Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1140445 пати)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11884
  • Архитект
Одг: Велосипед
« Одговори #5550 на: 25 Август 2019, 21:47:34 pm »
Тууу добар теренец!

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #5551 на: 25 Август 2019, 22:00:45 pm »
Деќки, да си прашам нешо...

Од февруари па наваму, имам извозено преку 1400 км со точакот. Во февруари беше направен сервис и преглед, а од тогаш па наваму, еднаш беше на сервис поради дупната гума. Го возам и по сонце и ветер и дожд и све... Дали треба нешто превентивно да подмачкам, подесам, правам, чинам? На осовини, ланец, кочници, мењач итн?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5231
  • The Spartan General
« Одговори #5552 на: 25 Август 2019, 22:09:23 pm »
Ланец - темелно чистење со обезмастувач, вода, сјај... Па бришење/сушење. Па капнување на секоја алка на ланчето со масло (може и по две капки масло на секоја алка). После со друга сува крпа помини го ланчето за да го собереш маслото. И така секои две недели.

После 2-3 000км најубаво е нов ланец (барем јас така правам). Раскрцан/истрошен ланец може да ти ги оштети запчениците поради различниот агол на кој ги зафаќа запците на запченикот.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #5553 на: 25 Август 2019, 22:11:01 pm »
Ланец исчисти и подмачкај, превентивно пред есенва да го заштитиш од вода.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11884
  • Архитект
« Одговори #5554 на: 26 Август 2019, 09:46:02 am »
Ланецот гледај со восок да го подмачкаш. Не со масло.
Имаш наменско за суво и за влажно време.

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1156
« Одговори #5555 на: 26 Август 2019, 10:10:45 am »
Деќки, да си прашам нешо...

Од февруари па наваму, имам извозено преку 1400 км со точакот. Во февруари беше направен сервис и преглед, а од тогаш па наваму, еднаш беше на сервис поради дупната гума. Го возам и по сонце и ветер и дожд и све... Дали треба нешто превентивно да подмачкам, подесам, правам, чинам? На осовини, ланец, кочници, мењач итн?

Убаво е еднаш годишно да го однесеш на комплетен сервис целосно да го подмачкаат и неколку пати годишно на контролен сервис каде само проверуваат дали е со во ред.

Ланецот гледај со восок да го подмачкаш. Не со масло.
Имаш наменско за суво и за влажно време.

Восок е добар само за суво време и треба да се подмачкува на секои 100км. Малце ако фати дожд или вода од пат одма се одмива. Јас го користам некое време и на подоги тури си носам и уље за подмачкување, не се трпи сув ланец. :D

Ако не ти се замара многу подмачкај со добро масло за велосипеди и барам 1 месечно убаво исчисти со топла вода и сјај и подмачкај пак.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7211
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #5556 на: 26 Август 2019, 13:39:59 pm »
Во 1400км, ете јас во истиот период 1200км имам поминато, го имам подмачкано едно 20-30 пати, а можи и повеќе.
Не знам шо масло ти трај толку време а да не пишти синџирот.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6693
« Одговори #5557 на: 26 Август 2019, 13:43:32 pm »
И јас исто, од Март до сега имам поминато околу 800км редовно то чистам ланецот и после го подмачкувам, сигурно до сега едно 10 пати го имам направено ова.

Ако возам редовно повеќе од 2 недели веќе почнува да е гласен, пиштење вриштење.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4114
« Одговори #5558 на: 26 Август 2019, 13:57:06 pm »
Ланец - темелно чистење со обезмастувач, вода, сјај... Па бришење/сушење. Па капнување на секоја алка на ланчето со масло (може и по две капки масло на секоја алка). После со друга сува крпа помини го ланчето за да го собереш маслото. И така секои две недели.

После 2-3 000км најубаво е нов ланец (барем јас така правам). Раскрцан/истрошен ланец може да ти ги оштети запчениците поради различниот агол на кој ги зафаќа запците на запченикот.

Стара точкарска (не знам може сега новиве времиња велат друго) - измиј го ланецот со нафта. Нафтата добро раствора нечистоти а ги намалува негативните последици од вода. Јас не би го обезмастувал со детергенти за запечени тавчиња. После тоа фино подмачкај го со омилениот лубрикант (капка по капка е можно ако не сакаш целосно да го натопиш) и избриши го да на се цеди и да ти остава флеки насекаде (наликува на универзално упатство - избегавај завеса за бришење).

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10590
« Одговори #5559 на: 26 Август 2019, 14:02:55 pm »

Стара точкарска (не знам може сега новиве времиња велат друго) - измиј го ланецот со нафта. Нафтата добро раствора нечистоти а ги намалува негативните последици од вода. Јас не би го обезмастувал со детергенти за запечени тавчиња. После тоа фино подмачкај го со омилениот лубрикант (капка по капка е можно ако не сакаш целосно да го натопиш) и избриши го да на се цеди и да ти остава флеки насекаде (наликува на универзално упатство - избегавај завеса за бришење).
Така беше порано, барем додека возев.
А богами и уљето беше оригинал ;D не почнуваше да цвичи толку брзо (тепав минимум 1.000 месечно).

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7211
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #5560 на: 26 Август 2019, 14:10:50 pm »
Мислиш бензин?

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10590
« Одговори #5561 на: 26 Август 2019, 14:22:02 pm »
Немавме дизелаш во двор. Некој можеби со нафта.

Јас со бензин :)
Уље, некое тенко машинско од yu :)

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #5562 на: 26 Август 2019, 15:17:25 pm »
Мислиш бензин?

Баш нафта, од онаа црвената. Или извади го и остави го во нафта или има сега кадички со четки специјални за ланец.

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3070
« Одговори #5563 на: 26 Август 2019, 15:31:58 pm »
Обична нафта ќе помогне или баш мора црвената?

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #5564 на: 26 Август 2019, 16:05:31 pm »
Мислам дека било каков дизел дериват е покриен под поимот „нафта“.