Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1013862 пати)

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
Одг: Велосипед
« Одговори #4845 на: 14 Мај 2018, 14:08:30 pm »
Ако вози повеќе од 30км/ч и носи кацига и светло може да вози и на улица залепен до тротоар, не се само ваши улиците ако возите кола ок ?
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
« Одговори #4846 на: 14 Мај 2018, 14:11:00 pm »
Јас возам велосипед секој ден.
Вакви како овај, би ги изгазил на улица за пример.

Имаш патека за тебе, околчена, обележана и асфалтирана и ти возиш на коловоз.

Вчера едни па уште во група возеа на една лента по Илинденска. Опремени мислиш тур д франс возат. Од двете страни на илинденска има ленти огромни за велосипеди.
Јас си ги проаѓам со свирка по цела должина и максимално блиску да се уплашат.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #4847 на: 14 Мај 2018, 14:11:42 pm »
Супер си вози дечкото. Камо сите да се вакви.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
« Одговори #4848 на: 14 Мај 2018, 14:18:01 pm »
Конечно си купив.

Малиот пресреќен, ужива да се вози.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #4849 на: 14 Мај 2018, 14:25:45 pm »
Топ е.
Го купив и јас истото. Уживанција е.
:)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #4850 на: 14 Мај 2018, 14:26:22 pm »

Вчера едни па уште во група возеа на една лента по Илинденска. Опремени мислиш тур д франс возат. Од двете страни на илинденска има ленти огромни за велосипеди.
Затоа и снимав, да се гледа патеката и ступчињата. И дека намерно се мачи да обиколува коли, се само за да не вози на патеката.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #4851 на: 14 Мај 2018, 14:29:30 pm »
Така де.
Ова ќе му дојди исто, како јас со кола да возам на пешачка патека (на велосипедска не ме собира :) ).

Колку ќе ме пцујат ?

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #4852 на: 14 Мај 2018, 14:34:12 pm »

Па што не ги згази?

Што те боли тебе како биле орпремени? Ако биле добро опремени очигледно тренираат како батката на видеото и возат 99% на улица. Каде тренираат професионални велосипедисти? На патека за велосипеди или на улица?

Тој се прави наудрен во случајов.
Не, менува лента по закон каде што ја крева раката односно сигнализира прописно. Носи кацига и не се влече како пензионер со кило патлиџан и пиперка на улица со 7км/ч. Колку што ти смееш да возиш на улица со кола толку и ттој. Штом има кацига секој против-аргумент не држи вода, таков е законот. Иди вежбај ти возење велосипед на вело-патека каде што на секои 100-200 метри имаш булевари и тротоари каде што треба да ги преришуваш и го искршиш точакот.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #4853 на: 14 Мај 2018, 14:49:27 pm »
Супер си вози дечкото. Камо сите да се вакви.
Мене страв ме фати што го гледам. Колку и да е прав, некој ќе го искриви некој ден. После дали ќе вози по улица или патека за велосипедисти, негово си е.

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #4854 на: 14 Мај 2018, 14:58:12 pm »
Само поминувајте блиску вие до велосипедисти да ги исплашите, кога ќе удрите некој па ќе продавате коли и имоти за да обештетите, недај боже и во затвор може да ве стрпаат.

Пошто е тешко 20 секунди да се почека или да се прикочи.
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #4855 на: 14 Мај 2018, 15:09:59 pm »
Колку што ти смееш да возиш на улица со кола толку и тој. Штом има кацига секој против-аргумент не држи вода, таков е законот.

Како што јас сум должен да возам на коловозната лента доколку ја има, толку тој е должен да вози на велосипедската патека до него доколку ја има. Сепак за него е и направена.
« Последно менување: 14 Мај 2018, 15:19:45 pm Deni »

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #4856 на: 14 Мај 2018, 15:16:58 pm »
Ај вака од почеток.

Според закон.

Велосипедист МОРА да се движи по велосипедска патека или велосипедска лента, каде ја има. Ако не можи да се движи на сообраќајна лента заедно со другиот сообрќај.

Ако не се движи, казниво со закон е.

Овај покрај велосипедска патека, се движи на улица.
Тоа ми е поентата.

Ако сака нека е Ленс Армстронг, кој сака нека е, мора да се движи по велосипедска патека, доколку ја има.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #4857 на: 14 Мај 2018, 15:24:06 pm »
Даj малце повеќе членови не биди скржав саму еден си пуштил. @Banzai - пример имам тркачки велосипед и секој ден тренирам 100км низ улиците. Или за да стигнам на пример од нас.Аеродром до Водно некаде има некаде нема вело-патека. Имам светла, се престројувам културно и имам кацига односно ги почитувам сите правила, возам релативно брзо (30-40км/ч) и според тоа дали сум должен да возам на вело-патека доколку таа постои или имам избор и на работ на улицата да возам?

Дени, коловозната лента во видеото е направена за движење и е забрането застанување и паркирање,а сепак имаше предмет во овој случај два автомобили паркирани на коловозна лента. Поради тоа и ти и велосипедистот моравте да се престројувате.

Видеово ќе беше далеку поефективно ако момакот со точак беше без кацига и без соодветно сигнализирање за престројување. И повторувам, дали професионални возачи на велосипеди тренираат на вело-патека низ град? Амстронг да не тренира на вело-патека? :D

@osmica8 и двата џипа се непрописно паркирани и НЕ СМЕЕ да се таму ама сепак се, ама нив ќе ги згазиш ли?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #4858 на: 14 Мај 2018, 15:26:18 pm »
Извадокот од законот, погоре поставен, вели дека не смее да вози на коловозот бидејќи веднаш до него постои велосипедска патека по која, според законот, е должен да вози.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #4859 на: 14 Мај 2018, 15:50:12 pm »
Даj малце повеќе членови не биди скржав саму еден си пуштил. @Banzai - пример имам тркачки велосипед и секој ден тренирам 100км низ улиците. Или за да стигнам на пример од нас.Аеродром до Водно некаде има некаде нема вело-патека. Имам светла, се престројувам културно и имам кацига односно ги почитувам сите правила, возам релативно брзо (30-40км/ч) и според тоа дали сум должен да возам на вело-патека доколку таа постои или имам избор и на работ на улицата да возам?

Дени, коловозната лента во видеото е направена за движење и е забрането застанување и паркирање,а сепак имаше предмет во овој случај два автомобили паркирани на коловозна лента. Поради тоа и ти и велосипедистот моравте да се престројувате.

Видеово ќе беше далеку поефективно ако момакот со точак беше без кацига и без соодветно сигнализирање за престројување. И повторувам, дали професионални возачи на велосипеди тренираат на вело-патека низ град? Амстронг да не тренира на вело-патека? :D

@osmica8 и двата џипа се непрописно паркирани и НЕ СМЕЕ да се таму ама сепак се, ама нив ќе ги згазиш ли?

Си има член од законот за сообрќај, како се казнуваат возила паркирани на коловозна лента.
Муабетот беше за велосипедистот. Кој е критичен во ситуацијата да биди скинат.

@Banzai  имам тркачка кола, по европски стандард и има од прилика 780кс и многу големи кочници. Јас лично му имам монтирано светла и трепкачи и има тркачки седишта со појави врзани на шасија. Дали ако видам слободен булевар или некое планинско патче, можам да ја возам до максимум дека не загрозувам тогаш сообраќај?