Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1464959 пати)

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3422
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #8790 на: 17 Мај 2023, 13:13:21 pm »
Ако вадиш елементи мора да потпреш со фашни доле, секогаш прво ѕид се лепи, па под.
Ако почнуваш ѕидни од под, ставаш плочка подна доле без лепак, мериш над неа една ѕидна и додаваш во зависност од терен и дебелина на фуга, тука треба да ти заврши горниот дел од фашната/потпирачот, нивелираш со васервага и потпираш од доле.
Ако не вадиш елементи, можеш да ги искористиш истите за потпирање.

Отсутен vladimir_1

• Редовен
  • Пораки: 1070
« Одговори #8791 на: 17 Мај 2023, 13:17:20 pm »
Sekogas ti e popametno da zalepis plocki i kaj so ne se gledat odkolku da nema nisto, sepak ima voda se prska itn. Zemi nekoj najevtini plocki za kaj so ne se gleda i zalepi gi

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5470
« Одговори #8792 на: 17 Мај 2023, 14:09:03 pm »
@tomica Аха јасно ми е сеа, уствари со овај последниот дел ми упрости, може да потпрам на работната маса и да терам од неа нагоре до висачи ако нешто ми грдее долу лајсна ќе покрие. Ако терам така, треба да оставам со плочка легната на работната маса место или нема потреба?
@vladimir_1 ќе ги остам старите плочки таму назад,  ќе  спојам ќе нашлакам некако :D
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #8793 на: 17 Мај 2023, 14:23:41 pm »
mega imaat evtina cenaza plocki sto im ostanale mala kvadratura....
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5470
« Одговори #8794 на: 17 Мај 2023, 15:41:37 pm »
Сеа мерев 4 квадрати ми требаат плочки.  Работна плоча 240,а може и 320 ако го менам и едно делче шо не се глеа баш да е исто.
Планирам да ми остани скелетот стар да менам само врати од висачи и од другите елементи врати и фиоките,  тоа излегува 3.1 квадрат.
Ќе разгледам денес утре, цени и материјал па ќе бидиме. Ќе терам сам се,  пошо мајстор нема да најдам за 4квадрати плочки, а и шо имам видено низ луѓе, за онај фушерај не плаќам да се учи некој,  поарно да испозаебам сам и да поднаучам.
За другото исто,  некни дури гледав некоја аголна во Мебел Ви влегов во другиот дел да видам кујни...Сите беа како мајстор со една рака лева со три прсти останати на неа праени. Фушерај на секој ќош а цените не баш фушерај.  И онака е ова за привремено, колку да се подосвежи, било за мене било за кираџии ако  ставам за некоја година.

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7050
« Одговори #8795 на: 18 Мај 2023, 10:37:03 am »
Имам мн можности... Се зависи какв кујна и бои ќе бираш
Како правило, ако бираш плочки кои се како 3Д/релјефи тие посекако се ставаат откако ќе ставиш елементи на кукна бидејќи треба да дојдат над работн плотна. Ова од причин што на нив кујнска лајсна не може да се намонтира.
Акп се решиш за "метро" стил плочки, мок совет ти е да си земеш некој лепак во туба да не се заебаваш со малтери. Тие се лесни и мали, ќе држи без проблем.
Друга опција ти е да ставиш иверица термогрб. Поскапа но модерна опција.

Пак ќе речам, се зависи од кујната каква е и можностите.
Инаку, лепење плочки не е заебанција, бара мн планирање, премерување со фуги и сл, да не останеш со бош парче на крај. Да не коментирам за права хоризнонтала и вертикала.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8606
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #8796 на: 20 Мај 2023, 18:49:57 pm »
@Deni Дени бој, како се викаше фирмата што прави од оние фантастичните роло-комарници или како се викаа...
Сум изгубил на research способности, никако да лоцирам дали е во оваа тема воопшто.

Фала однапред! :)
Многу зборува - ништо не кажува.
Ветер од северен правец.
Раскажува детално за комплетно неважни работи.
На кратко, а богами и на Македонски: Никој.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
« Одговори #8797 на: 20 Мај 2023, 19:07:02 pm »
Сега веќе сите фирми прават, не знам која конкретно мислиш. Јас ја знам оваа: 1 Boulevard 8-mi Septemvri
https://maps.app.goo.gl/mboRqweq7NT8CbTHA

Вчера баш зимав роло завеса и уште нешто.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8606
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #8798 на: 20 Мај 2023, 19:09:41 pm »
Сега веќе сите фирми прават, не знам која конкретно мислиш. Јас ја знам оваа: 1 Boulevard 8-mi Septemvri

Фала, златен!

Лоцирав друга по мапа... ама онаму у тоа пекол-гужвите на Киро Глигоров.
Овие ако се добри - многу полесно за стигање и договарање.
Многу зборува - ништо не кажува.
Ветер од северен правец.
Раскажува детално за комплетно неважни работи.
На кратко, а богами и на Македонски: Никој.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3749
« Одговори #8799 на: 20 Мај 2023, 19:37:44 pm »

Фала, златен!

Лоцирав друга по мапа... ама онаму у тоа пекол-гужвите на Киро Глигоров.
Овие ако се добри - многу полесно за стигање и договарање.
Blam plast барај ги океј се со цени и квалитет

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3862
« Одговори #8800 на: 20 Мај 2023, 20:04:01 pm »
Дали некој знае како се движи цена за термо фасада со 10цм стиропор?

Ќе менувам прозори, некој со препорака за профил/оков/колку стакла?

Добив понуда за:

Спектрум
Саламандер

Чекам понуди за Рехау генео со оков Рото од модулпласт

Зависи од материјалот и деталите ама од 25 - 30еур за м2.

Јас би одел со Рехау Генео. Тие се со 3 слојно стакло. Одличен пакет. Баш со Рото механизам.

Овие другите би ги отфрлил:
1. Спектрум не ми се познати.
2. Саламандер имаат многу копии.

Која и да ја одбериш гледаш оков да земиш германски добар. Рото или Сигениа.

Понудата за Саламандер е 1700еу
Понудата за Рехау Генео со Рото е 3300еу

Многу голема разлика ми дојде, нормално е ова? Е да Саламандерот се со 2 стакла, најверојатно тоа игра голема улога во цената?

Цените се со монтажа

Споредуваш различни класи на прозори. Рехауто е мерцедес Е класа. Саламандер е некој Ауди А3.

Незнам дали реално имаш потреба од таков профил со 3 стакла. Ако немаш, немали на Рехау профил. Некој Еуро 70 или слично.

@osmica8 а како котираат kommerling 88 кај мене во зградава се монтирани доста добро дихтуваат, во голеден арт што гледав рехау мисалм беа механизмите на вратите многу фино изгледаа и отварање затварање звукот многу подобар од  kommerling 88 ов ми делуваше.
пс. барав некоја кавадаречка фирма ги има монтирано едниот треба да ми се прештелува не лепи убаво во средина али не можам да најдам ако има некој контакт што врши такви интервенции некој нека сподели

Не сум ги искусил лично. Ама гледам ги користат луѓе.
Гледај само тие 2 бренда на оков да ги има. Пластиката не е многу битна.
Најбитно исто така е монтажата.

Domakjini, majstor fasader da preporachate? Sakam da pravam fasada so 8 ili 10 stiropor na kukjata ama ne gi znam ovie po oglasi kako rabotat, bi mi znachelo nechie pozitivno iskustvo.

Имам одличен фасадер шо работам со него 10 год. Ако сакаш контакт да ти пратам.
Само звукот би се намалил ако одам со 3 стакла?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Според физиката единствен начин да намалиш бука со повеќе стакла е ако стаклата имаат различна дебелина, што вообичаено не е така. Термоизолација е друга приказна.

Sent from my DN2103 using Tapatalk

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1997
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #8801 на: 20 Мај 2023, 20:54:53 pm »
За куќите од панели, треба ли дозвола од општина и урбанистички планови? Пример, 30м2 виќендичка. Дали ќе ми дадат струја/вода од општина?
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11735
  • Архитект
« Одговори #8802 на: 21 Мај 2023, 18:22:19 pm »
Ако е објект за живеење мора да има комплетна документација. Со одобрение за градење со се.
Ако е помошен објект, пак се прави проект само не е целата процедура како за основен проект.

Со кој материјали ти ќе одлучиш да ја изградиш куќата тоа е твоја одлука.
Дали дрво, метал, бетон, камен или слично...сеедно. Само треба соодветно да докажиш дека таа куќа има сертификат за енергетска ефикасност.
« Последно менување: 21 Мај 2023, 22:52:33 pm osmica8 »

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1815
« Одговори #8803 на: 25 Мај 2023, 14:29:18 pm »
Дали некој има искуство со некоја фирма што извршува застаклување на тераси со лизгачки систем, конкретно сега за сега имам прекорака за оваа фирма некој искуство да не имал со истите? https://www.facebook.com/FinestraBau.mk/

Присутен Xristijan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 220
« Одговори #8804 на: 25 Мај 2023, 15:08:51 pm »
Terasata kaj mene ja pravea pred 3 godini, dobro rabotat gledaa do sitnici da bide kako sto treba eden bosanac majstor i eden cirak. Skapo bese i togas, isto i kaj niv i vo Mega bese drugata firma mislam.

Sent from my M2101K9G using Tapatalk