Автор Тема: Кој како положи....  (Прочитано 131650 пати)

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
Одг: Кој како положи....
« Одговори #300 на: 20 Јуни 2013, 13:25:36 pm »
А ако земеш возачка ради реда, и не возиш 2 години воопшто. После тоа ти мине периодот на почетник, седнеш у кола, поима немаш од возење и башка што пиеш алкохол, возиш ноќе ко идиот, не гледаш ни знаци ни ништо....

Jas kako poznavam dvajca sto se vakvi... Polozile, ama poima si nemaat od vozenje. Uste mi se falat, deka tie imale vozacki i znaele da vozat, a jas sum nemal i radi toa ne sum znael da vozam. A koga me sednaa ednas u kola so niv, taka se fakjaat za klucot i mi vika: STO SEGA ?

LoL

Kazete mi iskustvo poso sum vozac pocetnik sho ako me fatat posle 11, no da iam pojas,da  da ne sum pijan i sl,  progleduvaat niz prsti ili kazna ne mi bega?

ќе му речеш епа ти шо возиш после 11 :Р
јк
btw ако колата ми е 2.0 но 66kw дали има врска? ???

Nema veze, bitno kolata da ne ti nadminue 75kW i 100KS

а јас што положив одма на 18 треба да чекам 3 год а не 2 за нели и 21 год да имам, мора да може да се побара измена или тргање на законов -.- ( кој демек е по европски стандарди или нешто ауи бау ваљда ко што тргнала владава со закониве :), уште малце и да неможеш алкохол до 21 год )

I pa sto si zapnal so toj zakon. Spored mene zakonot e na mesto i bi go prodolzil toj "test" period od 2 godini, na 3-5 godini. I bi zgolemil kontrola navecer, posto kako sto rekov mnogu pijani 20 godisnjaci niz makedonijava ima. Pa da im se vtera pamet malce. ;D

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3040
« Одговори #301 на: 20 Јуни 2013, 13:27:55 pm »
Проблемот е во тоа што заради некои стереотипи дека сите почетниците се несовесни пијаници кои кога возат по 11 сигурно или се враќаат од кафана, или од некоја журка кај што лапале табли, ги ограничува сите кои влегуваат во рамките на законот кој е редундантен (веќе има закон кој забранува возење под дејство на алкохол и дроги).

Го поддржувам до негде ограничувањето за силата на моторот, но според мене треба да е малку повисока границата (исто мислам дека треба да се зголеми максималната брзина на автопат (каде што има услови за тоа) заради подобрувањата во безбедноста, ама ова е за во друга тема).

Не игра многу улога јачината на колата колку свеста на возачот за причинување сообраќајки. Еве од Џиџи е 1.4 со 90 коња па иде 200 (имаше и клип). Ако нема некој памет џабе му е и кола под 100 коња, за кратко време ќе излета некаде.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #302 на: 20 Јуни 2013, 13:30:36 pm »
И не барајте логика во законите. Закон е тоа. Да, може некој да знае и да биде почетник возач, а може и некој да не знае а да има возачка дозвола повеќе години. Законот дефинира јасно кој е почетник возач и според таа дефиниција те третира. А ти знај си по дома, никој не ти брани.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #303 на: 20 Јуни 2013, 13:32:32 pm »
Генералното мислење за неприфатливоста на законот доаѓа само од луѓето со возачка помалку од 2 години или под 21 година. Останатите во голема мера го поддржуваат законот.

Тоа кажува се.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #304 на: 20 Јуни 2013, 13:41:53 pm »
Можам да замислам оние сеа што ке полагаат на 16 години како ке им биде во првите 2 години да не смеат да возат после 20:00 часот, потоа уште 3 години да не смеат да возат после 23:00 часот. Низ нос ке им излезат тие 5 години, ке пцујат што полагале на 16 години :D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #305 на: 20 Јуни 2013, 13:42:55 pm »
Нека не полагаат. Поарно..

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #306 на: 20 Јуни 2013, 13:43:57 pm »
Генералното мислење за неприфатливоста на законот доаѓа само од луѓето со возачка помалку од 2 години или под 21 година. Останатите во голема мера го поддржуваат законот.

Тоа кажува се.

Па само тие до 21 година се засегнати, другите не :)
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #307 на: 20 Јуни 2013, 13:44:18 pm »
и доста од нив имаат 400 евра за казна да платат нели, ако сакате ќе се отвори нова тема за ова да не ја труеме веќе оваа

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #308 на: 20 Јуни 2013, 13:45:29 pm »

Тоа кажува се.

Погрешно си го сфатил тоа. Сите се засегнати, само нив им смета - а на другите им прија.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #309 на: 20 Јуни 2013, 13:45:47 pm »
Koga imaat pari da vozat koli se predpostavuva deka imaat pari da platat i kazni, inaku od kade na dete pari za kola? Cim ima kola znaci zarabotuva i moze da plati! Ako tato mu ja dal, tato ke plati!

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1936
« Одговори #310 на: 20 Јуни 2013, 13:51:04 pm »
До некаде се сложувам, ама до некаде и ја претерувате, ко вие никогаш да не сте имале 18 години, никогаш не сте возеле после 11 односно сте немале потреба, и сигурен сум дека бар 80% ја возеле колата од тато. Тоа што треба е поголемо домашно воспитување, а не глупи забрани.

Оправдувам 75kW ограничување, 0 толеранција за алкохол ама забрана за возење после 23 е чиста глупост.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #311 на: 20 Јуни 2013, 13:53:10 pm »
0 толеранција за алкохол треба да важи за сите

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #312 на: 20 Јуни 2013, 13:53:26 pm »
Тоа што треба е поголемо домашно воспитување, а не глупи забрани.

Poradi viden nedostatok na pogore kazanoto kaj del od mladite vozaci, se vovedeni vakvi zakoni !

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #313 на: 20 Јуни 2013, 13:54:55 pm »
тоа воспитување треба да се добие делумно и на часовите од авто школа али колку другари сум слушнал да кажат е тој му е пријател на татко ми па само ми даде потврда за часови дека сум извозел

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #314 на: 20 Јуни 2013, 13:58:20 pm »
Цитат

Засегнати се и тие кои првпат положиле на 30.

Цитат
Погрешно си го сфатил тоа. Сите се засегнати, само нив им смета - а на другите им прија.

Балканска работа. Да му ја утепаат козата на комшијата заради некој нов закон. Мене не ми е гајле ја немам коза муабетов.