Автор Тема: Opel Olympia A SR Coupe  (Прочитано 8794 пати)

Отсутен Peconi

• Редовен
  • Пораки: 2948
Opel Olympia A SR Coupe
« на: 11 Јуни 2012, 21:33:31 pm »
Еве го мојот втор олдтајмер
Го купив со последните пари, ноќта пред да го земам бев кум  ;D
Произведена 69та 1.100 кубика и 60кс, премногу зачувана со оглед на годините. Треба да се закрпи во гепекот кај што стои гумата, задните подполумесеци, напред под десниот фар и да се сменат прагчиња. Уз колата си добив и делови кој тешко може да се најдат во моментов а и многу се скапи.
Иначе ја платив 325 евра а има и атестиран плин. Сакам да се зачува автентичноста, нема да правам комбинации како со фичото едино што ќе сменам ќе биде моторот 1.6 или 2.4 зависи што ќе се најде.
Ќе одат и други бандаши 15ки или 16ки со некој ептен широки гуми позади :) и едно мало дискретно спојлерче на гепекот, ќе барам од некое бмв Е21 или Е30.
До сега имам сменето пумпа за кочење, ставив од голф кец. Од ниедна друга кола не пасува а барав нова немаше нигде
Ги сменив сите црева за кочење и бензин и сменети се предните шапи ми пуштаа глицерин. Треба да ги сменам предните седишта овие се многу модерни не се за оваа кола, треба да ми донесат оригинални од србија заедно со задниот браник. Овој што го има од некоја застава се
Еве и некоја слика

By peconi_sk at 2012-06-11

Еве ги седиштата што сакам да ги сменам

А еве и што делови добив заедно со колата

Раткапните и бубрезите се нови и беа спакувани во бесник од 72ра :)

Накнадно најдов нови штопови

Моментално не е регистрирана, седи под сенка внатре цела е покриена со јамболија случајно да не ја фати сонце и стрпливо си чека на ред :)
Да го средам фичото и почнуваме со ова

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
Одг: Opel Olympia A SR Coupe
« Одговори #1 на: 11 Јуни 2012, 21:41:47 pm »
wow Od kaj ja iskopa ! Da ne e slucajno so 3 brzinski menuvac ???? plus rikverc ???

Отсутен DARK MK1 GTI

• Сениор
  • Пораки: 5087
« Одговори #2 на: 11 Јуни 2012, 21:43:50 pm »
ova ke bide ekstra samo mu reba dobro sreduvanje

Отсутен Sale

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 121
« Одговори #3 на: 11 Јуни 2012, 22:45:34 pm »
многу убав примерок....се е топ....и плановите се супер, само мислам дека ќе згрешиш со спојлерот позади.
.!.

Отсутен Untak

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 305
  • sLowRider
« Одговори #4 на: 12 Јуни 2012, 00:03:55 am »
Ете кој ја земал олимијатааааааааа... ја следев неколку години, и никако не ми дојде ред да појдам да ја опулам дали вреди за парите што беше огласена.. Гледајќи ја сега гледам дека ќе била преголем залак за студент ко мене.. :D Автомобил што ми е исклучително убав, и криво што не е мој, обожавам стари автомобили, од друга страна мерак ми е што гледам дека некој се нафатил да го среди овој автомобил за да може повторно да се тркала и гледа на улициве.. со голем мерак ќе се следи и развитокот на овој проект... You go машко!!!.. :)

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #5 на: 12 Јуни 2012, 00:07:36 am »
I jas imam eden star avtomobil. Eden Fiat 1300 1968 godina so damski menjac i dobosi na zadni trkala (samo originalniot Fiat ima dobosi - Zastava e na diskovi). Place za sreduvanje :)

Inaku mu pozeluvam uspeh na kolegata so Olimpiata.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6 на: 12 Јуни 2012, 00:08:57 am »
wow Od kaj ja iskopa ! Da ne e slucajno so 3 brzinski menuvac ???? plus rikverc ???
Не, тоа е Опел Олимпија вториот модел. Ова е уствари Опел Кадет Б Купе кој со најмногу опрема носи име Олимпија. Ова е како мојот само што мојот е Кабет Б од 67-ма година и е седан.

Иначе Перо, 2.4 мотор од Аскона или Манта планираш да ставиш? Кадет Б нема 2.4, има 1.7 и 1.9 i5 мотор. За Манта 2.4 мотор мислам дека има еден другар мој, ако пасува можеме да одиме да го видиме.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #7 на: 12 Јуни 2012, 00:12:54 am »
Znaev deka Olimpia e so 3 brzini (ima edna vo Plovdiv). Bese izlozena mislam 2009 na panair za stari avtomobili. Bese ORIGINAL 100% so prvata boja. Imalo ikonomisti vo Bugarija ne sum znael.

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9194
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #8 на: 12 Јуни 2012, 01:47:56 am »
Во прави раце е количето, човек кој знае што треба со него !
Греота е вакво нешто да заврши во отпад.

Ја имаш подршката од сите, само напред друже !

Отсутен Peconi

• Редовен
« Одговори #9 на: 12 Јуни 2012, 11:09:52 am »

Не е со тробрзинец т.е дамски :)

Ете кој ја земал олимијатааааааааа... ја следев неколку години, и никако не ми дојде ред да појдам да ја опулам дали вреди за парите што беше огласена.. Гледајќи ја сега гледам дека ќе била преголем залак за студент ко мене.. :D Автомобил што ми е исклучително убав, и криво што не е мој, обожавам стари автомобили, од друга страна мерак ми е што гледам дека некој се нафатил да го среди овој автомобил за да може повторно да се тркала и гледа на улициве.. со голем мерак ќе се следи и развитокот на овој проект... You go машко!!!.. :)

Кога го видов огласот немаше цена и му се јавив ми вика незнам дојди видија ако не ја купат денес во понеделник ја носам у отпад и ради тоа ја земав а и цената е сосема ок. Плинот и деловите што ми ги даде вредат повеќе :)

I jas imam eden star avtomobil. Eden Fiat 1300 1968 godina so damski menjac i dobosi na zadni trkala (samo originalniot Fiat ima dobosi - Zastava e na diskovi). Place za sreduvanje :)

Inaku mu pozeluvam uspeh na kolegata so Olimpiata.

Да не го продаваш ???  ;D
иначе и фиатовите се со дискови јас за фичото вадев задни

Не, тоа е Опел Олимпија вториот модел. Ова е уствари Опел Кадет Б Купе кој со најмногу опрема носи име Олимпија. Ова е како мојот само што мојот е Кабет Б од 67-ма година и е седан.

Иначе Перо, 2.4 мотор од Аскона или Манта планираш да ставиш? Кадет Б нема 2.4, има 1.7 и 1.9 i5 мотор. За Манта 2.4 мотор мислам дека има еден другар мој, ако пасува можеме да одиме да го видиме.

Кадет Б купе и ова се многу слични, се разликуваат во предната маска и воланот. Има разлика и кај моторот 1.1 кај кадетот е со 45кс а кај олимпијата е со 60кс.
Има 5 модели на Олимпија
-од 35та до 37ма првиот модел. 1.300 кубика 24кс два модели ЛЗ и ЦЛ вториот е кабрилет
-од 37ма до 40та и 47ма до 49та Олимпија ОЛ38. 1.500 кубика 37кс три модели ЛЗ(две врати за четири особи), ЛВ(4 врати за шест особи) и ЦЛ(кабриолет за 4 особи)
-од 50та до 53та Олимпија 1950. 1.500кубика истиот мотор од ОЛ38. Три модели
-од 53та до 57ма Олимпија Рекорд предтходник на Рекордот од 57ма до 86та
-од 67ма до 70та Олимпија А. Вози три мотори 1.1 60кс, 1.7 75кс и 1.9 90кс

А за мотор има време прво треба да се среди каросериски и да се појача на одредени места за да може да носи појак мотор. А за појак мотор имам од кај да набавам. Јоцо Макс и Јоцо Автокуќа и двајцата се по опелите

Во прави раце е количето, човек кој знае што треба со него !
Греота е вакво нешто да заврши во отпад.

Ја имаш подршката од сите, само напред друже !

Фала на комплиментите :)
греота е било која кола да заврши во отпад, последно најдов Фиат 850 Спорт Купе ама нема родители и е во многу лоша состојба и се мислам што да правам мн тешко е да се најдат делови за нејзе ќе видам што ќе биде :)
btw. Фала за подршката!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #10 на: 12 Јуни 2012, 11:13:20 am »
Па за Јоцо Макс ти кажував, он има мотор 2.4 од Манта ми се чини. Таков вози и во Асконата.

Отсутен Peconi

• Редовен
« Одговори #11 на: 12 Јуни 2012, 12:47:58 pm »
па другар викаш ко мене да не ми е :)
2.4 вози, нешто ми спомињаше дека ќе става 3.2 од омега а овој сега што го вози да иде на мојата ама ќе видиме има време. Прво треба да најде друг диференцијал.
Иначе он си зема и Манта А

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #12 на: 12 Јуни 2012, 12:50:55 pm »
Од кај да знам дека ти е и тебе другар. Мене ми е, за тебе не знам :D
Мантата сега почнува да ја прави а сегашната 2.4 ќе оди кај тебе? Па тој мотор е супер, малку има поминато. А ти ќе го земаш сосе аутоматик или?

Отсутен Peconi

• Редовен
« Одговори #13 на: 12 Јуни 2012, 13:05:09 pm »
Абе чекај уште ништо не се знае, прво он треба да најде друг диференцијал и добар мотор па после. А јас само моторот би го земал. Ова што ти кажувам за околу една година би се десило, прво треба фичото да се заврши, па оваа да се среди каросерски. Нема многу ама треба да се прават појачувања, да се набават потребните делови па на крај ќе мислам за моторот.
А Јоцо уште ја нема пипнато мантата, му стој растурена под церада.............

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13933
« Одговори #14 на: 12 Јуни 2012, 14:43:51 pm »
Ау имало работа во овој бе...сепак одлично количе! Браво!