Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 2591146 пати)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5283
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Одг: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?
« Одговори #8070 на: 02 Февруари 2014, 16:32:17 pm »
Пак доаѓаме до истото. Релативно е, тоа до каде треба да одиш за физички да му направиш простор на некој забрзан од позади.

По мене лично, едно е да се тргнам колку што можам подесно, а сосема друго е да застанувам и да мислам каде е погодно место за да застанам.
Самиот поим погодно место е релативен. Законски не може никој да ми наложи кое е погодно место за мене. Можеби касно сум го видел местото, можеби сум проценил дека не можам безбедно да успорам и да застанам, можеби сум проценил дека тој позади сака да ме застане заради нешто лошо.

Не зборуваме за бонтон и добро однесување, туку за законски обврски. Нигде во законот не пишува која е минималната дозволена брзина, ниту се опишува кои се тие „погодни места за застанување„.

Од аспект на бонтон и тој позади може да почека следна прилика со добра видливост напред и да почека да му дадам знак дека е безбедно за претекнување. Но кога некој ќе почне нервозно да блендира и да дава звучни сигнали прави да не сакаш да му учиниш.

Тоа што го зборувам е дека паричката секогаш има две страни.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34068
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #8071 на: 02 Февруари 2014, 16:34:17 pm »
Епа кога возиш косилица и не можеш да претекнеш узбрдо....

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
« Одговори #8072 на: 02 Февруари 2014, 16:39:03 pm »
Мислам дека мешаш камион со кола. Законот треба да ги опфати двете. Не е важна минималната брзина. Обично за кола има место да се размине, а и лесно се претекнува. Затоа немора да застануваш. Но на преимер ако си камион со приколка и се пикнеш подесно во лентата, пак нема место за да те помине колоната што си ја направил позади тебе. Ем и да има да те помине, не е безбедно. Затоа камионџиите застануваат често на первои да ја пропуштат колоната, и цело време се пикаат десно за полесно да може да ги помине некој.

Со кола не е исто, зошто кола полесно се претекнува, и е многу пократка, и е многу потесна. И најважно од се во една лента обично собира две коли. Ако се тргнеш подесно во лентата ќе може да те поминат колите кои се позади тебе во колона.

Има две страни, многу точно. Се додека не правиш колона, нема проблем. Кога веќе други луѓе зависат од твоето споро возење (односно ги попречуваш во нивното движење) треба да ги пропуштиш.

Ти баш рече дека тоа и го правиш самиот. А и јас истото го правам.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6602
« Одговори #8073 на: 02 Февруари 2014, 16:40:02 pm »
А зошто на стража, пресека, гавато, плетвар да застанува тој со камион кога има две ленти за искачување на успонот ?
Втора работа, логично треба да се размисли дека тој камион со 40 тона товар треба да тргне потоа, прашање е дали ке тргне, односно ламелата дали ке издржи да го потегне тој товар.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #8074 на: 02 Февруари 2014, 16:42:14 pm »
Затоа што го попречува нормалното одвивање на сообраќајот, а заради непостоење на услови за безбедно престигнување се создава колона на возила.

Ако нема колона позади него, нема потреба да застанува. Ако има колона значи дека неможат да го поминат останатите возачи. :) Често не застануваат до 0кмч, туку на пример до 5кмч, за полесно да тргнат.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5283
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #8075 на: 02 Февруари 2014, 16:42:50 pm »
Со камионите поголем проблем е во правец на симнување, надоле има само една лента.

Уствари и мене ми е поголем проблем возење надоле пошто на другите во колата им се лоши од постојано забрзување и успорување, и затоа надоле возам дефанзивно и релативно споро. Нагоре е многу поубаво и полесно за возење, ем има две ленти ем 66киловати се пристојна сила за качување.

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
« Одговори #8076 на: 02 Февруари 2014, 16:43:47 pm »
Ако тој што е зад мене сака да ме помине, а се наоѓам на булевар и возам 60-70, може да свири и да бленда колку сака, савршено ми пуца к*рац. Истото важи и ако сум на отворен пат, а возам +- 5 километри од ограничувањето.
Тоа не ги оправдува дебилите кои возат под 40 во двата случаи.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #8077 на: 02 Февруари 2014, 16:46:40 pm »
Дали ти си тој кој го спроведува законот, па се одлучуваш да им го ограничуваш движењето на одредени возачи?

Зошто баш 40кмч? А тие што возат 42кмч?

Цитат
(1) Контрола и регулирање на сообраќајот на патиштата, како и
контрола на возилата и возачите на патиштата, вршат припадници на
Министерството за внатрешни работи.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34068
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #8078 на: 02 Февруари 2014, 16:48:18 pm »
А зошто на стража, пресека, гавато, плетвар да застанува тој со камион кога има две ленти за искачување на успонот ?
Втора работа, логично треба да се размисли дека тој камион со 40 тона товар треба да тргне потоа, прашање е дали ке тргне, односно ламелата дали ке издржи да го потегне тој товар.

На стража само до пола има две ленти за нагоре.

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #8079 на: 02 Февруари 2014, 16:51:12 pm »
На стража само до пола има две ленти за нагоре.

Од гостиварската страна.

Дени злато, ај да болдирам и да го зголемам фонтот за да прочиташ убаво и пак да ми одговориш

Комшија од позади мене што живее, камионџија е, има кажувано како порано на успон сакала полиција да го застанува и не им застанувал се додека не го искачи успонот, вика не сакам да си ризикувам да изгорам ламела на успонот.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #8080 на: 02 Февруари 2014, 17:03:19 pm »
Затоа што го попречува нормалното одвивање на сообраќајот, а заради непостоење на услови за безбедно престигнување се создава колона на возила.

Ако нема колона позади него, нема потреба да застанува. Ако има колона значи дека неможат да го поминат останатите возачи. :) Често не застануваат до 0кмч, туку на пример до 5кмч, за полесно да тргнат.

Кога има две ленти обично не се створа колона.

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #8081 на: 02 Февруари 2014, 17:24:43 pm »
Кога има две ленти обично не се створа колона.

Ете го одговорот, што мора да ми кажуваш колони ова она, кога во 2 ленти не се ствара колона.

БТЊ, ако вие со посовремени коли неможете да престигнете камион што на успон иде со 30-35, ондак дефинитивно не ви чинат колите.
Кога ја со она мојон болид и неговите умрени 40 карбураторско-плински коња сме престигнувале камиони на плетвар уште кога од прилепската страна имаше само 1 лента за нагоре кои се движеле со максимум 40 км/ч, ондак што ке остане за посовремена кола со појак мотор.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #8082 на: 02 Февруари 2014, 17:31:44 pm »
мене на пример ме нервираат вакви шофери кои не се напиле лексилиум пред да тргнат на пат
Приватно е видеото...
не е бе човек приватно само авторот скрил колку дислајкови има :) и ако веке не си го гледал немој ни да го пушташ затоа што ке ти се повраќа од срањето што ке го видиш :)

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
« Одговори #8083 на: 02 Февруари 2014, 18:26:18 pm »
Dobro si e vozenjeto neznam zasto panicis. Vo nieden moment ne zasmeta vozacot na nikoj. .:)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #8084 на: 02 Февруари 2014, 18:32:55 pm »
Нормално дека е добро. Сметаат камионите кои го попречуваат патот и не застануваат да ги претекне огромната колона која ја направиле од неколку километри.