Автор Тема: Потрошувачка на масло кај моторите  (Прочитано 71994 пати)

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
Потрошувачка на масло кај моторите
« Одговори #45 на: 07 Мај 2012, 23:52:29 pm »
Ima razlika vo USA skoro i dizelite se retkost. Jas pisav za Dizel 1.9 kako e napisano vo upatstvoto na Angliski.
Bitno e da ne trosi mnogu gorivo i maslo se drugo se jade.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54951
  • Махер
« Одговори #46 на: 07 Мај 2012, 23:54:05 pm »
Максимална.

Отсутен deanMKD

• Редовен
  • Пораки: 1330
« Одговори #47 на: 07 Мај 2012, 23:54:17 pm »
Сега видов, вели:

1 quart per 1000 miles (од американска сервисна книшка)

Преведено на нашки, 1 quart = околу 950 милилитри а 1000 miles се некаде 1600 километри. Ова е стандард за VW кој вели дека ова е максимална потршошувачка на масло за исправен мотор. Разговарајте со VW механичари или прашајте во овластениот сервис дали ќе ви го променат моторот или дали ќе ви го поправат ако ви троши 1 литар на 1600 км а колата ви е под гаранција? Одговорот ќе биде, тоа е нормално за моторот.

Извинете, ама ова не е нормално.

Богами, и мене не ми се верува за ова... ??? И голф 4-ка троши масло како што имаш погоре наведено,или тие се "посебна серија " што нетрошат масло?

Отсутен ngocevski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 484
« Одговори #48 на: 07 Мај 2012, 23:54:29 pm »
Истото е и во Европа. Пред 2 месеци разговарав со поранешен вработен во VW Македонија кој сега работи на друго место и ми го потврди ова, прагот на толеранција за потрошувачка на масло е 1л на 1000 км, се под тоа не се признава ни во гарантен рок.

Не велам дека секој VW троши 1л на 1000 км, туку прагот на толеранција за исправен мотор на VW e 1л масло на 1000 км (или ете во Америка, 1л на 1600км), што за мене не е нормално.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14234
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #49 на: 07 Мај 2012, 23:55:28 pm »
ОТ
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен deanMKD

• Редовен
« Одговори #50 на: 07 Мај 2012, 23:56:40 pm »
Истото е и во Европа. Пред 2 месеци разговарав со поранешен вработен во VW Македонија кој сега работи на друго место и ми го потврди ова, прагот на толеранција за потрошувачка на масло е 1л на 1000 км, се под тоа не се признава ни во гарантен рок.

Значи смее да ти лапа до 1 Л на 1000 километри, и никој да не понесе одговорност за тоа...лол

Отсутен ngocevski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 484
« Одговори #51 на: 08 Мај 2012, 00:00:20 am »
Да, ти препорачувале да ставиш подебело масло за да не го троши ама тоа не го поправа проблемот.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43643
  • Il Moderatore
Одг: Потрошувачка на масло кај моторите
« Одговори #52 на: 08 Мај 2012, 00:21:50 am »
Ако има веќе ваква тема, кажете да ги спојам двете.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #53 на: 08 Мај 2012, 00:25:10 am »
Odlicna ideja e zanova tema !. Spored upatstvata na nekoi koli pisano e deka motorot e normalno da trosi maslo. E pa daj da vidime vo upatstvata na vasite koli kolku pisuva t.e. kolku e normalno.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43643
  • Il Moderatore
« Одговори #54 на: 08 Мај 2012, 00:34:59 am »
А сеа Д ФЕЈМОУС: „АААА И ПОСЛЕ АЛФИТЕ ТРОШЕЛЕ МАСЛО?!?!" :D :D :D Ајде сеа да ве чујам, кој се` со кантичка масло на собир дојде ;D ;D ;D

А сеа озбилно: Значи ко` што кажа фаланга, многу мотори се констурирани со поголеми „луфти“ помеѓу карики, воџици на вентили, летечи и лежечи лагери итн, и тие знаат да си потрошат уље. Такви се (ај да не спомињам Алфа, да не ме карате) меѓу другото M-Power моторите од BMW. Знам и за многу други, но не е битно. битно е да сфатите дека ако фабрички е констуриран да „попије“ некој деци уље на 1000км, не е страшно, и не значи дека моторот не чини.

Кај мене е пишано вака:

Цитат
Stilo:

Engine oil consumption
Max engine oil consumption is usually 400
grams every 1000 km.

IMPORTANT The oil consumption depends
on driving style and the conditions
under which the car is used.

Цитат
Alfa 166
Max. engine oil consumption is usually
400 grams every 1000 km.

The oil consumption depends on driving
style and the conditions under which the
car is used.

Реалната моја потрошувачка и за стилото и за алфата е некаде околу 200-300г масло на 1000км, зависно од условите на експлоатација. Некогаш, можам и повеќе од 1/2 литар да потрошам за 1000км, ама точно знам во кои режими на работа ;D
« Последно менување: 08 Мај 2012, 01:10:30 am Simo - Carrier166 »

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #55 на: 08 Мај 2012, 00:38:12 am »
Pa ako ja gazis i ja vozis posportski KE TI POTROSI. Normalno e taka da trosi.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14234
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #56 на: 08 Мај 2012, 00:39:54 am »
Моторите кои вртат на високи обртаи многу јасно дека ке потрошат повеќе масло.Ист случај е и кај нормална кола.Ако земеш две исти коли и едната ја возиш нормално,а другата ја малтретираш,повеќе од јасно е дека во вториот случај ке потроши повеќе масло.Но при нормална експлоатација на нормална кола,нема никој да ме убеди дека е нормално да троши по 0.5-1л на 1000км.Ако беше така,јас досега немаше да имам ниту едно исправно возило,поточно возило во возна состојба :)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #57 на: 08 Мај 2012, 00:53:21 am »
Цитат
Inace auto fabricki po brosuri trosi oko 1l ulja na 1000 km, a prethodni vlasnik kaze da mu je trosio oko pola litre, tako da je kantica ulja obavezna oprema

искуство од сопственик на Lancia Delta HPE 2.0 HF Turbo...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34064
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #58 на: 08 Мај 2012, 00:56:09 am »
Така де, а замисли Спаркот кој собиа 2л масло да трошеше 1л на 1000 км.

Еднаш еден тип со Лада Нива го изјави следново: Абе зависи како ќе го навикнеш моторот, може да оди и на бензин и на нафта а и без масло.

Така да, митови има едно чудо. А и педери има, ама пари нема :D

Отсутен deanMKD

• Редовен
« Одговори #59 на: 08 Мај 2012, 00:58:38 am »
Цитирам неколку одоговори од други форуми, посебно за Астра како мојата, со слично годиште:

Цитат
mee too. my astra 1.6 16v 2001 did drink approx a litre per 1000-1500 miles .. so your slightly better off than me.yep completly normal for 16v;s

it is completly dependant on how it was treated.

Што значи до литар на 1500 mi. = 2414.016 km е нормално посебно за 16V моторите..Гледам дека и VW биле бајаги масни со тоа маслото.. ;D :D