Автор Тема: Fiat Punto 55  (Прочитано 27382 пати)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7833
  • Плинаш!!!
Одг: Fiat Punto 55
« Одговори #60 на: 16 Јули 2012, 18:38:34 pm »
Кога сме кај филтерот за уље, последнив пат ставив ваков исти. Предходно имав некој италијански, сега не ми текнува која марка беше. Работата е тоа што овој италијанскиот имаше 2 дупчиња повеке од Frad-от. Има некаква врска тоа?

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #61 на: 17 Јули 2012, 00:07:35 am »
според мене,најбитно е да се менува редовно,уље секако поквалитетно,а за филтрите мање више и онака пола коли во градов филтри мењаат после 20.000 па ете уште тераат

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
Одг: Re: Fiat Punto 55
« Одговори #62 на: 17 Јули 2012, 01:53:35 am »
Имаше Маршер некаде пишано: Ако смениш уље, а не смениш филтер, тоа ти е исто ако се бањаш, а да не смемиш гаќи.
По убаво објаснетон од ова, здравје

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #63 на: 17 Јули 2012, 02:32:51 am »
Имаше Маршер некаде пишано: Ако смениш уље, а не смениш филтер, тоа ти е исто ако се бањаш, а да не смемиш гаќи.
По убаво објаснетон од ова, здравје

малце грешно се изјаснив,мислев за квалитетот на филтрите дека не е до толку битен

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #64 на: 17 Јули 2012, 08:04:27 am »
Aко ставиш неквалитетен филтер ризикуваш многу, често тие немаат неповратна штопна, па маслото се исцедува комплет назад во картер и при прво палење, дур да се напунат хидраулични подизачи, дур да се намастат брегасти, и проциркулира уље низ цела машина, многу поголемо абење на моторот има отколку со квалитетен филтер. Разликата е мизерно мала за да си ставаш трн у нога. A и филтрирачките карактеристики им се сомнителни..

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #65 на: 17 Јули 2012, 11:19:50 am »
Во тој случај што викате за арад добар ли е?
баш за тоа што зборевме на веро рековте да не штедам на филтер за уље,па затоа му реков на продавачов нешто поквалитетно,али само ова го имаа у залихи

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #66 на: 17 Јули 2012, 11:31:42 am »
одлично е и ова нема промашај,и филтерот за уље е докажан

Треба да е ОК.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Knight_

• Редовен
  • Пораки: 1267
« Одговори #67 на: 17 Јули 2012, 19:20:51 pm »
Кога го мењате филтерот за уље го монтирате празен или му ставате уље ?

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
Одг: Re: Fiat Punto 55
« Одговори #68 на: 17 Јули 2012, 19:48:10 pm »
Јас го ставам празен,(зарем некој го полни) само гумичката ја премачкувам со уљенце.

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #69 на: 17 Јули 2012, 19:58:47 pm »
празен фала богу,уљето ќе си помине од таму во секој случај,не гледам потреба зошто да се полни?

Отсутен Knight_

• Редовен
  • Пораки: 1267
« Одговори #70 на: 17 Јули 2012, 23:28:06 pm »
Се знаеме со Огненовски од Драчево и идеме кај него да смениме уље и тогаш прв пат видов некој да стави уље во филтерот пред да го монтира и го прашувам што како зошто. Вика кај што работел во некој сервис пред да го отвори неговиот 2јца избркале зошто не ставиле уље во филтерот, зошто ако не ставиш многу поише време моторот работел неподмачкан и нечинело а вака многу побрзо се подмачкувал.
И мислам дека многу е во право за ова знам дека кога ќе се сменеше уљето и ќе ја запалиш колата не работи убаво некое време и свети сијаличката за уље а вака ништо.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
« Одговори #71 на: 18 Јули 2012, 00:36:06 am »
a ti znaes li kolku druka pritisok uljnata pumpa i za kolku kreva ?
cisto onaka izguglaj  ;)

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #72 на: 18 Јули 2012, 00:58:12 am »
Се знаеме со Огненовски од Драчево и идеме кај него да смениме уље и тогаш прв пат видов некој да стави уље во филтерот пред да го монтира и го прашувам што како зошто. Вика кај што работел во некој сервис пред да го отвори неговиот 2јца избркале зошто не ставиле уље во филтерот, зошто ако не ставиш многу поише време моторот работел неподмачкан и нечинело а вака многу побрзо се подмачкувал.
И мислам дека многу е во право за ова знам дека кога ќе се сменеше уљето и ќе ја запалиш колата не работи убаво некое време и свети сијаличката за уље а вака ништо.

пумпата ќе го среди тој недостаток за 1 секунда,не гледам никаков проблем

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6216
« Одговори #73 на: 18 Јули 2012, 01:30:41 am »
јас увек ставам,ама така ме научил мајсторот :D

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #74 на: 18 Јули 2012, 01:34:37 am »
и да ставиш пак мора пумпата да го направи обртот,а тука веќе се милисекунди во прашање