Автор Тема: Прерипување на брзини при downshifting  (Прочитано 5026 пати)

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
Прерипување на брзини при downshifting
« на: 10 Јули 2012, 19:35:15 pm »
Ме интересира дали има некаква врска или лоша последица за возилото доколку на пример се вози у 5та брзина при 60-70 км/х доаѓа кривина во која што треба да влеземе со 40 км/х и при намалувањето на брзина од 5та директива да се убаци во 3та. Исто така си возиш со 5та 70ина км/х и некој пред тебе ти прикочуе намалуваш брзина и наместо 5-4-3, директива во 3та, нели со намалена брзина пошто претходно си прикочил. Случајно приметив дека не ретко го практикувам ова, па сакам да знам колку е во ред или колку не чини за мотрот, мењачот или нешто друго.

Не успеав да најдам опција измени тема па затоа една молба до админ или мод: да се исправи печатната грешка направена кај зборот прерипување, напишан е со у прерУпување.
« Последно менување: 12 Јули 2012, 10:57:17 am zeroSignal »

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
Одг: Прерупување на брзини при downshifting
« Одговори #1 на: 10 Јули 2012, 19:37:58 pm »
Нема никаква штета, бар до сега не сум осетил, често при 120-130 од 5 та враќам во 3 та. Дури и има предности - се одмара 4 та ;D

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #2 на: 10 Јули 2012, 20:35:40 pm »
И јас често ова го правам и не гледам зашто би имало било каква штета за менувачот.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #3 на: 10 Јули 2012, 20:39:48 pm »
Што има да нечини?

Ако синхринизираш вртежи и во 1ва убаци. Како и да е, нема ништо лошо ако е изведено правилно. Може да повежбаш во тие ситуации да го допреш гасот за ра рипне стрелката при мењање надоле. Чисто како момент. Ама и не мора. Да глумиш тркач малце.

Отсутен Tome-Colt

• Сениор
  • Муфљуз
« Одговори #4 на: 10 Јули 2012, 20:43:00 pm »
Зашто да не мора бе rev match е супер добра работа, ем ламелата не ја ебаваш ем можеш да поднаучиш heel toe техника.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #5 на: 10 Јули 2012, 20:49:37 pm »
Па пак не мора. Ама интересно е да се фураш малце.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #6 на: 10 Јули 2012, 21:48:10 pm »
Да ама за хил енд тоу треба малку да се окозиш од пробување. Али можеш како што кажа Дени, а и стално си го практикувам - да си ја чепнеш гаста малку да рипнат вртежи и после многу убаво ќе си продолжи во помала брзина. ;D

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7277
« Одговори #7 на: 10 Јули 2012, 21:55:12 pm »
Уште пак кога имаш HKS blow off valve, downshift-ингот е музика за уши и чистилиште за долари ....

Тссссссссссссс ....  :D

Отсутен Igor

• Легенда
« Одговори #8 на: 10 Јули 2012, 21:59:52 pm »
 Ипак многу појако е кога ќе направи  "ПАУ".. :D

Отсутен Tome-Colt

• Сениор
  • Муфљуз
« Одговори #9 на: 10 Јули 2012, 22:00:58 pm »
Па јас на почеток се лепев на шофершајбна дур да научам. А со лева некој знае да кочи? Јас напредувам по малце :)

Отсутен Igor

• Легенда
« Одговори #10 на: 10 Јули 2012, 22:03:48 pm »
Сум пробал неколку пати, не сум се залепил до сега. ;D

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10963
  • 430i
Одг: Re: Прерупување на брзини при downshifting
« Одговори #11 на: 10 Јули 2012, 23:52:46 pm »
;D ни јас не сум се залепил, ама сум залепил совозач

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20665
« Одговори #12 на: 11 Јули 2012, 08:48:22 am »
Ме интересира дали има некаква врска или лоша последица за возилото ...

Не. Ако пробаш човечки да убациш, а не ти се обртаите „на место“, самиот мењач нема да сака да ти дозволи. Ако се прилагодени обртаите, може да подрипне малце, ама не мора да значи, зависи колку брзо ќе пуштиш куплунг. Ја од 5та у 2ра имам ставано. Нормално, со 5та идев негде ~60, ми дојде појака кривина, поткочив, пребацив у 2ра со меѓугас, и нема мука.

Ако пробаш да исфорсираш убацување, при неприлагодени обртаи, многу веројатно дека ќе имаш последици :)

Па јас на почеток се лепев на шофершајбна дур да научам. А со лева некој знае да кочи? Јас напредувам по малце :)

Ја не сум лош на тоа поле, али генерално избегавам :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
« Одговори #13 на: 11 Јули 2012, 18:46:24 pm »
Малце торле ме напраивте ама нема везе :) ги знам работите дека треба да се припази на обратите, дека може и меѓугас да се убаци, сум пробувал многу пати хил&тоу итн. итн... прашањето ми беше, можеби и јас не убаво сум го формулирал дали  и при запазување и практикување на сите овие ај да ги наречам процедури односно правила, може да има некое лошо внимание. Како што гледам често се практикува и не наидов на негативен коментар, следствено ќе заклчуам дека не може ништо лошо да се случи со колата доколу сето тоа се прави како што треба.

Иначе во врска со кочење со лева нога, само првиот пат коа пробав се залепив за шофершајбна, тоа беше баш онака прв пат колку да осетам, иначе иам и пробано само со лева нога сите 3 педали и шо знам исто ми се виде ко со десна, можеби затоа што сум левак у нозе.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8534
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #14 на: 11 Јули 2012, 21:48:07 pm »
Јас возев едно време застава 101 со карбураторски плин(Проклет да е). И морав нон стоп да држам на гас, пошто ќе угаси и кузнае дали пак ќе запали, па ќе каснев на работа и сл.

Тука богами научив да кочам со лева нога, иако и јас сум левак со нога не ми идеше баш лесно у почеток ;D