Автор Тема: Работа во Авганистан..  (Прочитано 25246 пати)

Отсутен igorN73

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 698
Одг: Работа во Авганистан..
« Одговори #15 на: 29 Март 2012, 19:07:00 pm »
Јас и да сакам неможам да отидам негде зошто студирам.

Мене ме интересираше како иде, зошто сегде се спомнува Авганистан како место кое добро се заработува.

Студирам ИТ факултет и искрено планирам да пробам во странство, но после завршување со оглед дека е убаво платена работа.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #16 на: 29 Март 2012, 19:17:23 pm »
Igor N73 ako sakas pari napusti fax tuka, odma pocni vo nekoja IT firma i prvo nesto MCSA, CCNA Cisco. Posle zapad i tepas dobar cash. Dzabe fax od kaj nas. Idi vo Anglija tamu studiraj i uzivaj. Posle MBA !!! Toa e receptot za dobar cash !

Отсутен igorN73

• Јуниор
  • **
« Одговори #17 на: 29 Март 2012, 19:26:50 pm »
Да беше така лесно тоа :)

Мене ми е во план кога ке бидам 3 година на факултет да отидам Work and Travel во Америка, и додека сум таму да барам работа која ке ми биде по струката. Наредна година ке отидам без агенција и ке барам некоја жена таму хахахах

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7513
« Одговори #18 на: 29 Март 2012, 19:29:34 pm »
Мене ми е во план кога ке бидам 3 година на факултет да отидам Work and Travel во Америка, и додека сум таму да барам работа која ке ми биде по струката. Наредна година ке отидам без агенција и ке барам некоја жена таму хахахах

Јас разбрав имало некоја агенција во америка, за 2000 те женеле со американка (да добиеш пасош нешо бла бла) и после 2 години развод, слободен човек :)

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #19 на: 29 Март 2012, 19:30:11 pm »
Dreams dreams dreams.. Iskreno uspeh. Prvo rabota vo USA vo IT za neamerikanci e mislena imenka. Skolo vo USA e skapo. Sovet baraj stipendija tamu. Pravi im africka finta, lapni im stipendija i ostani si.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #20 на: 29 Март 2012, 19:31:51 pm »
@spenser da taka e te zenat za dokumenti no samo nivnata provizija e 2000 USD ! Baska na zenata i plakjas najmalce 15000-20000 USD i treba da ste vo braj najmalce 3 godini za dobivanje permanent residense !!! Loso si informiran !. Africkive prevaranti znaat sve pogotovo Nigerijcite.

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3049
« Одговори #21 на: 29 Март 2012, 19:41:47 pm »
A be Bojan, raduj se k.re na pijani zeni e rabotava. Kakov Katar. Indijci vrie i rabotat za 500-600 USD mesecno i toa so magisterski kvalifikacii.
Taka da tamu ne e mesto za onoj sto saka da pecali. Se znae kaj se pecali salam i kako. Odis vo stranstvo, studiras od nula tamu, zavrsuvas, odis na MBA, zavrsuvas, apliciras i se znae kolku se platite so MBA i toa bez iskustvo. Odete visoko. Dzabe ciljate za mali pari. Posle toa si covek, obezbedeno sve.
Tamu se prijavuvate deka nemate doma nisto, deka decata Vi se bolni, nemate kade da ziveete, itn... Napravete se siromasen pred niv i posle uzivajte (afrikancite na tie finti zamaat 100% stipendii koi cinat i po 100000USD).
Абе убаво се тоа ама да беше толку лесно како ти што кажа, оди заврши магистрирај докторирај, сите сега ќе бевме богати...под зборот печалба се мисли на токму ова одиш во странство да работиш како келнер и слично и да добиеш поголема пара од кај нас.
Братучед ми отиде зашто нема завршено факултет, дома само мајка му работи и тоа за мала плата од 15 ооо, + има и сестра...
@Bugar   - брат збориш како веќе да си прошол се тоа и како да си се обогатил, си магистрирал си докторирал и сега си милионер. Ако е така, дај земи ни по една нова кола на нас од овде и така ти се вишок парите :D Ништо лично, ама работата е друга, не е за напуштање факс во Мкд и за учење во странство, туку за печалење т.н полесна пара отколку учење за магистратура и докторати и слично.

Отсутен igorN73

• Јуниор
  • **
« Одговори #22 на: 29 Март 2012, 19:45:45 pm »
Dreams dreams dreams.. Iskreno uspeh. Prvo rabota vo USA vo IT za neamerikanci e mislena imenka. Skolo vo USA e skapo. Sovet baraj stipendija tamu. Pravi im africka finta, lapni im stipendija i ostani si.

Зошто мислиш дека во Америка не вработуваат ИТ стручњаци од Македонија?

Отсутен Bojan j

• Сениор
« Одговори #23 на: 29 Март 2012, 19:48:33 pm »
Истото прашање...
Америка не е грција па да идеш сега и да нема работа за странци.
Башка ИТ струката ти е една од најбараните работи. Ако си веќе станат стручњак и ако аплицираш на доволно места и се покажеш како добар, не гледам причина да не те пробаат...

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #24 на: 29 Март 2012, 19:52:36 pm »
Abe druze a taa od Gambija ?? Oni ne znaat da pisuvaat be doma nemaat struja i prozori, umiraat od malarija, nemaat kupatilo cesma ne znaat sto e ??? Otisla vo Amerika i lapnala MASTER DEGREE bez da plati denar i baska zastedila da si kupi kukja vo Gambia (tamu kukjite se po 5000-10000USD)! Nejzinite doma nemaat mesecno po 100 USD ! Inaku nema veze dali imas ili nemas fakultet tuku kakov fakultet i KADE si go zavrsil a denes bez magisterski studii si na nisko nivo. MBA e drugo prasanje. Sve zavisi od motivacija. Za 2 zeni vo MK so 15000 denari tesko se zivee. Ako odam nadvor barem da zastedam cash. Ako trosam i ziveam zasto togas odam nadvor. Ako mi davaat 2000 USD a trosam 1300 togas poarno da ne ja prifakjam taa rabota. Poarno ke idam vo Anglija i ke vozam kamion za 3000-4000 EUR mesecno i da trosam 1500 EVRA ke imam cisti 1500... Ima raboti samo koj da bara. A veruj Katar, Dubai se za Indijci koi zemaat troski i se prezadovolni. Za onoj sto gleda cash samo Anglija, Amerika so salam skolo prvo. Se e zrtva ama se isplakja posle. MBA ne e doktorat tuku masters degree. So takva salam diploma (od visokorangiran univerzitet) imas 99% da najdes rabota (ako si EU drzavjanin) za ne pomalku od 100000 USD kako entry level + bonusi !! (after tax). E toa e MBA. MK e sranje vo boja. Na kraj ke bides inzener i ke rabotis ko tehnicar na zapad, a nekoj Indiec sto ima magistratura ke bide inzener i tvoj pretpostaven ! Veruj Indijcite se najgolemi prevaranti, lazgovci i smrdlivi do nemajkade.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #25 на: 29 Март 2012, 19:56:44 pm »
@IgirN73 Vo Amerika tesko ke rabotis kako IT strucnjak od Makedonija. Imaat oni od Indija ogromen broj programeri, Indijcite gi imaat site mozni certifikati, ama se usrani i smrdlivi, lazat (so mnogu retki isklucoci). Ti za da stignes na nivo na nivno obrazovanie nikoj nema da te ceka.
Otidi i uveri se sam pa posle kazi. By the way da imas Indiec pored tebe koj kopa uzasno i se macka so kokosovo maslo a ne se banja ne znam kako ke ti e.. Zatoa vo Dubai ubavo im pravat. Imam drugar od Ungarija menadzer e vo Dubai i ima preku 700 Indijci site so Master degree i mesecno gi plakjaat po 500 USD so hrana i smestaj ! Za najmala greska letaat nadvor odma. Gi ima premnogu !!

Отсутен Bojan j

• Сениор
« Одговори #26 на: 29 Март 2012, 19:58:46 pm »
Пак не се разбираме...зборуваме за печачба т.е. лесни пари за полесна работа. Тоа со студирање таму им магистратура е сосема друга работа...друга класа е. Ако добро сфатив дечкото прашува да отиде негде да лапне пари АМА да не го батали овдешниот живот... Ако е за откажување факс, еве ќе откаже ќе отиде негде во странство да студира и друг јазик, мнооооооогу потешко, рецимо не успева и што му останува? ем трошок ем без ниеден факултет. Бара жртва ама не бара жртва на слепо. Ако е за жртва на слепо се оди во средно во Америка и се откажуваш од животот во Мкд и од таму сам си го кроиш патот.
EDIT: Ако сите индијци се во Америка, побарај нешто во Индија сигурно има ептен празно место :D

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #27 на: 29 Март 2012, 20:04:07 pm »
Taka da sredno vo Amerika e druga prikazna. Ama ako se saka sve se moze. Abe koga nekoja od Gambia zaminala (a zbori English koj e tolku broken...). Aliima master. I najvazno spie vo USA kaj drugarka od istata zemja i nisto ne plakja, jade pie kaj nea na smetka na drugarkata (drugarka i raboti). Samo Makedonce ne prima od svoja zemja covek bez da plati i po moznost i za nego. Nema takvi lugje ko nas.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3959
« Одговори #28 на: 29 Март 2012, 20:08:25 pm »
Rabotava e afrikancite i indijcite go vladeat svetot, nema vrska. Ima primer sto uspeale vo Amerika, se razbira ima i sto ne uspeale sto se vratile. Ako si dobar vo toa sto go rabotis i se istaknuvas nema vrska od kaj si i kolku indijci ima pokraj tebe(a nema do tolku ama aj) ke uspees posekako. Vo Amerika sposoben i lojalen rabotnik se ceni.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Bojan j

• Сениор
« Одговори #29 на: 29 Март 2012, 20:11:14 pm »
Токму така, ако се покажеш како добар, сигурно ќе те вработат тебе пред да им смрди индиецот :D