Автор Тема: Што ако ви биде одземена возачката?  (Прочитано 38303 пати)

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
Одг: Што ако ви биде одземена возачката?
« Одговори #60 на: 29 Ноември 2018, 00:46:35 am »
Ме мрзи да барам низ ЗБСП ама мислам дека имаше казна за управување на возило за време додека си под забрана за управување и казна за тоа ако не ја однесеш возачката у станица за впишување на забраната ама на памет зборам, треба да се провери.

Е сега, жацо при контрола не проверува дали имаш забрана или не пошто увид врши од самата ВД освен во ретки случаи ако се јави у дежурна да провери. Тогаш си го наебал ама тоа е реткост,освен ако си ептен нешто сумњив.

Тоа што прекршокот ти е од 2013 е можеби добра работа пошто ако не се лажам според законот за прекршоци апсолутната застареност му е после 6 години од денот на сторување. Консултирај го @Banzai дежурниот правен советник на форумот и ако е така ај би гуслал до 2019 па после може да ти се фатат.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен fiasco

• Почетник
  • *
  • Пораки: 12
« Одговори #61 на: 29 Ноември 2018, 09:21:33 am »
Јас имам слушнато дека ако не можат да те најдат после неколку обиди на домашна адреса, и не си ја однел возачката, се применува некоја автоматска забрана. Е сега ова е рекла-казала.

Накратко: прекршокот е минимален удар на друго паркирано возило при излез од паркинг, без никаква штета на двете возила. И тоа еднаш платив 250 еур казна во 2014та (тоа било за прекршување на јавен мир...WTF??), и уште 200 еур во Мај 2018та (тоа било за прекршокот).. + одземањево на возачката. Мислам човек да убиеш, полесно ќе пројдеш во оваа држава.

Прекршокот е од Мај 2013, а Мај 2019 е далеку. Од друга страна, (не знам колку е веродостојно) на Правдико пишува дека случај застарува после 3 години,а мене ме чарџаат после 5..

https://www.pravdiko.mk/za-kolku-vreme-zastaruvaat-soobrakajnite-prekrshotsi/

Прекршочната постапка не може да се поведе ниту да се води ако поминат три години од денот кога е сторен прекршокот. Застарувањето на прекршочното гонење започнува од денот кога е сторен прекршокот.

Иако мислам дека е доцна за овој муабет..

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #62 на: 29 Ноември 2018, 10:10:37 am »
6 години е апсолутна застареност, единствена пречка дур чекаш да пројдат е дека нема да можеш да извадиш меѓународна дозвола. Бар јас до сега сум немал проблем со невпишана забрана при контрола од џандари, е сега најверојатно тоа е така поради причините што ги кажа Дибидус, што не значи дека не може од утре да им текне да проверуваат и системски дали имаш или немаш забрана.

Јас случајно дознав дека имам забрана која треба да ја внесам кога пред година дена сакав да извадам меѓународна возачка. Не ни знам за што ми е, а ме известија дека 2019 не знам кој месец ми застарува па ќе си почекам :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен fiasco

• Почетник
  • *
« Одговори #63 на: 29 Ноември 2018, 10:24:36 am »
@Banzai ако те разбрав добро, МВР ти ја активирале забраната сами, без ти да однесеш возачка? И ако е така, дали после 3те месеци сами ќе ја тргнат забраната?

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #64 на: 29 Ноември 2018, 10:37:17 am »
Не ми е активирана, туку си стои во систем дека имам забрана која треба да ја впишам во возачка. Забраната почнува да тече од кога ќе се впише во возачката дозвола.

Еве сега изгуглав за да си го потврдам мислењето :)

Цитат
Забраната на управување со моторно возило се евидентира во досието на возачот најдоцна во рок од 15 дена од правосилноста на одлуката и започнува да тече од денот на евидентирањето во возачката дозвола

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43905
  • Il Moderatore
« Одговори #65 на: 29 Ноември 2018, 10:40:40 am »
а има казна ако не се евидентира „најдоцна во рок од 15 дена“?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #66 на: 29 Ноември 2018, 10:41:21 am »
Не ми е активирана, туку си стои во систем дека имам забрана која треба да ја впишам во возачка. Забраната почнува да тече од кога ќе се впише во возачката дозвола.

Еве сега изгуглав за да си го потврдам мислењето :)

Цитат
Забраната на управување со моторно возило се евидентира во досието на возачот најдоцна во рок од 15 дена од правосилноста на одлуката и започнува да тече од денот на евидентирањето во возачката дозвола

Пази да не ќе одиш да ти ја впишат.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #67 на: 29 Ноември 2018, 10:52:32 am »
Така де, затоа кажав дека чекам да пројде уште некој месец :)

Иначе Симо јас мислам дека тоа за 15 дена во досието е обврска на МВР да си внесат во моето досие. А мојата обврска е откако ќе ми стигне од МВР барање да ги впишам поените тоа да го сторам. На девојка ми се уште не и стигнало барање на домашна адреса, а ќе и застари и на неа кај и да е :)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #68 на: 29 Ноември 2018, 10:58:39 am »
А ако ти стигне барање и не одиш..што?  На врата ќе ти тропнат? :)

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #69 на: 29 Ноември 2018, 11:10:48 am »
Мислам дека некој спомна дека тропаат на врата, али ме мрзи сега да барам и за тоа како е решено :)

Отсутен fiasco

• Почетник
  • *
« Одговори #70 на: 29 Ноември 2018, 11:44:36 am »
Ваљда тропаат 2-3 пати, после ти ја поништува у систем.. и возиш на среќа дека нема да те проверат

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5071
  • The Spartan General
« Одговори #71 на: 29 Ноември 2018, 11:49:41 am »
Па ако не, еве кај е Будимпешта, има-нема десетина саати возење.  ;D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Присутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 881
  • Am386 DX/DXL-40
« Одговори #72 на: 29 Ноември 2018, 11:52:05 am »
Па ако не, еве кај е Будимпешта, има-нема десетина саати возење.  ;D

;D

Отсутен fiasco

• Почетник
  • *
« Одговори #73 на: 29 Ноември 2018, 12:43:23 pm »
Поентата ми е ако не отидеш, ваљда ќе ти ја укинат у систем секако.. после возиш на слепо бидејќи не знаеш кога е активирана забраната и кога завршува.. и се молиш цајко кога ќе те запре да не ти фрли око да те проверува у компјутер.

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3027
« Одговори #74 на: 29 Ноември 2018, 12:54:48 pm »
Мислам дека некој спомна дека тропаат на врата, али ме мрзи сега да барам и за тоа како е решено :)
Да, тропаат на врата дa ти ја земат на лице место, не те бараат за да ти кажат да ја однесеш во полиција.

Sent from my MI 6 using Tapatalk