Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 2257018 пати)

Присутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9521
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #11895 на: 22 Ноември 2021, 22:36:46 pm »
Од каде ли ја извадија цената од 5140?

Od koga mislele deka e Michelin :)

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2816
« Одговори #11896 на: 23 Ноември 2021, 07:40:42 am »
@pirat_07 Фулдата е стварно добра цена, мислам дека вреди разликата до Клебер од 500 денари за гума
Своерачен потпис ;)

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8347
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #11898 на: 23 Ноември 2021, 10:51:56 am »
"Nedela na proizvodstvo nemame vo uvid, gumite se novi."

Нови биле Клебер гумите

Ваљда ќе се одлучам за клеберот.

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2802
« Одговори #11899 на: 23 Ноември 2021, 12:21:48 pm »
+1 za Kleberot.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #11900 на: 23 Ноември 2021, 12:53:40 pm »
Фулдава ги бива ли за ценава?
Или Клебер да зимам крисалп хп3 за 3200 по гума?(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk
Баш тој модел на Фулда беше во првите 3 гуми на АДАК тестот ама пред 10 години и гумата е стар модел, ама добра.
Меѓутоа Клеберот треба да е подобра, пошто и таа котира многу високо.

Отсутен zlatko.s

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 71
« Одговори #11901 на: 23 Ноември 2021, 13:12:16 pm »
https://www.tyrereviews.com/Article/2021-Auto-Bild-Winter-Tyre-Test.htm
 по овој тест Клебер доаѓа на високо 3то место покрај цела конкуренција. Тестирана димензија 205/55/16

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4114
« Одговори #11902 на: 25 Ноември 2021, 16:36:53 pm »
Не знам каолку е успешна евалуацијата на тестовиве но гумава е на високо 3 место без да има ниедна категорија во првите 7 на ранг лисата. А кого оваа гума би ја споредил по бројки наспроти BridgeStone која е на 5то место со 7 ставки во првите 3 места (три први едно второ и три трети), не би ги ни ставил во иста категорија на перформанси. Ако ги уфрлиме другите делови од евалуација нели  - колку пари толку музика, но за мене битно е тестот да ми каже со перфромасни како се во рангот, јас после ќе си донесам одлука дали вреди да ги дадам парите за тао што мене ми е битно.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #11903 на: 25 Ноември 2021, 16:49:14 pm »
Не знам каолку е успешна евалуацијата на тестовиве но гумава е на високо 3 место без да има ниедна категорија во првите 7 на ранг лисата. А кого оваа гума би ја споредил по бројки наспроти BridgeStone која е на 5то место со 7 ставки во првите 3 места (три први едно второ и три трети), не би ги ни ставил во иста категорија на перформанси. Ако ги уфрлиме другите делови од евалуација нели  - колку пари толку музика, но за мене битно е тестот да ми каже со перфромасни како се во рангот, јас после ќе си донесам одлука дали вреди да ги дадам парите за тао што мене ми е битно.
За среќа постои целиот тест за секој да си види (ако знае да види), а не само топ листа. Некои тестови со топ листи ми се тотално нејасни и ништо не ми значат. Но овде не е така, убаво имаш се распределено и разјаснето. Ок не се ама скоро се. И можеш да си видиш. За тие што не знаат да видат, постои топ листата.
Искрено и јас се мислев меѓу Бф Гудричот, Конти и Мишелин, односно дали вреди. И заклучив пошто јас ќе ја возам гумата 5-6 години во нејзиниот прајм, како и малата реална разлика меѓу цените дека ТС870 е by far најдобриот избор од моја лична гледна точка. И стварно цената во Мотоцентар беше доста конкурентна како за толку свежа гума и ептен нов дизајн.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #11904 на: 25 Ноември 2021, 17:13:53 pm »
Така де, цената се мери аму каде што ја купуваш гумата не во тестот на АутоБилд. Гумата се вози ти каде што возиш, и колку возиш а не на нивниот полигон.  Не е исто ако одиш во Маврово во викедница секој викенд или ти треба само да ти биде „однеси ме дома ако заврне малце снег“ низ град каде што тепаш 7-8 км.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #11905 на: 25 Ноември 2021, 17:20:19 pm »
Така де, цената се мери аму каде што ја купуваш гумата не во тестот на АутоБилд. Гумата се вози ти каде што возиш, и колку возиш а не на нивниот полигон.  Не е исто ако одиш во Маврово во викедница секој викенд или ти треба само да ти биде „однеси ме дома ако заврне малце снег“ низ град каде што тепаш 7-8 км.
Конкретно бриџстоунот губи на wear, ставка која кај нас каде се поминуваат микронски километражи со два пара гуми би требало да е многу неважна ставка. Но со цената се слични со Мишелинот околу 6300. Од друга страна тс870 беа околу 5700 каталошки, така да одлуката беше no brainer. Башка и некој попуст ако се фати...

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #11906 на: 25 Ноември 2021, 17:33:31 pm »
Конкретно бриџстоунот губи на wear, ставка која кај нас каде се поминуваат микронски километражи со два пара гуми би требало да е многу неважна ставка. Но со цената се слични со Мишелинот околу 6300. Од друга страна тс870 беа околу 5700 каталошки, така да одлуката беше no brainer. Башка и некој попуст ако се фати...

Ќе мењам кола ја изгледа...

Кај мене Бриџ 7800, Континентал 8500, Мишелин околу 12000...
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #11907 на: 25 Ноември 2021, 17:55:01 pm »

Не е за мењање и јас ги имам тие цени на другата кола, сепак 8500 за тс870п не е лоша цена реално. Проблемот беше што пред година/две најнова гума беше тс830п, и веќе беше застарена. Сега да би зимал сигурно ќе земам конти 870п и за таа со овие цени зимски. Како сум поминувал по превои на времето - уште ме држат сеќавањата.
А за тие димензии битно е и да се праша наоколу, да не се начека зделка. Урошевац, овие по форумов што ги пуштаат линкови, грчка и слично, церес... Да се види каде може да се добие нешто пониска цена.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #11908 на: 25 Ноември 2021, 18:06:13 pm »

Ќе ме отепаат овде ако спомнам ама јас земав од тие есен-пролет 2021/2022 од Континентал. Цената не е баш ниска но за димензија 235/50/19 изборот во МК изгледа далеку полошо од твојата. За малце ќе возев три различни гуми купени од две места.

Инаку постои алтернатива за бандаж со гума во прифатлива цена да си спакуваш и ако е за зимска да си одиш фино со некоја пониска класа на зимска гума што ќе ја возиш 2-3 месеци.

Sent from my DN2103 using Tapatalk

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #11909 на: 25 Ноември 2021, 18:19:45 pm »

Ќе ме отепаат овде ако спомнам ама јас земав од тие есен-пролет 2021/2022 од Континентал. Цената не е баш ниска но за димензија 235/50/19 изборот во МК изгледа далеку полошо од твојата. За малце ќе возев три различни гуми купени од две места.

Инаку постои алтернатива за бандаж со гума во прифатлива цена да си спакуваш и ако е за зимска да си одиш фино со некоја пониска класа на зимска гума што ќе ја возиш 2-3 месеци.

Sent from my DN2103 using Tapatalk

Теренот ми е малку:

Секој ден во просек 3 пати + дополнителни поблаги угорници/удолници, па затоа за Јетко мој секогаш најубавото. :)))

Претходно бев со Sava, никакви забелешки немам за нив, барем не додека бев на рамно претходно освен што многу брзо се лижеа.
Се надевам на подолго траење на Бриџов, барем 3 години да истераат и ќе бидам среќен. :)
Министерство за транс, поп и виски.