Автор Тема: Опел Астра совет ми треба  (Прочитано 21809 пати)

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
Одг: Опел Астра совет ми треба
« Одговори #30 на: 14 Јуни 2012, 15:10:01 pm »
A be dizel trosi maslo.

A 1.6 ECOTEK trosi za razlika od 1.4... Ama i dvata trosat povekje od starite motori.

Definitivno starite se podobri. I poeftini za odrzavanje. Koj saka ponov ke si plakja poskapo odrzavanje.

A be i vo Germanija ODMA bi kupile takvi ama gi dupat so taksi i osiguranja. Inace Germanec ne e glup golemi Ikonomisti se.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43640
  • Il Moderatore
« Одговори #31 на: 14 Јуни 2012, 19:04:03 pm »
Пак ли со истиот муабет од пред месец/два?! Бугар, се повторуваш со ова јадењево масло...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен deanMKD

• Редовен
  • Пораки: 1330
« Одговори #32 на: 14 Јуни 2012, 19:37:32 pm »
Од утре од масло преминува на свинска маст, Симо не се нервирај ти.. :)

Отсутен infected

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 402
« Одговори #33 на: 14 Јуни 2012, 20:43:47 pm »
kire зимај астра г 1.4 16в бензинец и ќе си раат.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #34 на: 14 Јуни 2012, 20:56:46 pm »
Astra G e super izbor. I DTI 2.0 e odlicno auto. Dizel Astra od ponovite 2.0 DTI ili CDTI e odlicna. (Sepak i edno 1000-1200 EUR za eventualni popravki na dizelot ama posle si mire edno 80000-100000Km najmalce).

Отсутен deanMKD

• Редовен
  • Пораки: 1330
« Одговори #35 на: 14 Јуни 2012, 23:58:33 pm »
kire зимај астра г 1.4 16в бензинец и ќе си раат.

Паметен избор..Мада и 1.6 не е лошо..

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9193
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #36 на: 15 Јуни 2012, 01:14:40 am »
http://www.reklama5.mk/Details.aspx?ad=163167
Бордото е 1.6 8в (како мојата) само нема клима, а е добро зачувана.
А и газдата мислам дека добро си ја ценеше, па цената и беше малку повисока.

Мислам дека е единствена со овој мотор по огласите.

Отсутен trokal4e

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 117
« Одговори #37 на: 15 Јуни 2012, 03:12:11 am »
Top motor e benzinecot AMA DA NE E ECOTEC. Postarite se vo pati podobri i poizdrzlivi. ECOTEK si trosat maslo no se ok.
Baska EGR na ECOTEC ne se izolira.
Ako 1.4 16V imas veroojatno lance sto e golem plus (ECOTEC). Postarite se na remen.
ECOTEC trosi 1l pomalce od postarite i ima pogolema snaga.

ECOTEC motorite imaat oznaka X (Za EURO 2), Y ( ZA EURO 3), Z (ZA EURO 4)... Ima razliki vo site. Najdobri od ovie 3 se X zasto gasta e na sajla a ne so motorce. Imaat 1 lambda sonda i se poednostavni od Y i Z (pocetnite bukvi na brojot od motorot).. Primer X12XE (Corsa 1.2/16v)...

Gornive imaat EGR koi se kontrolira elektronski so povratna vrska. Ne se izolira.

Na postarite motori C (prvata bukva) se monopoint injection i imaat EGR koj se izolira lesno i vakuumski se kontrolira.
jas imam 2006 opel astra classic 2 i ne trosi kapka masloo. Ecotec motor e imam pominato 50 000 km edinstvena fabricka mana e sto linej maslo od gornata kapacka no toa se resava mn lesno. Se menuva samo gumicka na kapackata
peugeot 106 1.5 D ( prv sopstvenik)
Opel Astra 1.4 sedan 2006 (Prv sopstvenik)
Suzuki SX4 1.6 120 hp 2012 (prv sopstvenik)
Opel Kadett IDA J 1.2 1981 (Prv sopstvenik)

Отсутен Macedon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 63
« Одговори #38 на: 15 Јуни 2012, 06:19:20 am »
Значи човекот тука се обрати за совети и искуства околу моделот астра г. и  што се случи? Бугар од памет го извади: уље трошела повеке астра 1.6 за разлика од астра 1.4. старите мотори биле подобри. спомна некои букви и бројки на мотори и тотално го збуни човекот. како што видов тука скоро сите тука на форумот што возат астра г, па и јас не се пожаливме дека колите трошат уље. секоја кола ке голта уље ако не си ја оджаваш правилно и и ставаш некое безвезно уље. е сега околу старите мотори, можеби се подобри, но ако е и постар мислам дека реално би било да има и повеке поминато особено ако е од странство, поновите ги внесуваат со преку 190.000 - 200.000 поминато и им ги вракаат километражите, па што да кажеме за старите. и сега дилемата дизел или бензин. бидејки јас возам бензинец а и уплав имам од тоа дизелите, би му советувал да земе бензинец. како и да е кире разгледај си убаво, не се брзај, и сам одлучи си. Па чекаме слики од аутото.

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1806
« Одговори #39 на: 15 Јуни 2012, 09:34:58 am »
Фала ви на одговориве што ми ги дадовте со оглет на тоа што од мојве по дома никој не се разбира стариот од дамна е починат,добив одлични одговори,во наредниов период од 4-5 месеци додека завршам со полагањето убаво ке разгледам и низ Македонија и надвор што коли има не сакам да избрзувам зошто ова ке ми биде прва кола,и ме интересира некој дали знае дали од надвор некоја роднина да ми ја донесе до Македонија ќе ме кошта поевтино од веќе донесените тука, или разликата е минимална.Поздрав

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #40 на: 15 Јуни 2012, 09:41:32 am »
Dizel e sekogas podobar izbor od benzinec. Isuzu e vrvot na ponudata.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #41 на: 15 Јуни 2012, 09:49:54 am »
Бензинец е секогаш подобар од дизел. 2.0 16v turbo е врвот на понудата.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #42 на: 15 Јуни 2012, 10:04:22 am »
Zasto mislis taka ? DTI e odlicen dizel motor. Pominuvaat mnogu kilometri. I sekako malce trosat. Pumpata se reseva so 1000 EUR i imas mirna glava..

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7049
« Одговори #43 на: 15 Јуни 2012, 10:10:00 am »
Ако е мирна глава да дадеш 1000 евра за кола што не вреди повеќе од 3000-3500 евра ... тогаш економијата е залудна наука.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #44 на: 15 Јуни 2012, 10:11:24 am »
Zasto mislis taka ? DTI e odlicen dizel motor. Pominuvaat mnogu kilometri. I sekako malce trosat. Pumpata se reseva so 1000 EUR i imas mirna glava..
Исто така и 2.0т. И секако многу подобро идат од дти. Овде немаш пумпа за решавање. за 1000е ако ти се штеди ќе си стаиш плин и буцај!

Пробај да ја сфатиш иронијата на муабетот. Во твоите препораки не изнесувај тврдења. Секогаш оставај доза на резерва. Не си најпаметен.