Автор Тема: Што ако ви биде одземена возачката?  (Прочитано 44042 пати)

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1958
Одг: Што ако ви биде одземена возачката?
« Одговори #120 на: 03 Ноември 2025, 14:59:38 pm »
Јас цели 3 години веќе возам со возачка со впишана забрана, ме застанувале многу пати и само еднаш ме прашаа зашто ми била забраната.

Јас па во живот сум немал забрана, и на секое застанување ме прашуваат дали сум имал и одат да ме проверат.  ;D

Претходната возачка ја изгубив, ми издадоа копија и нормално датум на издавање 2022 а рок на траење до 2025та затоа што не се обновува рокот ако ја изгубиш. Буквално секое застанување беше муабетот за дали сум имал забрана за возење и по 15 минути чекање да проверат.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4443
« Одговори #121 на: 03 Ноември 2025, 16:21:27 pm »
Бесни аута возиш, затоа си им сомнителен. :)

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1416
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #122 на: 03 Ноември 2025, 22:43:47 pm »
И сеа коа се сефтосав со забрана 30 дена, доаѓа прашањето, што ако возам и што ако ме сопрат ? Казната каква е колкава е, и дали влијае за наредна казна за некаква повторна забрана.
Инаку ми остана и старата важечка РМ возачка.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7621
« Одговори #123 на: 03 Ноември 2025, 23:06:51 pm »
И сеа коа се сефтосав со забрана 30 дена, доаѓа прашањето, што ако возам и што ако ме сопрат ? Казната каква е колкава е, и дали влијае за наредна казна за некаква повторна забрана.

30 дена не се вреди за ризик. Имам пријатели што возат, со забрани од по 6 месеци, ама ако ги фатат, веројатно ке јадат година дена. 

Ја во Февруари ја одлежав, и таксито ми стана најдобар другар. Сите обврски што можев да ги одложам, ги одложив за по истекот на забраната.

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #124 на: 04 Ноември 2025, 11:19:18 am »
Јас сепак би инсистирал на точна информација. Не веројатно и неверојатно.
Дали некој знае каде може да се види што е казата ако те фатат у тек на забрана. Дали е само парично или пак е со некакво продолжување одолжување.

Апдејт. Судски трошоци + дуплирање на времетраење на одземање.
« Последно менување: 04 Ноември 2025, 11:29:10 am yarre »

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 2034
« Одговори #125 на: 06 Ноември 2025, 23:01:01 pm »
Кога ја одземаа на вујкоми комшија што е џандар на оделов за казни ме советуваше да се стрпи од возење зошто има многу што го злоупотребуваат возат и веќе чим ти е впишана ако ти ја земе на проверка ќе добие инфо дека има забрана и ке те третираат дека возиш како без возачка дозвола е сега која е казната за тоа кд не знам

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6891
« Одговори #126 на: 06 Ноември 2025, 23:09:11 pm »
Дали некој знае каде може да се види што е казата ако те фатат у тек на забрана. Дали е само парично или пак е со некакво продолжување одолжување.

Повели:

Член 342
(1) Возачот на кого му е запишана прекршочна санкција - забрана за управување со
моторно возило во возачката дозвола односно во возачката книшка согласно со членот
391 од овој закон, возачот на кого му е одземена возачката дозвола согласно со членот
340 ставови (1) и (3) од овој закон, возачот на кого му е одземена возачката дозвола
привремено на самото место согласно со членот 341 од овој закон, не смее во
сообраќајот на пат да управува со моторно возило за време на траењето на забраната,
односно за времето за кое возачката дозвола му е одземена.

(2) На правното лицe кое постапува спротивно на одредбата од ставот (1) на овој член,
ќе му се изрече глоба во износ од 100 до 1.000 евра во денарска противвредност - за
микро трговци; од 200 до 2.000 евра во денарска противвредност – за мали трговци; од
500 до 6.000 евра во денарска противвредност – за средни трговци и од 1.000 до 10.000
евра во денарска противвредност – за големи трговци.
(3) За прекршокот од ставот (2) на овој член, ќе му се изрече глоба и на одговорното
лице во правното лице во износ од 500 евра во денарска противвредност.
(4) Глоба во износ од 500 евра во денарска противвредност ќе му се изрече на возачот
кој постапува спротивно на одредбата од ставот (1) на овој член. Покрај утврдениот
износ на глоба, на возачот ќе му се изрече и прекршочна санкција забрана на
управување со моторно возило од шест месеци до една година, под услови и постапка
утврдени со закон.

Значи би добил дополнителна казна од 500 евра и дополнителна забрана за управување со возило ако го управуваш додека ти е активна забраната за управување со возило.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7554
« Одговори #127 на: 06 Ноември 2025, 23:15:13 pm »

Би требало да е овој член од збпс

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2688
« Одговори #128 на: 07 Ноември 2025, 09:33:18 am »

30 дена не се вреди за ризик. Имам пријатели што возат, со забрани од по 6 месеци, ама ако ги фатат, веројатно ке јадат година дена. 

Ја во Февруари ја одлежав, и таксито ми стана најдобар другар. Сите обврски што можев да ги одложам, ги одложив за по истекот на забраната.
Јас чекам пресуда, чекам да ме репнат, се надевам минимумот ќе го фатам од 30 дена. Судот ме предупреди дека во последно време од МВР се жалат на пресудите со минимални казни, така да ќе има влечкање кај мене, чекам првостепена, па жалба од МВР ако има, па Апелација, па ако ја укине повторно пред Основен суд....и така
Своерачен потпис ;)

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #129 на: 07 Ноември 2025, 13:22:24 pm »

Повели:

Член 342
(1) Возачот на кого му е запишана прекршочна санкција - забрана за управување со
моторно возило во возачката дозвола односно во возачката книшка согласно со членот
391 од овој закон, возачот на кого му е одземена возачката дозвола согласно со членот
340 ставови (1) и (3) од овој закон, возачот на кого му е одземена возачката дозвола
привремено на самото место согласно со членот 341 од овој закон, не смее во
сообраќајот на пат да управува со моторно возило за време на траењето на забраната,
односно за времето за кое возачката дозвола му е одземена.

(2) На правното лицe кое постапува спротивно на одредбата од ставот (1) на овој член,
ќе му се изрече глоба во износ од 100 до 1.000 евра во денарска противвредност - за
микро трговци; од 200 до 2.000 евра во денарска противвредност – за мали трговци; од
500 до 6.000 евра во денарска противвредност – за средни трговци и од 1.000 до 10.000
евра во денарска противвредност – за големи трговци.
(3) За прекршокот од ставот (2) на овој член, ќе му се изрече глоба и на одговорното
лице во правното лице во износ од 500 евра во денарска противвредност.
(4) Глоба во износ од 500 евра во денарска противвредност ќе му се изрече на возачот
кој постапува спротивно на одредбата од ставот (1) на овој член. Покрај утврдениот
износ на глоба, на возачот ќе му се изрече и прекршочна санкција забрана на
управување со моторно возило од шест месеци до една година, под услови и постапка
утврдени со закон.

Значи би добил дополнителна казна од 500 евра и дополнителна забрана за управување со возило ако го управуваш додека ти е активна забраната за управување со возило.

Изгледа ако колата е на фирма и фирмата ќе ја репнат.