Автор Тема: Автомобилски Новитети  (Прочитано 3073806 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34504
  • Таков е животот... јебига
Одг: Автомобилски Новитети
« Одговори #4515 на: 15 Март 2013, 12:17:56 pm »
15к најмалку моја проценка. + 3-4к по батерија зе некоја година-2-3-4

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #4516 на: 15 Март 2013, 12:20:44 pm »
Ме интересира во кои услови го тестираат досегот... Еве викаат 150 километри. Ако пуштам радио, греење, бришачи и турам телефон да ми се пуни, дали сеуште ќе биде досегот 150 км?

Гледајќи ги податоците за просечна потрошувача на возилата кој ги даваат прозиводителите, се соменвам дека тестирањата се направени во нормални секојдневни услови на возење. (клима, плус радио, телефони и тн )

Ама 100-ка ако фаќа со едно полнење е супер ! Само уште да има кој да субвенционира нешто вакво па дапочне народот да купува! Што мислам дека тешко ќе се случи со огледа на тоа колку пари лапа држвата на име акциза на горивата!

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #4517 на: 15 Март 2013, 12:37:34 pm »
Конечно логично електрично возило. Градско. А не некој воз интерконтинентален.

150км во онолку мало возило и има логика. Со оглед на тоа што секогаш ќе се користи во градот во кој е купено.

Којзнае колку ќе е скап.

I kolku da e skap pak e poeftino od bilo koj benzinec.

Na sajtot na EU pisuvase sporedba na danok na poseduvanje Golf VII 2.0 TDI vo Germanija za 5 godini (izleguva nekade 15000 EUR !!!!! SAMO TAA STAVKA). Plus gongestion tax plus taksa za ekologija itn.
Kolku ke iskoci na kraj da ima dizel vozilo ????? Cenata i vo MK i vo Germanija e ista (vo MK moze i za 1-2K EUR povisoka za vozilo so ista oprema).

E sega: kaj se tuka trosoci za Nafta, servisi i slicno do 150000Km ???

Posle smetaj kolku sto kako ide i dali vo EU ne se isplati da imas takvo nesto. Druze sistemot tamu e takov bidejki imas Carbon tax, ownership tax, insurance itn.

Pa ajde racunaj dali Elektricno vozilo.

Ne ocekuvaj cenata da e pod 30 K EUR. Sepak VW UP so takvi ceni tesko deka ke e konkurenten. Vo uslovi na teska ekonomska situacija i golemi danoci ne veruvam ni Kina deka ke gi izvadi.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #4518 на: 15 Март 2013, 15:09:24 pm »
Незнам што толку се палите на електричниве возила кај нас и зошто би субвенционирала државата. Да не имаме нуклеарна централа случајно?

За да го наполниш тоа возило треба којзнае колку јаглен да се изгори за производство на електричната енергија, и секако ќе загадиш повеќе отколку да си го возиш на бензин/нафта.

А ако ви е за цената на возење, си испаѓа ефтино.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15195
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #4519 на: 15 Март 2013, 16:40:54 pm »
Малку со јагленот ме чудиш,пошо повеќе се гори на мазут. ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Igor

• Легенда
« Одговори #4520 на: 15 Март 2013, 16:44:06 pm »
Сеедно, нешто се гори. :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55283
  • Махер
« Одговори #4521 на: 15 Март 2013, 16:44:51 pm »
Поентата на масовна употреба на електрически возила е да се дислоцира нечистиот воздух од градовите, и да се премести некаде каде нема да штети на луѓето. Да има мацовни шуми во градот и нема да се проблем колите. Ама нема. И тоа што го имало до пред неколку години се испокасапи матер си ебa. Едно дрвце не остана.

Па и на јаглен да е производството на електрическа енергија, пак е надвор од град и не го загадува градот.

Треба за да поминеш регистрација на 1 возилоо да мора да засадиш 1 дрво. Иначе да неможе да регистрираш.

Отсутен Igor

• Легенда
« Одговори #4522 на: 15 Март 2013, 16:50:24 pm »
Мене сепак ме интересира кој е односот на емисија на co2 на 100 км на гориво и емисијата на co2 и други работи при производство на ел. енергија за поминување на истите 100 км.

Не би рекол дека е добро што е настрана од градот ако при возење на струја загадуваш 10 пати (без врска трескам) повеќе на глобално ниво. Градот ќе биде почист ама постои поголем проблем од тоа. :)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15195
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #4523 на: 15 Март 2013, 16:52:48 pm »
Производството на ел.енергија кај нас најскапо ја плаќаат Битолчани.Премногу ги има тешко заболени од РЕК Битола.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55283
  • Махер
« Одговори #4524 на: 15 Март 2013, 16:53:54 pm »
Мене сепак ме интересира кој е односот на емисија на co2 на 100 км на гориво и емисијата на co2 и други работи при производство на ел. енергија за поминување на истите 100 км.

Не би рекол дека е добро што е настрана од градот ако при возење на струја загадуваш 10 пати (без врска трескам) повеќе на глобално ниво. Градот ќе биде почист ама постои поголем проблем од тоа. :)
Зборуваме или 1:1 или помалку. Неможе да е повеќе сигурно.

Отсутен Igor

• Легенда
« Одговори #4525 на: 15 Март 2013, 16:56:45 pm »

Тоа го зборам Мече, а истово го збореше и професорот по "мотори со внатрешно согорување" и уште еден пред 1-2 недели.
И им верувам затоа што кога ќе подразмислиш стварно нема смисла тоа кај нас. КЕРС би бил убав систем да го има во колите.

@Deni
Незнам, затоа пишав дека трескам без врска.
Ме мрзи да барам податоци (ако и воопшто може да се најдат), некој ако има нека постави и да видиме дали е 1:1 или помалку или повеќе..

Edit: Најдов еден податок од ЕЛЕМ за 1 кг CO2 на 1 kWh. Ако е стварно толку, тогаш го имаме следново:

-Една кола во просек има CO2=150 g/Km
-Електричната од 50 kW, за 1 час ќе потроши 50kWh, што е еквивалентно на 50кг CO2.
-При возење со просечна брзина од 30 km/h за еден час ќе помине 30 км.
-Значи за 30 км, нашиот електричен автомобил би потрошил 50 кг CO2.
-Колата од првата точка би потрошила 4.5 кг CO2 на истите 30 км.

Нешто не е во ред, дали утнав во пресметкава или податокот што го најдов не е точен, или пак стварно е толкава разликата.
Слободно некој нека ме поправи.

« Последно менување: 15 Март 2013, 17:36:38 pm Igor »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45074
  • Il Moderatore
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен edonos

• Сениор
  • Пораки: 3557
« Одговори #4527 на: 16 Март 2013, 22:19:18 pm »
Симо ме утепа..
People should not fear their government.The goverment should fear its people.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #4528 на: 16 Март 2013, 23:25:17 pm »
Struja se proizveduva I vo hidrocentrali !

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45074
  • Il Moderatore
« Одговори #4529 на: 16 Март 2013, 23:30:40 pm »
Колку што знам и нуклеарките имаат 0 CO2 емисија.

@Edonos, и јас се утепав кога го видов :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.