Автор Тема: Каква е состојбата на македонските (лоши) патишта?  (Прочитано 608527 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Одг: Каква е состојбата на македонските (лоши) патишта?
« Одговори #1020 на: 31 Јули 2014, 21:03:46 pm »
Не бе другар какви 5цм планирање?

http://24vesti.mk/pochna-rekonstrukcijata-na-avtopatot-veles-skopje

Комплет го вадат асфалтот, може 40цм. Баш сега поминав.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #1021 на: 31 Јули 2014, 21:28:37 pm »
Така де, тоа е, вадиш стариот, носиш на рециклирање, ставаш нов. Алал им ваљак!

Пак ке повторам, направија грешка што покрај тој автопат од Велес кон Скопје, требаше да направат уште еден во правец кон Велес и да се избегне Таорската клисура низ која моментално се вози кон Велес. И моментално патот кон Велес да се пренаменеше во спореден двосмерен пат, кој нејке по автопат, да си вози по него.

А бе ајде, таман работа! Супер си е клисурата, многу живописна и многу убава за возење, тој дел и делот од Демир Капија до Удово ми се најомилени делови од Е-75 на наша територија!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #1022 на: 31 Јули 2014, 21:30:32 pm »
hmm gledajki ja fotkava pocnale da go vadat gorniot sloj so masinata a edniot del so bager kopaat ...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #1023 на: 31 Јули 2014, 21:37:35 pm »
Mnogu e bitno so materijal (asfalt) ke stavat .Bez 2-3-ka nema kvaliteten asfalt pa ako sakas podlogaa napravija najdobra.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 355
« Одговори #1024 на: 31 Јули 2014, 21:38:39 pm »
Скопје-Велес кога го правеа минав најмалку 100 пати и само површински беше отстранет и тук таму ставија нешто повеќе. Пак ќе повторам дека безбедноста е на мноооогу ниско ниво. Возиш низ клисура, а немаш банкина. Тоа е апсурд. И кажете  ми вие како може за 5 милиони да направат 23км автопат, кога треба нов асфалт и плус придружна инфраструктура, дека на мене ми се совпаѓа математиката.
Ќе видиме како ќе го направат и што е најбитно каков ќе биде после неколку години. Вака една слика кајшто раскопале 15м ништо не значи.

Отсутен negoznam

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 535
« Одговори #1025 на: 31 Јули 2014, 21:54:02 pm »
Велес - Скопје секојдневно го поминувам и гледам дека го реконструираат од корен. Вадат сигурно 40~50 цм стар асфалт за да стават нов.

Прашањто е со каков квалитет ќе биде новиот асфалт.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #1026 на: 31 Јули 2014, 21:59:18 pm »
Znaci, 30-40cm asfalt ne stavaat na pista (taka se veli zborot de) asfalt od 10cm so mesana granulacija I tampon nabien I sl. Ima da Izdrzi 20g bez nikakov problem.
Znaci:
- treba ubavo tamppniranje 30cm
-asfalt so pokrupna granulacija
I nema nikakov problem
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Passat3B

• Редовен
  • Пораки: 1726
« Одговори #1027 на: 31 Јули 2014, 22:01:06 pm »
Исто многу важна улога игра и подлогата  :)
Што оти ставија нов асфалт кај Демир Капија види сега каков е целиот вдлабнатини ???
Ако подлогата не е добра џабе е се  ;)

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #1028 на: 31 Јули 2014, 22:08:49 pm »
pokrupnata granulacija e za podloga, pa potoa positnata (pomazna) e za povrsinskiot sloj...
ova sto se raboti pak gledajki spored slikata so masinata za grebenje/vadenje asfalt izvaden e povrsinskiot sloj, dodeka so bagerov i podlogata. Vo slucajov izgleda parcijalno ke ja vadat podlogata spored ostetuvajeto i (mozda) celosno povrsinskiot sloj, sto pak e inprovizacija...
deckive sto patuvaat moze nekoja snimka ili fotka da napravat , da vidime sto tocno se slucuvaa natake....
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Присутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #1029 на: 01 Август 2014, 00:26:18 am »
А бе ајде, таман работа! Супер си е клисурата, многу живописна и многу убава за возење, тој дел и делот од Демир Капија до Удово ми се најомилени делови од Е-75 на наша територија!

Па да де, да си остане тој пат како двонасочен, никој нема да ти брани да возиш по него. А од друга страна нов автопат до сегашниов од Велес кон Скопје, ем пократок за 4-5 км, ем речиси прав, без кривини, ем побрзо ке се стига до Велес така.

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 355
« Одговори #1030 на: 01 Август 2014, 01:08:30 am »
Многу пари се тоа.

Присутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #1031 на: 01 Август 2014, 01:25:43 am »
Не се многу пари, да ги преполовеа 200 милиони евра за Скопје 2014, 100 милиони да отидеа за овој проект што јас го спомнувам, сите ке беа многу позадоволни.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34292
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1032 на: 01 Август 2014, 01:29:18 am »
pokrupnata granulacija e za podloga, pa potoa positnata (pomazna) e za povrsinskiot sloj...
ova sto se raboti pak gledajki spored slikata so masinata za grebenje/vadenje asfalt izvaden e povrsinskiot sloj, dodeka so bagerov i podlogata. Vo slucajov izgleda parcijalno ke ja vadat podlogata spored ostetuvajeto i (mozda) celosno povrsinskiot sloj, sto pak e inprovizacija...
deckive sto patuvaat moze nekoja snimka ili fotka da napravat , da vidime sto tocno se slucuvaa natake....

Утре ќе одам, тоест денес сабајле па ќе видам шо праат тоа ОФчеполците таму.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #1033 на: 01 Август 2014, 08:45:24 am »
Не се многу пари, да ги преполовеа 200 милиони евра за Скопје 2014, 100 милиони да отидеа за овој проект што јас го спомнувам, сите ке беа многу позадоволни.
Мислиш дека ск2014 кошта 200м? :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #1034 на: 01 Август 2014, 09:26:35 am »
Не кошта толку, ама толку е потрошено..

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.