Автор Тема: Soveti za realizacija na Tura do Paris so avtomobil.  (Прочитано 15184 пати)

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5575
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
Soveti za realizacija na Tura do Paris so avtomobil.
« на: 04 Јуни 2012, 13:58:43 pm »
Znaci kako sto navedov prethodno budzet e okolu 2000 evra za 4ca.
Rutata e preku Budimpesta, so zastanuvanje nekolku casovno tamu, paprespivanje vo gratce blizu Minhen kade sto imam rodnini sto moram da pominam i da gi vidam, za da sledniot den ili dva se prodolzi za Paris, kade prioritet e normalno kulata, Disneyland, i Luvr muzejot.

Vo Paris ke se sedi 4-5 dena mximum t.e 4 nokevanja max.
Na vrakanje vo plan e poseta na drugi prijateli vo Germanija i Vienna.

E sega me interesira ceni, iskustva, za hoteli, prevoz niz Paris, patarini, (mnogu vazno), niz Srbija, Ungarija, Avstrija, Germanija i Francija.
ako znae nekoj info od prva raka ve molam neka pise.

Odnapred vi blagodaram :D
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55048
  • Махер
Одг: Soveti za realizacija na Tura do Paris so avtomobil.
« Одговори #1 на: 04 Јуни 2012, 14:08:06 pm »
Цени во Франција ти е ѓаол ипол све. Барем прв впечаток. Транспорт низ градот имаш со метро и со РЕР за надвор од метро. Така да воз те носи скоро секаде. Е сега со кола се оди ама како ќе се снајдеш со паркинг и колку ќе дадеш за истиот незнам. Црнци врие - стока по улица.

Во Виена си е милина за се, помало - постегнато градче. Цакум пакум - црнец чат-пат.

Во Будимпешта да поминеш на мостот и застани малце да се пољуљаш. :) Посебно ако е навечер. И ако застанувате поминете од слаткарницата Жербо. :) И пазете да не ве ограбат легално, со цени.

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3466
« Одговори #2 на: 04 Јуни 2012, 14:08:39 pm »
Вака, најефтин хотел во Париз е Хотел Екселциор а најефтин превоз за низ градот е Метро што неделна карта е околу 20 евра која се кристи и во автобусите. Патарините се изгор некои патарини се и по 15 - 20 евра. Мада ја одев натаму со воз :)

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #3 на: 04 Јуни 2012, 14:16:27 pm »
Унгарија и Австрија се со вињетки, не памтам точно колку беа, ама не беше нешто скапо. Србија и Франција имаш на нет цена на патарина. Србија можеш и во динари и во евра, така да не мора да мењаш. Во Франција или со картица или фрлаш парички во корпа, имам видео да видиш на што личи, смешки :)

Превоз низ Париз, метро. Само за дизни ќе ти треба тоа што цепа во повеќе зони или како и да се викаа, јас се шверцував. Купи си карта за 3/5 дена или како и да беше, така е поефтино отколку поединечно за секое возење. И земи за првите 2-3 зони, немаш потреба далеку да одиш. Надвор се само Дизни, Версај и Дефанс.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #4 на: 04 Јуни 2012, 14:20:37 pm »
Pazi niz Slovenija koga vozis mora na kolata SE da e originalno. Xenon ne e dozvolen. Duri i gumite gledaat da li se originalna dimenzija (po fabricki specifikacii).

I sekako vnimavaj na ograniceniata na brzinata po patot. Ima finta za Slovenija bez vinetka ama e malce kilavo se vozi po sporedni patista..

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #5 на: 04 Јуни 2012, 14:21:49 pm »
Не поминува низ Словенија.

Отсутен zvonkog

• Редовен
  • Пораки: 1069
« Одговори #6 на: 04 Јуни 2012, 14:22:04 pm »
австрија мислам дека беше 17евра вињетка неделна или месечна не сум сигурен ама таа е најефтината, ако не ја поскапеле во меѓувреме, обавезно купување на граница или на прва бензиска, ако те фатат без или евентуално незалепена, си наебал со казни.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #7 на: 04 Јуни 2012, 14:23:00 pm »
На граница обави си тоа, да не заборавиш :)

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #8 на: 04 Јуни 2012, 14:30:38 pm »
@Dende тазе ми е Париз пред недела дена..ја сум тотално разочаран од градот..прљаво црнци, а и скапо е да :) Дизниленд е прејако, ама 76 евра е карта од човек за едниот дел на Дизниленд, а тој новиот студија некои што се тој е посебно..али вреди искреностварно е интересно :) Лувр што знам ако имаш мерак на такви работи топ иди, ја коа бев си викам добро бе каде влегов не сум ја за тука...Мона Лиза една слика и 150 души ја гледаат ко да гледаат незнам што..тоа ти е 10тина евра влезница таму. Ајфеловата е закон, само што лифт работи до 2ри кат (8 евра) а за до горе мораш пешки или лифт да чекаш минимум 3 до 4 саати у ред :S али моеш и по скали. јако е дефинитивно. Мој совет иди на Monparnasse до 56ти спрат со лифт (30 секунди вожња) и е десет пати појако од ајфеловата кула. се осеќаш како да си на вртв на светот и имаш видик од 40 км. ептен перверзно. :) Иначе идеш со кола, да знаеш возат ко луди таму али ај ок е ке се снајдеш, него најбитно паркирањето!! имаат навика кога се паркираат да се чукаат за да си направат место да влезат така да пазина тоа ако си со Лансерот!! ( http://lacantdrive.com/wp-content/uploads/2008/01/parisparking.jpg ) вака нешто изгледа тоа..само и полошо! :) Превоз у метро таму 1.8 евра ти е на шалтер 1.3 евра ти е преку автоматче да си земеш и цепаш. можеш со една карта да смениш 10 метроа така да топ е. за сместување незнам, ние бевме у Kyriad хотелот се викаше ама незнам како е со цени таму :) И да ако имаш мерак иди у Версај, нема да зажилиш верувај, поготово во градините...

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #9 на: 04 Јуни 2012, 14:32:50 pm »
Јас бев во Дизни во двата дела, има интересни ствари и во новиот дел.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55048
  • Махер
« Одговори #10 на: 04 Јуни 2012, 14:34:58 pm »
Во дизни земи картите од страшливи девочјиња или постари луѓе, и извади си 3-4 карти зз спејс маунтин 2. И врати им ги картите на девојките. Влези во СМ2 вози се И СО ТРЧАЊЕ сврти круг и иди пак да се возиш. И така 3-4 пати, за да се долови ефектот. :) Лудница! :)

Отсутен Z128

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 378
  • ? ? ?
« Одговори #11 на: 04 Јуни 2012, 14:35:49 pm »
Ако не ти е проблем време, размисли Франција да ја поминеш и по магистрални патишта (не по автопати), заштедуваш бааги, плус многу поживописни се патиштата, а не се спори, т.е. 90-100 км/ч можеш да возиш. За ова ти треба навигација за да не губиш време со карти.
На пат кон Париз, малку ако скршнеш јужно кон Mulhouse имаш многу добар и огромен музеј за автомобили http://citedelautomobile.com/en/home, а до него и за возови/железница. Франција и Германија имаат паралелни автопатишта покрај граница, така да вози по германска страна, бесплатни се автопатиштата  ;D
За Ајфелова кула, за да не чекаш, туку да си дојдеш и веднаш да се качиш, купи си карти на http://www.eiffel-tower.com/preparing-your-visit/buying-your-tickets.html, со тоа што моментално имаат некоја мака со лифтовите, прочитај си.
Space mountain е добро ако не си пробал нешто подобро :) Не е толку страшно, има и многу пострашни на други места.
Ако имаш варијанта, земи си некаква налик на студентска легитимација, имаш попусти на многу места.

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #12 на: 04 Јуни 2012, 14:44:39 pm »
Дизни иди рано сабајлечки 9-10 макс и со картата имаш unlimited возење каде сакаш колку сакаш.. Спејс Маунтин едно 5 пати сигурно идеш Индијана Џонс најјако исто идеш неколку пати како и Big Thunder Mountin и таму е јако..другото онака..ќе видиш ќе си правиш фаст пасс на една вожња и ти пишуе термин од толку до толку да не чекаш регулар гужва за тоа време маваш регулар вожња на друго нешто се враќаш и така цело време за да прошеташ/повозиш повеќе работи. у 7 не ја пропушташ парадата на дизни интересна е за мали деца :) толку знам ја за Париз :)

Отсутен ngocevski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 484
« Одговори #13 на: 04 Јуни 2012, 14:47:18 pm »
Австрија 8 евра е вињета за 2 дена. Другите не ми текнуваат колку пари беа.

Париз. 4-5 дена се ОК за она што сакаш да го видиш АМА

- за кулата обавезно купи карти и резервирај преку интернет за да не чекаш 2 саати за нагоре. Рачунај обавезно едно 2 саати за надолу. Пола ден само на кулата ќе потрошиш и не вреди според мене, еднаш сум се качил и никогаш повеќе.

Дизниленд. Таму е ОК да одиш со кола зошто далеку е од градот (едно 25 минути возење, зависи гужва) и имаш многу паркинг места. 15-20 евра паркинг ќе биде таму. Имаш и со воз да одиш до таму, има посебна железничка станица. Ако одиш Дизни преку викенд или празник - подобро не оди. Толку гужва ќе има што ќе чекаш по 45 минути за едно возење. Ќе ти скурчи зошто цел ден едвај на 6-7 работи ќе се качиш. Оди во работен ден, многу подобро е. Пред да влезиш има тапкароши шиткаат поефтини карти, без проблем 3-4 пати купив од кај нив. Картите се ОК, ги принтаат преку интернет ги купуваат со попусти. И сам можеш да најдиш на интернет ако разбираш француски. Имаш два типа на карти за два посебни парка. Вториот има многу добар ролекостер (со најмногу Г сили или слично во Европа така нешто) и стварно е ЛУД. Тоа е единствена работа која мене ми се бендиса во Дизни. Исто во тој втор парк има Холивуд тура со автобус поминуваш низ поплави огнови и други реални холивудски сцени. И тоа е супер. Останатиот дел од Дизни - така така. Рачунај карта е 70 евра за двата парка од човек, а вториот парк вреди да се види повеќе него првиот (и малку се доплаќа)

Превоз низ Париз најдобро со метро. Остави кола и шверцај се низ метро  :) Казна е 35 евра кеш на место. Ако си арап нема казна.  ;D Инаку еден правец возење е 1 евро кома нешто, не вреди да се шверцаш.

Патарини низ Франција ти се едни од најскапите во Европа. Најдобро имај кредитна картичка за плаќање. Автопатите се супер, макс брзина е 130 км, ќе видиш дека многу локалци тераат и по 160. Немој да брзаш, има премногу контроли и радари, има табли каде пишува дека доаѓа радар ама има и такви кои се мобилни. Затоа немој да пречекоруваш ама и немој помалку да возиш ќе ги нервираш тие позади тебе.

За хотели не можам да ти кажам, ги има премногу и зависи каде сакаш да бидеш итн затоа најдобро сам да разгледаш.

Провери си шара на гумите, минимум легална е 1.8 милиметри, огромна казна има ако ти е излижена под ова. Хоум мејд ксенон, неоригинални бандажи, различни гуми, никако.

Французите возат ептен лошо по автопати, пази се. Поготово кога ќе видат странска таблица ти се пикаат не ти даваат предност, мораш многу да внимаваш.

Магистрални патишта избегнувај зошто рачунај ДУПЛО повеќе време ќе те фати и нема многу храна/тоалети/бензински по нив.

Има сега нов закон во Франција за задолжително носење алкохол тест, тоа е 2-3 евра да се купи и не знам дали е задолжителен од јуни или јули, не се сеќавам.

Имај при рака разговорник француски, многу луѓе не знаат англиски и ќе ти притреба да се разбериш.

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5575
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #14 на: 04 Јуни 2012, 15:00:05 pm »
Wow, extra soveti za kratko vreme.
Keep up the good work guys!

Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!