Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1146242 пати)

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1928
Одг: Велосипед
« Одговори #6495 на: 02 Јуни 2021, 19:21:26 pm »
Не дека ќе смени нешто ама со поракава да си го намалам товарот - најверојатно пред точно недела дена, за време на продолжениот викенд, додека не бев во Скопје, ми украдоа розев retro road bike (Panasonic vintage 1989) од шпајз/остава на трети спрат во Центар во Скопје, уредно заклучен.

Точакот немаше никаква парична вредност, 150тина еу максимум, но имаше сентиментална вредност бидејќи го имав 14 години и го свртив цело Мариово, Битола и Крушево со него, а низ Скопје ми беше како продолжена рака и нога, за да ја возам помалку колата низ гужвите. Чудно ми е што во шпајзот имам и останати работи, како нови автоделови, дискови, плочки, составни делови од трпезарија и ништо не е земено освен точакот.

Штета што во Скопје не издржа ни година дена. Life goes on.

Ништо не се остава надвор ос стан/куќа. Пред некој ден се расправам со другар, ми вика доаѓај во теретана со точак остај го надвор, кој нема повреден точак, не знае дека за секунда ги крадат.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
« Одговори #6496 на: 03 Јуни 2021, 20:10:01 pm »
Прекрасна идеја. Згора што flywheel е врвот и за коли.

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1838
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #6497 на: 04 Јуни 2021, 00:53:02 am »
@AngelSK тоа е многу точно, не можев да го кажам подобро. Сепак, точакот во шпајзот стоеше година дена без никаков проблем и никој немаше жалби од самиот влез за останати кражби.

За жал, имаме нови тазе соседи отспротива кои се прилично гласни, без разбирање, очигледно не живееле во зграда дотогаш и цела зграда се жали од нив. Единствено тие ме имаат видено каде го оставам, со што стануваат потенцијални осомничени, па направен е записник во ПС Беко.

Ќе апдејтирам ако има некои новости.

Отсутен AngelSK

• Редовен
« Одговори #6498 на: 04 Јуни 2021, 10:35:43 am »
@AngelSK тоа е многу точно, не можев да го кажам подобро. Сепак, точакот во шпајзот стоеше година дена без никаков проблем и никој немаше жалби од самиот влез за останати кражби.

За жал, имаме нови тазе соседи отспротива кои се прилично гласни, без разбирање, очигледно не живееле во зграда дотогаш и цела зграда се жали од нив. Единствено тие ме имаат видено каде го оставам, со што стануваат потенцијални осомничени, па направен е записник во ПС Беко.

Ќе апдејтирам ако има некои новости.

Пази само да не ти удрат после тужба за клевета, не знам како е законот ама кај нас криминалците се позаштитени.

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1838
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #6499 на: 04 Јуни 2021, 11:11:31 am »
@AngelSK Дап, исто точно. Јавна тајна е дека видео материјал не е од никаква помош.

Кражби на велосипеди во Аеродром со докази црно на бело не се прифатени и на крај тие што пријавиле го јаделе подебелиот крај бидејќи крадецот е снимен и идентитетот му е јавно објавен.

Банана држава.

Отсутен Opticruise

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 90
« Одговори #6500 на: 07 Јуни 2021, 02:43:12 am »
Вреди уљево? некој го користел?

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7212
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #6501 на: 07 Јуни 2021, 08:08:48 am »
Не вреди, 50мл - 400ден.

Сигурно е добро, само што е скапо, иста работа ќе ти брка и поефтина варијанта.

Отсутен AngelSK

• Редовен
« Одговори #6502 на: 07 Јуни 2021, 08:18:59 am »
Вреди уљево? некој го користел?

Јас го користам, супер е. Само што јас го земав на акција 280 денари

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #6503 на: 07 Јуни 2021, 12:53:12 pm »
Дали Жаре од зелен пазар, врши мајсторски работи? Ми се скршија две шпици, и се деформираше бандажот. Да смени шпици, и да го центрира. Односно, да каже прво дали се прави.
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11884
  • Архитект
« Одговори #6504 на: 07 Јуни 2021, 22:36:30 pm »
Ако ти е во близина Тафталиџе пазарчето, има еден позади поправа вакви работи.
Добар е и евтин.

Отсутен Opticruise

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 90
« Одговори #6505 на: 08 Јуни 2021, 00:21:36 am »
Не вреди, 50мл - 400ден.

Сигурно е добро, само што е скапо, иста работа ќе ти брка и поефтина варијанта.

Зедов едно до 150 ден ги направи катран ланецот и касетата. Имаш предлог некое?

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7212
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #6506 на: 08 Јуни 2021, 07:39:27 am »
Да, имаш спрееви за ланец од повеќе производители, Ipone, Motorex, Motul, Repsol, Sonax итн...
Нема врска што некои се за „мотор“ металот е ист и на точаците, освен на маркетинг ако паѓаш лесно.

Јас користам Моторекс Офф-роад веќе 4 години едно паковање, ова од Макофф 6 месеци дали ќе ми истера.
Касета чистам на два пати годишно, и обично подолните запчаници само, се собира малку мрсно со ѓубре како на ролерите на менувачот. Синџир еднаш на месец/два зависи од возењето и условите.

Е сега ако бараш масло со капење, а не сакаш спрееви, не знам предлози.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2816
« Одговори #6507 на: 08 Јуни 2021, 08:16:55 am »
Да, имаш спрееви за ланец од повеќе производители, Ipone, Motorex, Motul, Repsol, Sonax итн...
Нема врска што некои се за „мотор“ металот е ист и на точаците, освен на маркетинг ако паѓаш лесно.

Јас користам Моторекс Офф-роад веќе 4 години едно паковање, ова од Макофф 6 месеци дали ќе ми истера.
Касета чистам на два пати годишно, и обично подолните запчаници само, се собира малку мрсно со ѓубре како на ролерите на менувачот. Синџир еднаш на месец/два зависи од возењето и условите.

WD 40 нема да заврши работа? Кај и да е ќе си го активирам точакот, 10 години не е возен, ќе треба да го средам малку. Не разбрав само, со спреј некој го чистиш ланецот и воедно се подмачкува или за подмачкување користиш плус нешто?
Своерачен потпис ;)

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6295
« Одговори #6508 на: 08 Јуни 2021, 08:58:51 am »
Wd не подмачкува, можиш само да исчистиш собрани наслаги, акo го остајш така ќе почни да ти цвили ланецот и ќе го фрлиш.  Ако веќе користиш такво нешто поарно ти е Abro ab-80 и подмачкува и заштитува со тефлон.

Sent from my SM-A525F using Tapatalk
« Последно менување: 08 Јуни 2021, 09:10:48 am vladic3110 »
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен AngelSK

• Редовен
« Одговори #6509 на: 08 Јуни 2021, 09:07:59 am »

WD 40 нема да заврши работа? Кај и да е ќе си го активирам точакот, 10 години не е возен, ќе треба да го средам малку. Не разбрав само, со спреј некој го чистиш ланецот и воедно се подмачкува или за подмачкување користиш плус нешто?

Обично ланец се чисти со дигрисер, а WD 40 како што пишаа не е за подмачкување.