Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1142837 пати)

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
Одг: Велосипед
« Одговори #5955 на: 07 Јули 2020, 09:50:53 am »
Тоа е тоа, КарКлуб експертите ги решија и е-точаците, а богами и ги разрешија тие што купуваат такви точаци.

Свака част.
streka pa si podaleku inace personaNopnGrata ke teee... :D
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #5956 на: 07 Јули 2020, 10:22:18 am »
Богами среќа што сум подалеку.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #5957 на: 07 Јули 2020, 10:30:58 am »
razmisluem ; so e-tocakot mozes da se vratis od rabota vo 16-17 casot koga e pekolnoto i ako zivees 10tina kilometri od rabota... zavisno od raspolozeniieto  e- na 1,2,3 i picis...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #5958 на: 07 Јули 2020, 10:37:27 am »
Младиќи, не се бодете толку рано од сабајле :)))

Имам роџак постар, постојано е во движење и при тоа пренесува ситници како делови за коли и што ти не останато...

Купил електричен точак - му честитав. И за браво е.
Остај тоа, и многу убав одбрал - навистина фраерски изгледа. :)
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7212
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #5959 на: 07 Јули 2020, 11:20:00 am »
На работа да одам и 5км да е, и со електричен ќе испотам над 20степени.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #5960 на: 07 Јули 2020, 12:31:08 pm »
Е-бајкот е измислен за тој што сака да вози а го мрзи или едноставно не сака да се уморува

Ова го погоди скроз. И не знам што е погрешно со тоа - едноставно, сакам да ми е полесно возењето и низ град, и по угорници, и насекаде. Да стигнам таму каде што сум стигнал, без да се испотам. Особено корисно и практично ако возам не ради фитнес, туку ради потреба и практичност.

Не гледам никаква забава во е-бајк, нити па видеово (ќе) ме разубеди да земам таков точак за да не се мачам. Баш сакам да се мачам и да си ги надминувам границите, и да се гордеам со тоа. Кога ќе сум над 60-70 години, тогаш можеби би сакал е-бајк за да можам да идам по планини, а не би имал толку кондиција и нема да можам да издржам. Да не додавам дека е-бајкот го руши концептот на велосипедизам и не е еколошки.

Објасни ми зошто „го руши концептот на велосипедизам и не е еколошки“?

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16793
  • Keep it 100
« Одговори #5961 на: 07 Јули 2020, 13:13:12 pm »
A зошто да не го сфатиш е-бајкот така што ќе се мачиш ама ќе се качуваш побрзо? Со истата мака со која би се качувал нагоре со 5 км/ч ако можеш да се качуваш со 10км/ч според мене е уште поинтересно возење.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6693
« Одговори #5962 на: 07 Јули 2020, 14:31:56 pm »
Светска работа е е-бајкот и не само за тие работи што ги спомнавте, пред се е измислен за идење на работа е без притоа на труеш на пот кога ќе стигнеш во канцеларија.

Лани кога идев со точак на работа 12 км правец доаѓав испотен и морав да се туширам во канцеларија (среќа туш). Но е комплицирана работа, носиш екстра веш, маици, пешкири итн. додека со ел. скутер си доаѓав како господин си мирисаш на парфемче. Е сеа шо коронава поеба работа тоа е друга прича.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4591
« Одговори #5963 на: 07 Јули 2020, 14:35:12 pm »
Е-бајкот е измислен за тој што сака да вози а го мрзи или едноставно не сака да се уморува

Ова го погоди скроз. И не знам што е погрешно со тоа - едноставно, сакам да ми е полесно возењето и низ град, и по угорници, и насекаде. Да стигнам таму каде што сум стигнал, без да се испотам. Особено корисно и практично ако возам не ради фитнес, туку ради потреба и практичност.

Не гледам никаква забава во е-бајк, нити па видеово (ќе) ме разубеди да земам таков точак за да не се мачам. Баш сакам да се мачам и да си ги надминувам границите, и да се гордеам со тоа. Кога ќе сум над 60-70 години, тогаш можеби би сакал е-бајк за да можам да идам по планини, а не би имал толку кондиција и нема да можам да издржам. Да не додавам дека е-бајкот го руши концептот на велосипедизам и не е еколошки.

Го руши концептот затоа што велосипедот е алтернативен еко-транспорт и се користи со сопствената сила, без дополнитено загадување на околината, од тоа што веќе е направено за да се направи самиот велосипед. Кој мотор на батерии е еколошки? Ниеден, ем користи струја, која може и да не е еко, плус батерија која ја складира енергијата за да може да се користи. Со тоа имаш отпад штетен за околината.
За да на се најде некој навреден, во мојот пост зборев за е-МТБ, и на тоа се однесуваше и следниот пост. Значи за точак што се вози по планини, каде се мачиш да искачиш некоја височина и да уживаш во достигнувањето. Тие што педалат нагоре верувам заради истити причини како и мене се мачат, и уживаат во тоа. Кој не се сложува со мене, нека не се сложува, нека си вози е-МТБ кога е веќе достапен. Јас сум против е-МТБ и океј е да дискутираме и имаме различни мислења. :)
Дополнително, скоро прочитав тука еден артикл, дека зголемени се повредите со е-МТБ точаци од кога почнаа прилично масовно да се користат. Причините веројатно лежат во неискуството, те неможноста да се успори точакот на време при удолници поради тоа што е значително потежок него ли обичен МТБ, како и поголемата брзина ради електро моторот.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #5964 на: 07 Јули 2020, 14:44:48 pm »

Го руши концептот затоа што велосипедот е алтернативен еко-транспорт и се користи со сопствената сила, без дополнитено загадување на околината, од тоа што веќе е направено за да се направи самиот велосипед. Кој мотор на батерии е еколошки? Ниеден, ем користи струја, која може и да не е еко, плус батерија која ја складира енергијата за да може да се користи. Со тоа имаш отпад штетен за околината.
За да на се најде некој навреден, во мојот пост зборев за е-МТБ, и на тоа се однесуваше и следниот пост. Значи за точак што се вози по планини, каде се мачиш да искачиш некоја височина и да уживаш во достигнувањето. Тие што педалат нагоре верувам заради истити причини како и мене се мачат, и уживаат во тоа. Кој не се сложува со мене, нека не се сложува, нека си вози е-МТБ кога е веќе достапен. Јас сум против е-МТБ и океј е да дискутираме и имаме различни мислења. :)
Дополнително, скоро прочитав тука еден артикл, дека зголемени се повредите со е-МТБ точаци од кога почнаа прилично масовно да се користат. Причините веројатно лежат во неискуството, те неможноста да се успори точакот на време при удолници поради тоа што е значително потежок него ли обичен МТБ, како и поголемата брзина ради електро моторот.
Истиве муабети се правени кога искочиле првите моторцикли. Точак, па малку подобар, па малку кочници, па мотор, па додатоци, па ова, па она. Целата оваа работа е веќе еднаш помината. Исходот е јасен. Денешниот моторцикл е тоа. Точак со мотор, и еволуција од стотици години. Споредено преку Топ Гиар зборови. :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #5965 на: 07 Јули 2020, 16:05:46 pm »

К** варен го погодил скроз. Си има е-бајкови за соодветна намена, и за соодветни потреби, ама не, сигурно е-бајкови постојат поради тоа што се мрзи тие што купуваат е-бајкови и нејќат да се уморуваат.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #5966 на: 07 Јули 2020, 17:55:52 pm »
Па не дека се само тие, ама тој профил на корисник го погоди. И повторно - не разбирам што е погрешно ако некој си купил е-бајк баш ради тоа.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #5967 на: 07 Јули 2020, 19:12:31 pm »
Колку кошта е-бајк отприлика?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер