Android OS e dobar OS no stom e za siroka paleta na uredi vo start utnale so konceptot. Kaj Apple e druga prikazna. Zatoa i e daleku postabilen od Android. Nema sporedba tuka.
1. Во кој поглед IPhone OS е подобар од Andoid? Како што знам и Apple истиот софтвер го ставаат на сте нивни уреди, почнувајки од IPhone, IPad, и во изменета форма и на Mac Book.
2.Сошто да купам IPhone и да се зафркнам, кога сум зависен само од производителот, и ако тој не издаде нов софтвер јас ке си го тријам га*от, затоа што неможам да ставам понов софтвер, и да бодијам функционалност плус од мојот уред. Со Andoid имам повеќе можности, т.е или производителот да издаде надоградба за својот продикт(што е многу често, со оглед на тоа дека Android е многу распространета платформа, а истотака имаш и уште еден огромен избор на кастум ромови, со кој што можеш и самиот да си го надоградиш телефонот.
3. Apple се заостанати во технологијата. Кога Samsung на неговите телефони ставаше Super Amoled екран, тоа за Apple и нивниот IPhone беше шпанско село, и на нивниот IPhone имаше LCD екран. Многу друго е да направиш силна реклама, и да има ја пласираш на луѓето како таква, за да ги убедиш дека твојот производ е супериорен од другите, а друго е во реалност тоа да е така.
4. Apple користи нивен затворен систем, со кој што се дозволува инсталирање на апликации само креирани од нивните партнери и програмери. Со Androidot имаш неограничени можности, да бираш помеѓу милионите апликации од Маркетот, или да инсталираш некоја друга приватна апликација и да правиш буквално што сакаш со телефонот, за разлика од IPhone -от кај кого што тоа е непозната именка.
5. Со IPhone-от си ограничен за споделување на материјали, само со ист таков уред, т.е само со друг I-уред. Тоа е еден голем минус за Apple како компанија.