Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2222952 пати)

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #6375 на: 11 Септември 2013, 02:04:35 am »
пази да не...
за мене нај точен е моментот на кеширање на пумпа... колку си ставил и колку си прошол... ретко некој борд покажува точно а и тоа кога ке се деси, случајно е...

мојот борд е на пумпа... бројчаникот на пумпата ми е борд компјутер... и само тој го признавам...

Ама и на пумпа полнењето "до капаче" може да се разликува, нели... Пумпашот секогаш гледа да ти заокружи на некоја сума, а тоа може да значи разлика од пола литро па и литро, што на мерење од 100-200 км е значителна количина. Ако веќе го цепидлачиме најточно мерење е кога ке земеш кантичка со нафта и ќе ја поврзеш неа место резерварот и пи*иш додека не изгаси и така си најсигурен колку ти троши. Али за да не го тапанам до толку...одлучувам да му верувам на бордот. :D :D :D

П.С. Сепак кога ќе имам прилика ке го направам тестот "до капаче"

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #6376 на: 11 Септември 2013, 07:10:36 am »
Шкода Фелициа пикап, измерени рекордни 15 литри градска..

Просто неверојатно колку жедно може да биде моторче од 1.300 кубика и 900 кила..

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #6377 на: 11 Септември 2013, 08:30:13 am »
Затоа се вика Шкода.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #6378 на: 11 Септември 2013, 08:46:53 am »
пази да не...
за мене нај точен е моментот на кеширање на пумпа... колку си ставил и колку си прошол... ретко некој борд покажува точно а и тоа кога ке се деси, случајно е...

мојот борд е на пумпа... бројчаникот на пумпата ми е борд компјутер... и само тој го признавам...

Ама и на пумпа полнењето "до капаче" може да се разликува, нели... Пумпашот секогаш гледа да ти заокружи на некоја сума, а тоа може да значи разлика од пола литро па и литро, што на мерење од 100-200 км е значителна количина. Ако веќе го цепидлачиме најточно мерење е кога ке земеш кантичка со нафта и ќе ја поврзеш неа место резерварот и пи*иш додека не изгаси и така си најсигурен колку ти троши. Али за да не го тапанам до толку...одлучувам да му верувам на бордот. :D :D :D

П.С. Сепак кога ќе имам прилика ке го направам тестот "до капаче"

ова ти е закоравен дизелаш... зашто нафта? јас невозам на нафта т.е. не возам за кеиф на нафта... кај мене е на плин и со оглед на тоа дека полнам до горе (не би било капаче, ваљда правилно е да речам дека полнам до ѕивана) и тука више нема пумпашот да заокружува или не, му викаш да горе и тоа е тоа...

2,5 мотор, 1.8 тона возило троши просечни 11 литри плин... некад знае да иде 12 некад 10 просекот е 11 и тоа јас не ја жалам на гаста... нај често си стискам машки на педалата... понекад и чергичето од под педала го вадам... :)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #6379 на: 11 Септември 2013, 09:24:46 am »
Golf 7 2.0 TDI, Скопје-Охрид-Скопје, културно возење со мали екскурзии до 140-150, потрошени 4,5 литри (според борд, а не верувам дека ме лаже).
Толку е и моето искуство со тој вид на возила.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
« Одговори #6380 на: 11 Септември 2013, 10:10:08 am »
Страв ми е да споменам дека до Дубровник преку косово, албанија, црна гора стигнав со 3,8 по борд... за жал немам слика. Според мене, седмицата е феноменално возило само има една мана, не е мое :D :D :D

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #6381 на: 11 Септември 2013, 12:32:14 pm »
Страв ми е да споменам дека до Дубровник преку косово, албанија, црна гора стигнав со 3,8 по борд... за жал немам слика. Според мене, седмицата е феноменално возило само има една мана, не е мое :D :D :D

Јас толку извадив пред 2 години на Азурниот брег, возење по знаци (jбг, камери на секои 100 метра ебаго) и без клима (температурата надвор беше 20-и-нешто) со сантиметар подотворени прозори.

Воопшто, потрошив значајно помалку гориво отколку што ми предвиде viamichelin.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #6382 на: 11 Септември 2013, 12:47:42 pm »

Јас толку извадив пред 2 години на Азурниот брег, возење по знаци (jбг, камери на секои 100 метра ебаго) и без клима (температурата надвор беше 20-и-нешто) со сантиметар подотворени прозори.

Воопшто, потрошив значајно помалку гориво отколку што ми предвиде viamichelin.

Изглеа они те спремаат за најлошо можно сценарио :)

И мене ми се деси истото... За патувањето низ Европа, ми предвидеа преку 600 евра само за бензин, а на крај испадна 580 со вклучени патарини, вињети и остали патни трошоци :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3960
« Одговори #6383 на: 11 Септември 2013, 21:11:03 pm »
Велес - Кочани - Мак. Каменица - Пробиштип - Кратово - Крива Паланка - Куманово - Велес

370км. 6,4л/100км
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #6384 на: 11 Септември 2013, 22:16:25 pm »
Па колку и да лаже бордот пак е одлично :)

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6436
« Одговори #6385 на: 11 Септември 2013, 22:43:41 pm »
^

И за литро да лаже, топ е потрошувачката.

Ех, дизел мотор.. Ми се плаче..

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #6386 на: 11 Септември 2013, 22:47:04 pm »
И мене

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #6387 на: 11 Септември 2013, 22:54:12 pm »
Само заради потрошувачката - заради ништо друго. Да можев и бензинецов да го симнам под 5 литри (околу 4.5) немаше толку да ми биде криво.

Ама пустиот, да ја буткам нема да извадам помалку од 5 литри на 100 километри.

Отсутен edonos

• Сениор
  • Пораки: 3557
« Одговори #6388 на: 11 Септември 2013, 22:54:53 pm »
Денеска МЛ 270 цди до Вруток и назад потроши 2500 денари.
People should not fear their government.The goverment should fear its people.

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #6389 на: 11 Септември 2013, 22:56:52 pm »
Вака ништо не ми е јасно - пиши бар километри и литража. 2500 денари ти се околу 34 литри нафта.