Одамна не сум пишал на темава, али денес се уверив у некои мои убедувања уште еднаш.
Денес требаше да пренесам некои габаритни работи на едно место, во Уното не ми ги собираше најмногу заради плинската боца а и поради тоа што неќам да го товарам со прљави и габаритни ствари, можам да изгребам пластика некоја или да дупнам тапацир и сл. Го земав голфот (голф кец од 84та). Уште на прво искачање на булевар возам 70-80 во средна лента, аудиња, голфови 4 и 5, бемвиња ми се лепат на браник а лева лента им е слободна....
Покасно се престројувам во лева лента, пошто требаше да вртам лево. Пред мене има нисан џип кој вози цело време 40-50, во лева лента. Позади мене црн голф 5, исто ми се лепи (а ја на 7-10 метри позади џипот), половина браник од голфот се гледаше во ретровизор. Не ми блендираше ни ништо, само се престрои во средна лента за да ме претекне. Ок, го пуштив да ме претекне, па после и ја се престроив за да го поминам џипот. Овој со голфот гледа дека се престроив одма позади него и од 80тина км/ч успорува за да вози паралелно со џипот, за да не го поминам. Во десната лента беа паркирани коли па ни од таму не можев.
Пошто требаше да вртам лево а не можев да го поминам џипот ради клошарот со голфот, чекавме колона на зелен семафор за лево а позади мене доаѓа ауди и ми блендира да тргнам, а кога колоната пред мене стои во место.
Вртам лево, искачам на булеварот што иде накај тојота салонот, и само што тргнувам на семафорите кај Мида (а тргнав и возев брзо пошто у брзање бев), ме претекнуваат 2-3 сувови уште во раскрсницата. Ја возам 80-90 на тој булевар, и гледам уште еден со голф 5ка ме претицува возејќи цик-цак низ колите.
Колку што го возев уното овој период (5-6 месеци) не памтам да ми се понашале вака у сообраќај. А овој пат со голфот возев побрзо него ли што вообичаено возам со уното. Прво искачање после толку време со голфот на улица, одма сите се мангупи. Море у пичку матер да се носат, и тие, и нивниот финансиски комплекс, и сељачкото возење и све друго што рефлектира педерлана.