Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3414015 пати)

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2653
Да, боље е кочница, и тоа го научив на потешкиот начин.
Ама тогаш не трепкаше зеленото туку веднаш се пали "помараџесто" па црвено! а од спротива џандари. Многу, многу лоша комбинација... Подобро да си почекаш и на зелено ;D
....

Конкретно, Струмица е најкултурниот град во кој може да се вози во Македонија. Единствен просек го рушат возачите на ауди.

Има исклучоци! :) И кај едното и кај другото! А посебно тоа второто не е баш така.
Уште да се научиме пешаци да пуштаме и стварно ќе сме најдобри.

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3600
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
Вие си знаете...

Sent from my GT-I9500 using Tapatalk

Dan te duftal nekoj po semafori sho generaliziras za skopjanshchata?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен A4-B8

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 544
Многу јаќи дуфтачи вие по Скопјето... сум имал среќа изгледа, ќе се пазам од сега да не ме " дуфта" некој.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Мора прилагодување кон средината и мора да се смени начинот на размислување. Еве на пример еден струмичанец прееска, од мавровка до кружниот кај автокоманда 3 пати еба работа и ќе се излупаа ради него само поради тоа што не пратеше хоризонтална сигнализација, па после му свиреле, па ќе му свират коа не се труди да излезе од неговиот свет и да размисли малку и обрне внимание. 

Болдираното да, ама од друга страна на некој прв пат што иди скопје не му е лесно, не ги знае улиците, се уткаат престројувања,
има заебани раскрсници се престројувам десно за право а уствари десно е само за десно и слично.

Заебан град скопје е за возење, на семафори гас до крај за тргање, пратиш лев, десен, среден ретровизор, од секаде те престигнуваат.
Гледаш 500 метра пред тебе дали има камион, автошкола и сл. да маниш 100-ка да го престигниш оти ќе те удај кога ќе го стигниш, не можиш да се престроиш.
Само како лудак треба да возиш за да не те изгазат.  ;D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34292
  • Таков е животот... јебига
Мора прилагодување кон средината и мора да се смени начинот на размислување. Еве на пример еден струмичанец прееска, од мавровка до кружниот кај автокоманда 3 пати еба работа и ќе се излупаа ради него само поради тоа што не пратеше хоризонтална сигнализација, па после му свиреле, па ќе му свират коа не се труди да излезе од неговиот свет и да размисли малку и обрне внимание. 

Болдираното да, ама од друга страна на некој прв пат што иди скопје не му е лесно, не ги знае улиците, се уткаат престројувања,
има заебани раскрсници се престројувам десно за право а уствари десно е само за десно и слично.

Ма дај молим те... И јас не ги знаев улиците у Америка у Србија у Словенија у Чешка и каде уште не.
Си постојат сообраќајни правила и сигнализација. Кој не ги почитува од принцип нема да ги почитува ни во својот двор.

Заебан град скопје е за возење, на семафори гас до крај за тргање, пратиш лев, десен, среден ретровизор, од секаде те престигнуваат.
Гледаш 500 метра пред тебе дали има камион, автошкола и сл. да маниш 100-ка да го престигниш оти ќе те удај кога ќе го стигниш, не можиш да се престроиш.
Заебан град бил Скопје, дај не трескај глупости, доста е нонсенс во државаав.

• Сениор
Ти кога возеше во америка, чешка и не знам каде исто како во скопје се осеќаше сигурно, како дома, секоја улица знаеше каде оди што оди, а?
Признај само колку пати си користел гпс да ти кажи каде да одиш?

Еве ти и типичен пример на ботој како мене што не гледаат сигнализација:
Железничка

Јас идам од веро на раскрсницата и си држам лева лента по правило и сакам да одам продолжам право, ама не можам бе целе не можам,
има сигнализација на 100м пред семафор а тој што знае веќе се престрое на десна лета и за мене место нема.
И мислиш некој ќе ме пропушти освен јас ако не му се испикам некако?

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5841
Затоа кога возиш во град/улици кои не  ги знаеш ако има 3 ленти а сакаш да одиш право ќе си држиш средна или десна, ако има 2 ленти десна, ако идеш лево лева. Има случаи во Ск каде има 3 ленти, од лева и од средна се врти само лево а од десна право, ако ти возиш по лева а сакаш право да идеш ете ти проблем, затоа бидејќи не знаеш а нема или не си видел знак кој сигнализира која лента за каде е ќе го практикуваш ова и нема да имаш проблем. Скоро секаде има знак оној плавиот кој кажува, затоа ќе си гледаш.  Не е туку така ставен тој знак. А и да нема имаш и хоризонтална сигнализација ќе гледаш. Чак и да нема хоризонтална што ретко се дешава ќе погледнеш право и ќе сватиш дали можеш да продолжиш од таа лента или не можеш.

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
Абе со години кај Основен суд 2 не беше направена улицата кога од Мавровка одиш право ако заглавиш во најлевата идеш директно во жардињерите.

Скопје е неплански правен град и не е дизајниран за толку луѓе, плус во него живее дивеч позади волан а не човек.
Џабе трошите зборови, градов е доправен на принцип од пољанче, кафанче.
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5345
  • VW Golf MK3 1.9 TDI

Користење GPS е срамота, или нешто не разбирам?
Јас во Скопје сум роден, па пуштам GPS кога треба да завршам работа во некои уџум делови од градот каде сум бил еднаш или ниеднаш. Или подобро е да застанувам и малтретирам луѓе со прашања, и да ризикувам грешки?

GPS е царска работа, и не само за во странство.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34292
  • Таков е животот... јебига
Ти кога возеше во америка, чешка и не знам каде исто како во скопје се осеќаше сигурно, како дома, секоја улица знаеше каде оди што оди, а?

Во Америка кога возев немав ЏПС у тоа време, карта ќе си отворев, ќе си напишев на едно мало тефтерче покрај кои градови и места поминувам и секогаш стигав без проблем. Истото го правев и со метро станиците. Исто и Белград и Љубљана и Прага и каде уште не, ЏПС само првиот пат и толку бате. Имаш знаци, имаш сигнализација... Во Косово не ми се случило да се изгубам низ тоа селата не па во нормален свет...

Отсутен A4-B8

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 544
Изгубен шофер нема, има само многу поминати километри...

• Сениор
Не е срамота, ама повеќе од пола мозочна работа GPS-от ти ја врши, тој се секира кои улици се еднонасочни и многу порано ти кажува за вртење лево или десно уште пред ти визуелно да ја видиш раскрсницата.

Еве уште еден пример каде порано се случуваше да запнам.
појма немам како се вика местото

Престроен во лево, и сакам право/десно потоа на следната раскрсница меѓутоа ниту знаев ниту се гледа 100м претходно како е конструирана и оп здравје ако нема гужва ако не уште еден круг ќе се напрај околу рамстор.

Во ред е твојот исказ Allexxander, така е, но премногу концентрација и планирање бара возењето каде поминуваш за прв пат, башка што треба од сите страни да се пазиш да не ти излези некој, закочи итн...

Едит:
Во Америка кога возев немав ЏПС у тоа време, карта ќе си отворев, ќе си напишев на едно мало тефтерче покрај кои градови и места поминувам и секогаш стигав без проблем. Истото го правев и со метро станиците. Исто и Белград и Љубљана и Прага и каде уште не, ЏПС само првиот пат и толку бате. Имаш знаци, имаш сигнализација... Во Косово не ми се случило да се изгубам низ тоа селата не па во нормален свет...

Аха, за до Париз не е проблем, сега тргнувам од прва ќе го погодам патот, ни џипиес ни карта, ама да возиш во Париз е проблемот.
Не знам шо села се тие во косово, ама кај нас само главната им е асфалтирана, нема тука утка.  :)

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2653

Ма дај молим те... И јас не ги знаев улиците у Америка у Србија у Словенија у Чешка и каде уште не.
Си постојат сообраќајни правила и сигнализација. Кој не ги почитува од принцип нема да ги почитува ни во својот двор.

Заебан град бил Скопје, дај не трескај глупости, доста е нонсенс во државаав.
Аха, епа кога прво скопјани ќе ги научат и почитуваат тие правила и сигнализација, тогаш ќе можеме и ние "изгубените" од другите градови.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
Изгледа во сообраќајов останале само изгубени од други градови.

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3600
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
Многу јаќи дуфтачи вие по Скопјето... сум имал среќа изгледа, ќе се пазам од сега да не ме " дуфта" некој.

More pazi nekoj skopjanec od palanka da ne te naceka... i nas ni e strav od tie