Автор Тема: RaceChip Tuning  (Прочитано 61974 пати)

Отсутен marsher

• Сениор
  • Пораки: 3177
    • smchiptuning
Одг: RaceChip Tuning
« Одговори #15 на: 10 Март 2012, 21:48:40 pm »
Ево на пример, последните што ги извадив пред да се прави ремап, беа врзани на регулаторот за притисок во рејлот и ништо повеќе.Значи играње со притисокот да се зголеми количината на гориво.Каде е регулација на турбината, каде е регулација на моментот на вбризгување и многу други работи.Во ремапот се преуредуваат многу мапи кои се во корелација.
Вулгарно би го дефинирал вака, на windows 98 да приклучиш екстерен уред за да добиеш XP ? ;D
« Последно менување: 10 Март 2012, 23:07:14 pm marsher »

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #16 на: 11 Март 2012, 00:31:33 am »
Еве стручно што праи :) Од друг форум каде што надолго и широко се расправа. Инаку на самиот уред има и потенциометри за ручно вежбање :)

The Race Chip doesn't need to know any other functions that the ECU is capable off. It purely intercepts and tweaks the signals sent to the common rail system.

Basically the Race Chip has simple logic. It multiplies/decreases the fuel delivery/pressure of the common rail system. It intercepts the signal going from the ECU to the Common Rail System. So for example if the ECU sends signal to give x unit of Fuel at y pressue, the Race Chip will give a multiple of that and thereby increase the power/torque. Regardless of who the manufacturer is, Common Rail Systems are supplied by a few vendors such as Delphi/Bosch etc. So the chip can be used across multiple cars provided the vendor of the Common Rail Unit is the same.

Дали ова на REVO се носи у Скопје ?

Piggyback device

http://forum.carclub.mk/index.php/topic,407.msg9481.html#msg9481

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
« Одговори #17 на: 11 Март 2012, 02:12:43 am »
ove e t.n powerbox. go stavas na postoeckata elektronika na motorot i toj ja menuva rabotata na motorot. powerboxot e podobra varijanta od remapiranjeto,
СЕКОГАШ правилно изведен remap е многу подобра варијанта од секаков power box!
1) Power box-от ги отчитува параметрите аналогно, и тоа не сите туку само некои, а потоа ги менува. ECU-то ги задава параметрите дигитално и директно, и тоа сите. Секогаш променетите параметри зададени преку мапите на ECU-то ќе бидат попрецизни и поточни одошто модифицираните преку Power box
2) Фреквенцијата со која powerbox-от ги менува податоците е помала одошто онаа со која ECU-то ги задава.
3) Со ремап можеш да имаш многу повеќе опции и варијанти на работа на моторот (rev limiter, CAT, MAF/MAP) неопходни за подобар тјунинг и неопхдни при промена/тјунинг и на механички делови од моторот (усис, издув, и тн.).
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1311
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #18 на: 11 Март 2012, 07:14:02 am »
gOOJDO,

Секако дека со ремапирањето се менуваат повеќе параметри, всушност, но ние и не знаеме што и колку менува box-от. Моќеби менува само 2 како во објаснувањето што го најдов, ама и можеби тие две се сосема доволни за да се добие истиот резултат како ремапот. 
Секако дека со ремапирањето има можност за повеќе експериментирање, и фино подесување, ама ако на крајот на денот го имаш истиот резултат, со уред кој е повеќе од дупло поефтин, а можеш сам да го туриш и извадиш, ондак и двете решенија си ја бркаат работата, ама на различен начин.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7278
« Одговори #19 на: 11 Март 2012, 07:27:15 am »
yarre, ова МОЖЕШ да го добиеш во Скопје, од 2fast4all

Tреба првин да ти ја инсталира мапата, и после е лесно да се смени, од стандардна мапа, на Revo Mapa, т.е на Рево вредности ..

Отсутен mrmut

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 731
    • http://VisitsToMoney.com/index.php?refId=601060
« Одговори #20 на: 29 Март 2012, 20:01:47 pm »
RaceChip Tuning за мене е се во ред,  за момци кој сакат еднаш засекогаш да го направат и толку.
Како за мене треба компијутер кој е отворен за можнос на сетап сам да дотерам и кога би сменил некој дел да можам да го прилагодам . Шо би рекле ова енглезиве open source ECU сега за сега според буџетот ќе си набавам VEMS v3 или MegaSquirt 3 овие два компијутери работот на се можно што има внатрешно согорување и каде нешто контролита компијутер раборот на дизел и на бензин имаат подршка за дополнителни опции како двојна дизна или water injection мима можнос за boost контролер и некој слични работи.
Кај дизелите можат да постигнат повеќе степеното вбризгување без никаков проблем проверено е на 1.4 HDI , 1.5dci , 1,9TDI и 2.0 D4d ова сум вишол на форум за open source ECU како работат и постигнуваат кога сакаат сила а кога сакаат помала потрошувачка , ова се дешава заради внесувањето на поваќе мапи во компијутерот и по свој избор си ја возиш мапата која ја сакаш.

Отсутен 2fast4you

• Редовен
  • Пораки: 1797
  • Some drive to work ... I work to drive!!!
« Одговори #21 на: 21 Април 2012, 00:08:45 am »
Ne znam sto da kazam za Racechip.de ???
Jas skluciv dogovor so niv za prestavnistvo ;) Dogovorivme prevoz,plakanje , ceni i tuka zastanav...
Nekoi imaat pozitivni mislenja za ova a nekoi negativni. Duri se rasprasuvav za licni iskustva i odgovorot bese ist. Nekoi prezadovolni a nekoi ne mozat da ja pocustvuvaat promenata ???
Ne znam sto da kazam ??? Jas zastanav kaj narackata koja trebase da ja napravam :D

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #22 на: 03 Мај 2012, 16:30:21 pm »

Отсутен marsher

• Сениор
  • Пораки: 3177
    • smchiptuning
« Одговори #23 на: 03 Мај 2012, 20:52:24 pm »
Убаво кажано-кратко и јасно...

Отсутен makobd

• Почетник
  • *
  • Пораки: 4
    • MAK-OBD Vehicle Diagnostic Tools & Workshop Equipment
« Одговори #24 на: 09 Февруари 2014, 14:04:09 pm »

Motorvision TV Репортажа - Повеќе моќност и заштеда на гориво благодарение на чиптјунинг модулот од RaceChip.
https://www.facebook.com/RaceChipMacedonia

Отсутен Bu$aV MeGaNe

• Редовен
  • Пораки: 1855
  • Renault Megane R26
« Одговори #25 на: 09 Февруари 2014, 19:29:55 pm »
Имам ја еден RaceChip Pro 2 за Меган 1,5дци па доколку имате побарувачка за тој мотор можам да ви го понудам за многу разумна цена.Уредот е само неколку месеци користен и нема никакво оштетување ;)

Отсутен Cranium

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 942
« Одговори #26 на: 23 Февруари 2014, 17:53:56 pm »
И сега што ви е заклучокот го бива или не?

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1311
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
Одг:
« Одговори #27 на: 23 Февруари 2014, 20:09:15 pm »
Јас сум ептен задоволен.

Отсутен Bu$aV MeGaNe

• Редовен
  • Пораки: 1855
  • Renault Megane R26
« Одговори #28 на: 23 Февруари 2014, 23:07:41 pm »
Далеку е од тоа што го ветуваат ама брка работа.Коњите ги зголемува многу малку ама обртниот момент го зголемува повеќе и го добива на пониски обртаии.Како и да е,фина,едноставна играчка која ти дава дополнително задоволство во возењето.

Пишав и погоре,имам вишак уред за Дци мотори.Пробано,одговара на повеќето дци мотори,единствено подесувањата може да се различни ама може да се добијат од производителот.Цената би била многу ниска само да не ми стои,нека му се радува некој!

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6297
« Одговори #29 на: 23 Февруари 2014, 23:28:24 pm »
Колку пари би било ? И што би добил кога би го ставил на клиото ? 1.5дци 65кс...