Штом те стигнал, тргни му се.. чиста работа.
Зошто би му се тргнал?
да се тргне има смисла само ако
и двајцата возат во рамките на ограничувањата, а тој позади е побрз: на пример, ограничување 60, возиш во левата лента 50, а некој позади со 60 сака да те престигне. Тогаш - да - треба да се тргнеш... освен ако не наидува раскрсница или нешто слично, а ти си за лево.
Ама на ограничување 60 и моја брзина 60 да се тргам за некој да може неометано да вози 100?
Ќе си го прашам куров „извини, куру мој, друже стари... чекај да те поднаместам малце у панталониве - аа така - и сега да те прашам: дали да му се тргнам на глупиов сељак кој ми светка отпозади?“
На тоа, куров ми ќе одговори:„ полиција ли е? брза помош ли е? пожарна? војска? нешто петто? има упалени рото светла?“
Јас ќе ѕирнам во ретровизорот и ќе му одговорам: „хммм, не бе, ми изгледа ко најобичен глуп сељак“.
Потоа, куров ми ќе има уште едно прашање „ама чекај, еј, да не возиш ти многу бавно? м?“.
Ќе погледнам во инструментите „не, бе, 60 возам, толку е максимум дозволено“.
На тоа, куров ми ќе одговори: „епа газда што тогаш уопште ме прашуваш? кој го ебе тогаш, глеј си пред тебе и ич да не ти чуе за него. Ти ли ќе му помагаш да изгине или да утепа некого?“
Ќе се замислам секунда-две и ќе си речам „абе арно вели куров, знаеш?“