, пошто и така потенок со време не памтам кога сум бил?

Можеби за некој што претходно гледал и се интересирал, ова се глупи прашања, ама кога незнам тоа е ...

Може и да се предомислам, па да ја однесам негде во сервис да ја средат, од работа ми го препорачаа ЈАЈА во Бутел, мада имам искуство и со Толту е сум презадоволен.

Секое мислење е добредојдено.

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9197
  • Аstra la vista baby !
Одг: Изгребан Браник
« Одговори #1 на: 04 Август 2012, 20:32:41 pm »
2. Има код секоја боја, кодот го имаш на твојата кола

Цитат
On the C it's on a sticker on the B pillar, drivers side, open the drivers door, and look near the lock catch. :)

3. 100мл. е најмала количина, на некои места можеби и помалку, зависи од бојата колку нијанси треба да се мешаат.

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3197
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #2 на: 04 Август 2012, 21:13:21 pm »
najubavo e ti da ne se zafrkavas da ostais na nekoj da ti ja sredi kako sto treba

Отсутен BEST

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 270
  • BMW 330D facelift
« Одговори #3 на: 05 Август 2012, 02:23:01 am »
и јас би сакал да добијам некои информации околу истово, предниот браник сака средување и фарбање кај мене, а секако тоа не би го правел лично јас, верувам во професионалност во работата :) ...

Отсутен kalimero

• Редовен
« Одговори #4 на: 07 Август 2012, 17:27:38 pm »
Околу браников, денес средив со осигурањето :), сега уште да се направи. Ќе се повози вака некое време, многу ми треба колава периодов, неможам да ја оставам негде да се прави.Ама ќе биде.

Отсутен kalimero

• Редовен
« Одговори #5 на: 13 Август 2012, 23:49:02 pm »
Браникот делумно среден, земав пола литар бензин, и со бензин излезе целата боја останата од другата кола, многу полесно отколку што мислев. Сега скоро и да не се познава дека била изгребана, освен ако знаеш и да се фокусираш на местото. Се на се, презадоволен, па се мислам дали да го фарбам цел браник, или да чекам уште некоја гребаница.

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3197
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #6 на: 13 Август 2012, 23:55:34 pm »
pa najubavo ne go farbaj ako ne e vo losa sostojba

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9197
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #7 на: 14 Август 2012, 05:20:33 am »
Земи си сега малку боја и апликатор и помини гребаниците, после тоа малку полирање :)

Ем браникот среден, ем меракот ке направен... :)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6193
  • 69
« Одговори #8 на: 14 Август 2012, 07:53:40 am »
Мое мислење е дека доколку нема потреба од фарбање, не го прави тоа..
Прво, и по код и по све, бојата нема да ти ја погодат 100%..Секогаш малку, нијанса ке двои...Тоа не е толку страшно на пластика, сепак пластиката е различна подлога отколку лимот, па различно се прима бојата...Е сеа некој ке рече не се шприца на лим или пластика директно, прво се става прајмер...Точно, но и прајмерот за метал и за пластика не се исти, така да повторно разлика...
Не викам дека нема да ти го направат убаво или било што, али јас ако не е многу оштетен би го оставил таков како што е...
апликатори и бои не би ставал, може само да го усереш и да биде погрдо...Како пљукано...
Тоа е мое мислеље, сега понатаму ти си знаеш :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен NDarK

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 459
« Одговори #9 на: 14 Август 2012, 11:03:21 am »
мој совет е да одиш во аутомакедонија лимарскиот сервис ја имаат таму таа smart repair  методата ке 20минути ке ти го средат браникот