Автор Тема: 10 Best Cars of the Past Decade  (Прочитано 10255 пати)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
Одг: 10 Best Cars of the Past Decade
« Одговори #15 на: 04 Јануари 2011, 14:45:50 pm »
Вистина, некои класи како например: Truck based SUV, воопшто не се застапени на курварскиот континент, но таа класа постои во светски рамки. Е сега прашањето е дали има подобар избор од наведниот од таа класа.

Luxury Crossover е без везе се сложувам. X3,X5,X6, Q3,Q5,Q7, XC60,XC70  ;)
a овие crossovers kako ASX, Outlander,Tiguan, Sportage се крш класа исто така :p

не сме ги разбрале класиве изгледа.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #16 на: 04 Јануари 2011, 15:02:30 pm »
Изборов е со коли за америчкиот пазар, според критериуми на амерички купци/стручњаци и според амерички цени. Така да нема огромна сличност со сличен избор за европскиот пазар.

А јас нит сум ги возел скоро сите коли од наведениве класи, ниту пак сум компетентен да кажам која е најдобра и да сум возел повеќе од нив. Можам само да кажам мене највеќе што ми се допаѓа, ама чисто субјективно.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
« Одговори #17 на: 04 Јануари 2011, 15:06:35 pm »
Можам само да кажам мене највеќе што ми се допаѓа
И јас можам да кажам што највеќе ти се допаѓа. Почнува на буквата Х.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20634
« Одговори #18 на: 04 Јануари 2011, 16:51:14 pm »
Да де, али 2 од тие 5 јапонски се за амерички пазар..

Плус, сторијава е ќарена од Yahoo Autos, што е за америчка таргет-група..

Ме интересира кои јапонски возила се искључиво за амерчки пазар?

Honda Odyssey и конкретно тој Accord
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #19 на: 04 Јануари 2011, 17:01:12 pm »
Вистина, некои класи како например: Truck based SUV, воопшто не се застапени на курварскиот континент, но таа класа постои во светски рамки. Е сега прашањето е дали има подобар избор од наведниот од таа класа.

Да! Пошто во основа "truck" им е нешто што би му дошло „pick up“ во цивилизираниот свет - Toyota Hilux, Nissan Navara, Mitsubishi L200, VW Amarok (мада не знам дали го извадија ова официјално).
Било кој од овие, во најлоша можна варијанта, е пар галаксии подобар од Chevrolet Suburban или што год и да е таа грдосија.

А има мноооооооогу добри причини зашто створови како Suburban или Ford F-150 или како и да беше, ги нема на „курварскиот“ континент.
Еве неколку: безбедност, култура, степен на цивилизираност, реална потреба, разумно размислување, поента итн итн...

Како што напоменав претходно, во некој друг сегмент од форумов... Начинот на којшто Америте го перцепираат поимот „автомобил“, е малтене дијаметрално различен од оној на Европејците. Затоа, конкретно вакви листи се без апсолутно никаква поента, поготово еве за нашиот пазар, а богами и за европскиот воопшто.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #20 на: 04 Јануари 2011, 20:33:50 pm »

Да! Пошто во основа "truck" им е нешто што би му дошло „pick up“ во цивилизираниот свет - Toyota Hilux, Nissan Navara, Mitsubishi L200, VW Amarok (мада не знам дали го извадија ова официјално).
Било кој од овие, во најлоша можна варијанта, е пар галаксии подобар од Chevrolet Suburban или што год и да е таа грдосија.

А има мноооооооогу добри причини зашто створови како Suburban или Ford F-150 или како и да беше, ги нема на „курварскиот“ континент.
Еве неколку: безбедност, култура, степен на цивилизираност, реална потреба, разумно размислување, поента итн итн...

Како што напоменав претходно, во некој друг сегмент од форумов... Начинот на којшто Америте го перцепираат поимот „автомобил“, е малтене дијаметрално различен од оној на Европејците. Затоа, конкретно вакви листи се без апсолутно никаква поента, поготово еве за нашиот пазар, а богами и за европскиот воопшто.

CHevrolet Suburban e небезбеден автомобил? Па нели знаеш дека американчиштава се најнапред во поглед на безбедност и еколошки норми? Ич не му се секирај за тоа, имаат  по 5 од максимални 5 звезди :
http://www.motortrend.com/cars/2009/chevrolet/suburban/crash_test_ratings/index.html
http://www.automotive.com/2009/12/chevrolet/suburban/crash-tests/index.html

A за нивната употребливост говори историјата: биле измислени за да можат да работат од понеделник до сабота а во недела да одат вцрква. Ова за пикапите се однесува...

Кај најде да се закачаш со Suburban :) Дали знаеш дека тоа е првиот SUV во светот.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #21 на: 05 Јануари 2011, 01:27:37 am »
За безбедност и еколошки норми, не би рекол баш... А шо е тенк, тенк е :)
Можда и ја сум крив шо уопште се умарам... Пошто иам ептен негативен потенцијал набиен контра амерички коли, така да, мање-више све што доаѓа откај нив не ми праи мерак... Секоја чест на ретките исклучоци... Арно ама, да се збори за реален свет и реални потреби (било какви), амерички коли не ми се високо на приоритетна листа.
Амерички коли што ми праат мерак: Corvette Stingray (1968), Corvette ZR1, Cadillac CTS-V, Ford Mustang и Dodge Charger ('68-'69), AC Cobra (1960ти години), Pontiac GTO (средина на 60 до средина на 70ти). Како што може да се примети, повеќето од америчките коли за кои имам безрезервна почит, и ме прават да се осеќам како дете, се некаде од истиот временски период, односно од 60ти и 70ти години на минатиот век. Од поновата историја, Амерички автомобил, кој би се размислил дали да го купам (ако се мои пари во прашање), единствено е CTS-V. Иако многу веројатно дека не би го земал сепак, еве да речеме дека само тој би имал изгледни шанси...
А да иам пуно пуно пари, онака да не знам што да им правам (еххх...  ::) ), би сакал во своја колекција да ги имам тие америчките класици... Мислам, кој не би сакал :)
Уствари, не мора да бидат мои сите тие пари... Еве на пример, би се нафатил, Џеј Лено да ме посвои :D

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #22 на: 05 Јануари 2011, 08:49:36 am »
e сега се разбираме :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #23 на: 05 Јануари 2011, 12:53:54 pm »
e сега се разбираме :)

Му пуштаме апликација на Џеј? Лено мислам, не српскиот циган :D :D :D

"Dear Mr. Leno,
I'm a poor boy from Macedonia. Yes, the Republic, not northern Greece. Ever since I came across the list of cars in your garage, couple of years ago, I knew that the best thing to do in my life, is to become your stepson... All those beautiful and rare classics, and all the shiny new ones, and all the money in the world, to put some fuel in the tank...
So please, Mr. Leno, would you be my stepfather?
Sincerely,
velestrumf"

:D :D :D

Е ај сеа замислете некако ова да стигне до Лено?? ехххх.... daydreaming.... ::)

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #24 на: 19 Јануари 2011, 00:34:32 am »
Ова можеби не припаѓа овде, но да не правам нова тема за џабе  :)

http://www.latimes.com/business/la-fi-ford-quality-20110106,0,4154012.story