Автор Тема: Dijagnostika preku mobilen  (Прочитано 8192 пати)

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5760
Dijagnostika preku mobilen
« на: 21 Јуни 2012, 01:16:09 am »
kako sto kazuva samiot naslov eve sto najdov denes na pazar3.mk
http://www.pazar3.mk/mk/Listing/Detail/Index/991484?searchID=1056077&Idx=35
znaci da brises greski vo kompjuter da steluvas...itd  itd..nego aj nekoj ako imal iskustvo so vakvo cudo neka mi objasni kako kese vrzes za kompjuterot vo kola ?? preku usb,blutut,infrared,wi-fi  ?????????????

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7340
Одг: Dijagnostika preku mobilen
« Одговори #1 на: 21 Јуни 2012, 01:20:21 am »
Ги има овие новиве на OBD порт што се врзуваат, само тоа да објасни некој кој има директно искуство со тоа

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6297
« Одговори #2 на: 21 Јуни 2012, 01:21:38 am »
Имаше еден со голф4 на форумов вакво нешто... еве го http://forum.carclub.mk/index.php/topic,3983.15.html пишал дека користи ot OBD torque i adapterceto koe se kupuva so nego i se povrzuva so ECUto na kolata i raboti preku blutut vrska  so telefonot moze precizno da izmeri kolku HP/KW proizveduva kolata,kolku obrtai raboti motorot ,temperatura na motor,ulje,pritisok na ulje  

Незнам дали е исто со овеј на огласов...

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #3 на: 21 Јуни 2012, 05:39:57 am »
Ѕивана нека објасни..... он има такво чудо

уствари типот во огласот продава одб2 блутут адаптер кој кошта 20 евра нов. Он му бара 50.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #4 на: 22 Јуни 2012, 02:19:36 am »
Ѕивана нека објасни..... он има такво чудо

уствари типот во огласот продава одб2 блутут адаптер кој кошта 20 евра нов. Он му бара 50.

бизнис... и слабо го води... поише од 24 часа поминаа откако му пратив меил со прашања некои и немам одговор добиено...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1341
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #5 на: 22 Јуни 2012, 07:22:54 am »
http://www.makobd.com/

Ја ваков одговор добив од овие на сајтот ( и да преку 24 часа поминаа и од овие )

Цената на уредот е 11080 денари. Освен на мобилен со андроид ОС може да се користи и со таблет компјутер. Софтверот на уредот се ажурира со најнови функции зависно како се развива. Можеме да ти понудиме и поефтина варијанта за 4140 денари.

Разликата во цената наводно била во квалитетот, а се плаќало преку сметка.

Мене ми е само страв да не запалам инсталација со некое глупо кинеско ѓубре.

Присутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3890
« Одговори #6 на: 22 Јуни 2012, 08:38:56 am »
Јас си порачав вакво од ибеј и го очекувам секој момент да стаса. Моето е OBD2 v1.5 со блутут предавател коа може да се користи на мобилен, таблет, лап топ и се кое би го препознало блутут уредот. ОБД адаптерот ме фана 500 денари. Со ова  не се бришат грешки, туку можеш да видиш ако нешто светне која грешка е и толку, за бришење сепак треба нешто поозбилно. Го очекувам кај да е да стаса вие денови па ќе пишам подетално тука.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #7 на: 22 Јуни 2012, 08:52:07 am »
Јас си порачав вакво од ибеј и го очекувам секој момент да стаса. Моето е OBD2 v1.5 со блутут предавател коа може да се користи на мобилен, таблет, лап топ и се кое би го препознало блутут уредот. ОБД адаптерот ме фана 500 денари. Со ова  не се бришат грешки, туку можеш да видиш ако нешто светне која грешка е и толку, за бришење сепак треба нешто поозбилно. Го очекувам кај да е да стаса вие денови па ќе пишам подетално тука.

штосот е во носот... тие на е-бај што се продаваат е само гол уред... немаш софтвер никаков... ти треба нешто за комуникација со телефонот или компјутерот... после ти треба друг софтвер за дијагностика... овој уред само ја прави промената онаа стандардна, наместо кабел да биде со блутут.. ништо повеке...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен VTR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 733
« Одговори #8 на: 22 Јуни 2012, 13:47:26 pm »
Тоа блутут апаратчето што се става на обд конекторот во колата во суштина е програмиран микроконтролер ELM327

со чија помош се читаат сигналите од сензорите во возилото.

Кога излегоа напочеток беа погломазни и беа со жичана конекција

во поново време ги усовршија со блутут конекција, а некои и со wifi конекција

Со тој уред може да се прочитаат кодовите за грешки, да се опишат, и да се избришат, преглед на минималните и максималалните вредности и нивната референтна вредност, следење во реално време на сензорите, мерење на забрзувања, на потрошувачката и на уште некои слични параметри.

Со овој уред неможе да се вршат адаптации како на пример адаптација на лептирот на влезната грана, и со овој уред работат повеќе бесплатни софтвери како Digimoto, EasyOBDII, MoDiag.professional, PCMScan, Proscan, ScanMaster-ELM, ScanTool, ScanXL_ELM, Vauxcheck, VitalScan и слични, исто така може да се користи и fiatecuscan за дијагностика на fiat/alfa romeo/lancia.

Така да за домашна употреба е доста солидно :)

Присутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3890
« Одговори #9 на: 22 Јуни 2012, 16:50:49 pm »
Моето е исто како на последната слика што ја постави VTR. Пишуваше на ибеј дека со него во пакет иде и ЦД со софтвер, но тоа не ми менува многу. Секако планирам со телефонот да го поврзам преку Торк апликацијата која ја има на Маркетот.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен x01

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 729
« Одговори #10 на: 22 Јуни 2012, 17:02:05 pm »
пред некој ден го гледав клипот човекот брише грески преку мобилен со droidscan апликација.гледајте после 8-мата минута
http://www.youtube.com/watch?v=IoYyzKIccqE

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #11 на: 22 Јуни 2012, 21:50:29 pm »
Моето е исто како на последната слика што ја постави VTR. Пишуваше на ибеј дека со него во пакет иде и ЦД со софтвер, но тоа не ми менува многу. Секако планирам со телефонот да го поврзам преку Торк апликацијата која ја има на Маркетот.

истото и јас го чекам веке една недела..... ке си оставам едно андоидче во колата само за торк да врти....

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #12 на: 23 Јуни 2012, 01:30:22 am »
ви реков јас дека со ова е само замена наместо со кабел да идете преку блутут... ве уверувам дека конекцијата е дааалеку по спора одколку со кабел, а единствениот бенефит е што покрај лап топ сега можете и на мобилен да го правите ова... сепак, во мобилниот нема да можете да начукате јаки програми за сетинзи и остали ствари... компјутер си е компјутер...

и да кажам дека после 48 саати типот ми одговори...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14157
« Одговори #13 на: 23 Јуни 2012, 10:11:10 am »
Бизи е човекот бе...бизнис тера што ти е тебе :D :D :D

Јас неможам да дешифрирам кај мојава што интерфејс е.

Пред некој ден бев до еден сервис онака рутинска проверка после промена на масло, филтри дрн дрн...до каде е моторот :)

Ја ставаме на компјутер...OBDII интерфејс...не ја чита :)

Баратав по форуми наводно мојава била OBDII интерфејс а протоколот бил ALDL (OBDI) ...ај сега... :) :) :)

Така што ако има некој OBD2 вакво сензорче со Bluetooth ќе инсталирам Torque на HTC-то и баш сакам да провериме.

Отсутен VTR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 733
« Одговори #14 на: 23 Јуни 2012, 11:21:24 am »
^^^ На твојата конекторот ти е OBDI (исти им се конекторите со OBDII) а протоколот мислам дека би требало да ти е KKL, незнам што кола возиш ама ако е бензин и е постара од 2001 или дизел постара од 2004 сигурно не е OBDII, и ако е така на тебе ќе ти треба

најчесто го викаат USB KKL interface, и можеш да го најдеш многу лесно и за убава цена :)