Автор Тема: Иридиум, платина или ... Свеќички и High Tension кабли за подобри перформанси  (Прочитано 23305 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
А сигурно овие што ги имам сеа набавено се боље, него оние што ги возам по 250 денари комад...
Земи за Алфа, тие големите ќе ти пасуваат 100е 4 комада :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
А сигурно овие што ги имам сеа набавено се боље, него оние што ги возам по 250 денари комад...
Земи за Алфа, тие големите ќе ти пасуваат 100е 4 комада :D

Алфа, да... само ако е службена иначе пари не даам за алфа :)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17504
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Од свеќици не се разбирам ни 0.5%, па ќе прашам тука за помош:
Моментално во Алфата се возат фабричките Golden Lodge 25HL свеќици, со 4 пипци.

По британски и холандски форуми, читав дека овој модел се наоѓа се потешко и потешко од икс причина, па луѓево се зафатиле со барање на еквивалентна замена и има многу различни брендови кои се спомињаат: Champion, NGK, Bosch...
Читав и разбрав дека Golden Lodge свеќиците најдобро работеле при поголемо оптеретување, значи при поголеми вртежи, и губеле на функционалност при нашето „домаќинско“ возење.

Прашањето е дали некој од вас може да ми најде свеќици со исти дизајн и исти димензии, или пак да ме упати каде низ Македонија можам да најдам оригинал Golden Lodge.

Отсутен mrmut

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 731
    • http://VisitsToMoney.com/index.php?refId=601060
Додека сме кај палењето и свекиците , кажав нешто многу назат бирно е топлотната моќ на свекицата да е погодена и нема врска како изгледа на електрофи , нај добрата свекица за мојот мотор е една послаба од фабричката препорачана NGK и кошта многу пари цело богаство 160денари една оригинал (не им се исплави да прават фалц) така да не се вжештувајте на овие работи ако е добар моторот која било препорачана свекица дури и една бројка потопла или една бројка поладна нема врска и нема врска колку електроди има. Најдобро земи без електроди од Пента или од Едрилица , Авион пропелерец е таму фрла искра кај ќе стигне на телото .
 Зошто повеќе електроди се запрашал ли некој , на ова прашање го имам одговорот мама го чекам вашиот одговор.

За кабли кој било некој подобра марка стави ги и вози нека коштаат сите 4ри 1000ден ама од кога ќе ги ставиш не ги мрдај не ги чепкај , они се скритуваат и кога ќе ги мрднеш пука изолацијата и префрла на маса пробиен кабел има само ако е крут инекој самал да го потегне и да го извади од свекица е тогаш ја скинај внатре лицната или го испукај графитот и не работи е не работи де.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore

Зошто повеќе електроди се запрашал ли некој , на ова прашање го имам одговорот мама го чекам вашиот одговор.

Квиско пита - горење награџује! Штета што за точен одговор не се добива сет свеќици за TwinSpark :D

Q8. Why do some spark plugs have multiple ground electrodes?
A8. This is an attempt by the manufacturers to increase the service life of the spark plug. The ground electrodes can wear down rapidly in some engines. Tiny particles of metal are removed from the ground electrode each time the plug fires hence they gradually wear away. There is a misconception that a multi ground plug will produce mutiple sparks - this is not true, only the nearest electrode to the centre (i.e. currenty the longest) will spark, as that becomes worn, another electrode will become the longest and replace it as the sparking electrode.

Q9. Do my multi ground electrode plugs outperform single ground plugs?
A9. In most cases, no. The additional electrodes disturb the flow of gases around the spark plug tip and performance may even be reduced. In addition, for high performance applications the additional metal within the combustion chamber will retain more heat and may be more prone to detonation/pre ignition.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен mrmut

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 731
    • http://VisitsToMoney.com/index.php?refId=601060

Квиско пита - горење награџује! Штета што за точен одговор не се добива сет свеќици за TwinSpark :D

Q8. Why do some spark plugs have multiple ground electrodes?
A8. This is an attempt by the manufacturers to increase the service life of the spark plug. The ground electrodes can wear down rapidly in some engines. Tiny particles of metal are removed from the ground electrode each time the plug fires hence they gradually wear away. There is a misconception that a multi ground plug will produce mutiple sparks - this is not true, only the nearest electrode to the centre (i.e. currenty the longest) will spark, as that becomes worn, another electrode will become the longest and replace it as the sparking electrode.

Q9. Do my multi ground electrode plugs outperform single ground plugs?
A9. In most cases, no. The additional electrodes disturb the flow of gases around the spark plug tip and performance may even be reduced. In addition, for high performance applications the additional metal within the combustion chamber will retain more heat and may be more prone to detonation/pre ignition.

Тоа е тоа има уште нешто на што се добива на перформанси миниално (на тркачки глави) секогаш и која було оргинална свекица да ја заштрафиш електродата е наместена свртена со геб накај усисен вентил , тоа е да не ја мокри при усисување , е кај STD глави ова не е припазено и затоа ставаш со повеќе електроди свекица и сигурно една електрода се паѓа накој усисн вектил и ете подобро согорување.