Првпат на форумот? Добредојдовте, и погледнете ги правилата!CARclub.mk е достапен и на Facebook како и на Twitter!
@Fic Фала за комплиментот (ако не е иронија)
од која каша да се вадам? има ли поради што да се вадам? тие што имаат желба за објаснување и инатење ппишуваат.. вистинските кои возеле брзо и се согласуваат со мене молчат и не коментираат... тоа што на километражникот пишува 279 во моментот едноставно не му верувам и неможе да биде точно, зашто неговото возење во однос на другите е 40-50 км побрзо тоа значи дека сите други возат преку 200 т.е. 230-240 на саат.. мало сутра... има и на форумов кои виделе километражици што лажат... а тое е лесно да се постигне.. стави помал бандаж со ниско профилна гума и ете ти отстапувања на километражникот огромни кои на поголема брзина се по драстични, т.е. се зголемува разликата... па само 10 милиметри да скратиш во висина на 16-ка бандаж (да земеме основа од 195-65-16) имаш отстапување од 33 милиметри во дијаметар и разлика од 8 км на саат до 100, кое логаритамски се зголемува повеке од двојно на 200 и тројно до 280... ако туриш 15 милиметри пониска гума ке имаш 51 милиметар разлика и преку 14 км разлика до 100... а тек ако туриш 15-ка бандаж наместо 16-ка колкави ке бидат разликите?ако сакате сами да пресметате, еве ви онлајн калкулатор за тоа, па пресметајте.http://www.evropagumi.com.mk/KorLink_Kalkulator.aspxа плус и не заборавјте дека со закон (на сведско ниво) забрането е возилото да покажува помалце брзина од реалното. чак што више дозволено е да покажува дека возиш побрзо одколку фактичката состојба што е а и многу производители и прават една таква мала разлаки во позитива која изнесува околу 3 до 5 % повеке.. значи километражникот може да ти покажува дека возиш побрзо одошто стварно возиш (мал процент нели) уште од фабрика така излезена колата...е па сега фино, искалкулирајте ја можноста на грешка на километражникот, додадете ги оние проценти дозволено покажување поголема брзина, плус пониска гума и ке видите дека постои реално шанса да греши километражникот и тоа многу да греши... поготово кога покажува 280 (279) км на час.инаку, немам појма која гума фабрички носи колава од клипот, не ме ни интересира. исто така немам појма ни какви гуми има моментално на колава, исто како што ни вие немате појма... и за последен пат, колава не возеше 280. а и моторот-кавасакито не го стисна до крај типот. и немам што од никаква каша да се вадам, пошто сметам дека сум во право, не за друго имам некакво искуство со оваа проблематика... знаете ли на времето како се правеа финти (пред да има комисии за проверка) кај таксистите на таксиметри? едноставно, тураш пониски тркала и гуми на погонските и имаше разлики во цена и до 35% за исто поминато растојание. само што кај таксистот не е толку, туку покажува дека повише км е пројдено...како и да е, ви дадов повод за уште еден ден тролање... бујрум, пукајте си ги кејфовите на мој рачун.. а јас ке се одлогирам за да не ги читам глупостите...
Ако намерно му закочи џипот, зошто камионот не го собра него од назад да види зошто кочи.. туку сврти и сакати некој ни крив ни должен.
Сега кога ќе почнат моторџииве да гинат...