Автор Тема: Dijagnostika preku mobilen  (Прочитано 8193 пати)

Отсутен x01

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 729
Одг: Dijagnostika preku mobilen
« Одговори #15 на: 08 Ноември 2012, 18:59:39 pm »
Денес го добив скенерот.Но ме мачи една работа дали постојано да биде уштекан во конекторот.Односно дали да биде вклуцено и кога колата е во мирување бидејки ми се случува да не ја палам по 4-5 дена.Не сакам да ме пречека празен акумулатор баш кога најмногу ми се брза.

Отсутен Alksndr

• Почетник
  • *
  • Пораки: 15
« Одговори #16 на: 30 Мај 2013, 13:56:30 pm »
Здраво,

Нов сум на форумов и првиот пост ке биде поврзан со електроника...

Имено, нарачав и јас ЕЛМ327 конектор од ebay.com: http://i45.tinypic.com/e83mes.jpg
Го пробав на Опел Астра 1.6 16V  2000год., меѓутоа неуспешно.
Пробав со мобилен телефон и TorquePro, успева да се поврзе ЕЛМ327 со телефонот, меѓутоа ECU неќе да се поврзе.
Пробав и со scantool.net софтверот што доаѓа со ЕЛМ327, меѓутоа исто така неуспешно.

Сакам да прашам дали некој успеал да се поврзе на ваква кола со истиот модул?

Отсутен banjifiko

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 130
« Одговори #17 на: 30 Мај 2013, 14:13:17 pm »
Еве листа на возила со потврдена поддршка на OBD II & ELM 327

http://www.outilsobdfacile.com/vehicle-list-compatible-obd2.php?brand=opel

Отсутен Alksndr

• Почетник
  • *
« Одговори #18 на: 30 Мај 2013, 14:24:40 pm »
Гледајќи го и овој линк: http://pinoutsguide.com/CarElectronics/opel_obd2_diag_pinout.shtml
во делот "Gasoline (101 HP)    2000" нема никаков ISO или некој друг стандард за комуникација со ECU.

Дали некој успеал со друг "Low cost" уред како што е ЕЛМ327 да се конектира со ECU-то на овој тип автомобил?

Отсутен banjifiko

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 130
« Одговори #19 на: 30 Мај 2013, 15:01:59 pm »
...Имено, нарачав и јас ЕЛМ327 конектор од ebay.com: http://i45.tinypic.com/e83mes.jpg...
Малку оф топик, ако не е тајна колку време му требаше да стигне и колку пари те фати?

Отсутен Alksndr

• Почетник
  • *
« Одговори #20 на: 30 Мај 2013, 15:47:33 pm »
На ebay.com сите работи што биле нарачани стигнувале за време од две недели до месец дена.
Овој дел стигна за три недели, а мислам дека беше некаде околу 11 долари(free shipping).

Отсутен mehatronika

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 135
  • mehatronika servis
« Одговори #21 на: 30 Мај 2013, 16:58:43 pm »
многу ми е смешно кога ке прочитам дијагностика на мобилен... тоа на мобилен не е дијагностика туку к се тресе у ладна вода...

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #22 на: 30 Мај 2013, 18:47:40 pm »
сега фаланга ќе ти каже ;D

Отсутен Alksndr

• Почетник
  • *
« Одговори #23 на: 30 Мај 2013, 19:16:04 pm »
многу ми е смешно кога ке прочитам дијагностика на мобилен... тоа на мобилен не е дијагностика туку к се тресе у ладна вода...

Зошто да неможе да се прави дијагностика на мобилен.
Сите знаеме каде достигнаа мобилните (таблети). Не ме чуди ако во брзо време видиме некој сервисер на ракува IPad :)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #24 на: 30 Мај 2013, 20:06:55 pm »
сега за сега мехатроика е во право.. дијагностика на мобилен е барање игла во сено...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43918
  • Il Moderatore
« Одговори #25 на: 30 Мај 2013, 20:12:49 pm »
информациите се тие.. дали ќе ги гледаш на дигитален дисплеј, или дисплеј од мобилен - сеедно е.
Јас мојата дијагностичка опрема ја користам на лаптоп со послаб процесор и помалку меморија од модерен смартфон.
Искрено - не гледам проблем во пратењето на парамтерите од дијагностичкиот конектор на било кој уред кој има асална апликација.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен marsher

• Сениор
  • Пораки: 3177
    • smchiptuning
« Одговори #26 на: 30 Мај 2013, 21:15:22 pm »
Пред 2000 г. горе-долу протоколите за комуникација со компјутерот (ECU) на моторот зависеше од производител до производител.ELM e добра алатка, ги подржува сите современи протоколи,но колку ќе може да ја искаже својата способност, зависи од програмот што е направен за нејзино користење..
Пред да го купите, а со надеж дека ќе можете да откриете што го мачи вашиот мотор и електрониката што го подржува,проверета ја листата на возила, мотори и електронски системи како и нивните протоколи...да не биде фрлање на пари...
Во пракса наша мајсторска и тестери од неколку илјади евра, доста често не ни ги решаваат работите....да не биде како онаа на другар ми кога најде трзалица за гитара испадната на пат:-сега ќе си купам гитара....

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43918
  • Il Moderatore
« Одговори #27 на: 30 Мај 2013, 21:18:18 pm »
Мајсторлакот го забораваат сите, ама јасно е дека тука станува збор за „геџет“ кој се става на дијагностичкиот конектор, и затоа го викаат „дијагностика“. Без мајсторлук - нема дијагностика. ;)
Џабе ја што ќе стаам геџет и на компјутер (телефон), кога не знам што ми вели, а и да знам што ми вели - не знам како да му одговорам :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #28 на: 30 Мај 2013, 21:24:51 pm »
На 10 мајстори да ја однесеш колата со некој дефект 8 мина ќе кажат различно а 2-ца иста дијагноза.
Така да од "мајстори" преку к*р ми е.

Отсутен marsher

• Сениор
  • Пораки: 3177
    • smchiptuning
« Одговори #29 на: 30 Мај 2013, 21:39:29 pm »
На секој му е преку кур од некој....