Значи мене не ми е јасно дали се работи за долната виљушка или тие другите делови.
Какви проблеми јавува? Тропање, цвичење на гума ....
Долните виљушки кај Алфа 156/147/ГТ се ИСТИ исто како и горните и стабилизаторите, осносно се работи за исто подвозје. Фабричките како и поквалитетните заменски делови траат многу долго, обично почесто откажуваат горните виљушки поради лошата изведба.
Ако се земе како најголемо сомнение во квалитетот на долната виљушка, твојот другар/комшија/што и да е, слуша тропање (звук на метал) тогаш највероватно е полупана јабучицата на истата ИЛИ стабилизаторите (ефтини се без гајле) Кога се менува предница (колку што сум слушнал, нека ме корегираат поискусните) новиот дел си ја врши својата работа но апсорпциите од ударите сега се префрлуваат на поистрошените делови од подвозјето, па така може да е таков случај, да откако е сменета долната виљушка нешто друго попуштило.
И ќе заборавев, 2,4 ЈТД е голем мотор, тежок, и тоа си игра улога.
Горните виљушки, обично ако чкрипат, се препознаваат по тоа што звукот доаѓа од позади шал-таблата.
Совет за делови, секако најдобро е ТРW тоа е англиска компанија којашто ги прави деловите за Алфа за подвозје, но и најскапи кај нас. Нашите „дилери“ ги продаваат по цена од ~100 евра додека во Англија се околу 60 евра со данок (зборам за горните виљушки, како пример).
После нив добра замена претпоставувам се Birth гледајки по увозникот тие се Made in Italy.
И секако најбалканска работа е да ги репарираш најефтино, и да не си задоволен ќе знаеш дека не те удриле по џебот. Најлошо е да преплатиш некој дел а потоа да не го добиеш тоа што го очекуваш. Има многу фалсификувана роба, и најдобро е да се оди кај дирекниот увозник.