Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2344118 пати)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #6210 на: 05 Август 2013, 18:56:59 pm »
До сега фала Богу и на плин и на бензин се поклопува и тоа ептен прецизно. Значи зборам од скроз празен резервар, ресетиран борд, наполнет до горе, возена колата и на повторно празнење до крај на резерварот одам на истата пумпа да го наполнам до крај. Не знам како е кај другите коли, ама после 10 резервари и стално да ми се поклопува математиката - сигурно мора да е точен. Не зборам за Range (тоа е прича за себе кога си и на плин и на бензин). Зборам за моменталната потрошувачка и просекот. Ако ти кажам дека исто ми троши и на бензин и на плин, пак нема да веруваш, а на плин знае некад дури и помалку да потроши :) Чудно, ама вистинито, немам причини за лажење... Ова чак што више е можда втор или незнам ај нека биде трет пат да возам онака лангзам по знаци, иначе сум прилично нервозен типац и имам тешка нога, а и сакам да си го слушам моторот кога врти високо ;) Градска вожња глупаво е да мериш, а и плин точен на различна температура и пумпа со раличен притисок. Али О.К. ете нека биде и како што велиш, пак (во пари гледано) исто ми троши колку АХ-от 1.5 D. Незнам, можда е ради ремапот во Revochip ???

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #6211 на: 06 Август 2013, 09:52:40 am »
Aj be ne tuku ne vetrej ! ;D

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 819
  • Opel zafira 2.0 125 kw
« Одговори #6212 на: 06 Август 2013, 11:29:36 am »
До сега фала Богу и на плин и на бензин се поклопува и тоа ептен прецизно. Значи зборам од скроз празен резервар, ресетиран борд, наполнет до горе, возена колата и на повторно празнење до крај на резерварот одам на истата пумпа да го наполнам до крај. Не знам како е кај другите коли, ама после 10 резервари и стално да ми се поклопува математиката - сигурно мора да е точен. Не зборам за Range (тоа е прича за себе кога си и на плин и на бензин). Зборам за моменталната потрошувачка и просекот. Ако ти кажам дека исто ми троши и на бензин и на плин, пак нема да веруваш, а на плин знае некад дури и помалку да потроши :) Чудно, ама вистинито, немам причини за лажење... Ова чак што више е можда втор или незнам ај нека биде трет пат да возам онака лангзам по знаци, иначе сум прилично нервозен типац и имам тешка нога, а и сакам да си го слушам моторот кога врти високо ;) Градска вожња глупаво е да мериш, а и плин точен на различна температура и пумпа со раличен притисок. Али О.К. ете нека биде и како што велиш, пак (во пари гледано) исто ми троши колку АХ-от 1.5 D. Незнам, можда е ради ремапот во Revochip ???

Bravos.Kaj mene gradska e +1 a otvoreno +2 otkolku na benzin.A  bordot si kazuva na otvoreno namalena potrosuvacka no vo realnost e kako sto kazav.Ova go komentiram ne za da se poplacam tuku kako sporedba megu dvete goriva i otcituvanjeto na bordo.Inaku otkoga go namestiv sistemot prestana gorivoto da mi bidi stavka koja me optretuva.Pred toa i te kako imav maka i kaj mene e vo pari nesto slicno kako da vozis nekoj mal benzinec ili dizel.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #6213 на: 06 Август 2013, 16:36:57 pm »
Aj be ne tuku ne vetrej ! ;D

A бе ја мислев дека си Егеец, а ти евреин :D Толкава аверзија према плин уште не сум видел ;D Поголема дури и од мене пред да го монтирам ;)

@aleksandarbt

Точно и логично е тоа што го збориш, пошто се осеќа загуба во снагата поготово сега со упалена клима кога возиш на угорница, да не ми е Sprint Booster-от... Како и да е, ја сум задоволен и криво ми е порано што не монтирав :)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #6214 на: 06 Август 2013, 18:11:59 pm »
абе општо важи една работа за плинот... одкако ке се монтира на твојата кола за брзо време почињаш да се каеш што ПОРАНО НЕ СИ НАМОНТИРАЛ :)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55153
  • Махер
« Одговори #6215 на: 06 Август 2013, 18:15:02 pm »
абе општо важи една работа за плинот... одкако ке се монтира на твојата кола за брзо време почињаш да се каеш што ПОРАНО НЕ СИ НАМОНТИРАЛ :)
Наполно се сложувам. Затоа и експресно изреагирав кога можев.

Отсутен Влатко К.

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 446
« Одговори #6216 на: 10 Август 2013, 12:10:44 pm »
Првпат мерам потрошувачка кај Корнелија.

Пред две недели го наполнив резерворот до крај. Нормално, го ресетирав бројачот.
Синоќа повторно го дополнив. 43,58 литри. 862,3 километри.
5,054L/100km
Од овие 862,3 километри, околу 650 се поминати на отворено.

Искрено, мене ме зачуди и не очекував толку ниска потрошувачка, градска оди до кај 7л/100км, само не сум измерил прецизно.

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2615
  • Custom made interiors
« Одговори #6217 на: 10 Август 2013, 12:57:45 pm »
Ми светна сијаличката ставив 1600 денари бензин 98 октани(19,05 литри) извозив 290 километри од кои 200 на отворено другите 90 локал, некаде со клима некаде без клима.
Просечна потрошувачка 6,57литри.
Се работи за Даеву Ланос 1.5

Присутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6616
« Одговори #6218 на: 10 Август 2013, 20:41:21 pm »
Првпат мерам потрошувачка кај Корнелија.

Пред две недели го наполнив резерворот до крај. Нормално, го ресетирав бројачот.
Синоќа повторно го дополнив. 43,58 литри. 862,3 километри.
5,054L/100km
Од овие 862,3 километри, околу 650 се поминати на отворено.

Искрено, мене ме зачуди и не очекував толку ниска потрошувачка, градска оди до кај 7л/100км, само не сум измерил прецизно.

Корса беше, така? Што мотор?

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5341
  • Пиши лаже
« Одговори #6219 на: 10 Август 2013, 20:47:52 pm »
Корса, 1.0 има членот.
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Присутен Diesel

• Сениор
« Одговори #6220 на: 10 Август 2013, 20:48:57 pm »
Е па, очекувана потрошувачка.

Отсутен Влатко К.

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 446
« Одговори #6221 на: 10 Август 2013, 22:01:06 pm »
Да, Корса 1.0.
Искрено, очекував околу 5,5 -6, ама мене ми одговара и вака :).

Присутен Diesel

• Сениор
« Одговори #6222 на: 10 Август 2013, 22:02:56 pm »
Да, Корса 1.0.

Хехе, нормално.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6916
« Одговори #6223 на: 10 Август 2013, 22:34:12 pm »
Да, Корса 1.0.

Рачунај да си ги извозел сите километри на отворено, и под 5 ке ти била потрошувачката.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4009
« Одговори #6224 на: 10 Август 2013, 23:27:43 pm »
Велес - Будва - Водице (преку Албанија и Косово) поминати 840км со потрошувачка од 6.1л/100км, возено до 10% над ограничувањата, освен на Автопат каде што читав на форуми дека до 155км/ч не задевале пресретнувачите, па толку и возев.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA