Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 2908495 пати)

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
Одг: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?
« Одговори #6705 на: 31 Октомври 2013, 01:43:19 am »
РедЕко, изгледа само имаш точак, не возиш.
Смичка, црвената Хонда чувај ја, неа ја сакам како премија за тужбата. :)
Nc, bidi siguren vozam no ne idam so nego na rabota i slicno ne mi vrsi rabota.. Gi pocituvam pravilata i u ucesnicite vo soobrakajot. Samo parkiranite koli na trotoar mi precat, i so niv se odnesuvam isto ksko so tocacite sto mise motaat na ulica koga sum so kola... ne baram koga jas vozam bicikal dago kocam soobrakajot i gi krsam site pravila vo soobrakajot i dame pocituvaat deka go zagrozuvam soobrakajot... bidejki ne e evropski , pojke e pederski  ;D
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16758
  • Keep it 100
« Одговори #6706 на: 31 Октомври 2013, 01:51:02 am »
Мене ми е многу јасно зошто сите возачи на автомобили ги мразат велосипедистите. Многу е очигледно дека 90% од нив немаат појма како треба да се однесуваат во сообраќај.

Чист пример, живеам во Ѓорче, а вчера возев до Ново Лисиче, но од Холидеј Ин продолжив по тротоар покрај булеварот. Возам по означената патека со црвена боја и поминувам двајца постари луѓе на точак. На раскрсницата пред Железничка свети црвено светло за пешаци. Јас застанувам на едно метро пред крајот на тротоарот, двајцата споменати продолжуваат да возат и покрај тоа што поминуваат многу коли по улицата. За неколку секунди се пали зелено за пешаци и јас ги поминувам уште пред да се качат на тротоарот од другата страна. Пристигнувам на наредниот семафор, и таму се случува истата работа. Па како после ова некој ќе има добро мислење за велосипедистите, кога тие што возат како што треба не се ни приметуваат. Секогаш ги приметуваме тие што се издвојуваат во негативна смисла.

Поради ова веќе не планирам да се нервирам и да дискутирам на оваа тема на форумов. Инаку секогаш кога возам поминувам автобуси и се движам меѓу коли на семафори, но тоа ќе го сфатите само ако поминете повеќе километри на точак и сфатите какви ни се условите за велосипедизам.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #6707 на: 31 Октомври 2013, 08:56:51 am »
Мартин, јас веќе се откажав од вакви дискусии, јес да сум на форум за автомобили и неможам да очекувам тука да се борат за правата на велосипедистите, но бар да постоеше некоја доза на почит кон нив. За самоубиците што ги наброја Игор се согласувам и воопшто не ги поддржувам, но проширете ги малце видиците, во цела Европа се возат велосипеди и ги заменуваат автомобилите во градските средини, а кај нас ќе ги газеле на пешачки, ќе ги буткале и незнам што. Бар за Критична Маса коментарот не беше воопшто на место.
Главната кривица е во градот и властите, минимумот што можат да го направат е да ги тргнат колите од тротоарите. Макар само со тоа ќе се реши еден дел од проблемите.
Протестите од велосипедистите ги поддржувам, и сам би возел велосипед многу повеќе (за низ град) кога би имало услови за возење, но кои алас, ги нема. На жалост извесно е дека некој од протестантите ќе оди јабана, пред работите да ескалираат доволно за да клетите политичари видат дека не е веќе можно одлагање на решавањето на проблемите.
Со тоа, приморан сум и јас да возам кола низ град, дури и во ситуациите кога велосипед ми е доволен. Со тоа и јас придонесувам во гужвите и во загадувањето, и во проблемите со паркирањето.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3134
« Одговори #6708 на: 31 Октомври 2013, 09:25:48 am »
Главната кривица е во градот и властите

На жалост извесно е дека некој од протестантите ќе оди јабана, пред работите да ескалираат доволно за да клетите политичари видат дека не е веќе можно одлагање на решавањето на проблемите.

Со тоа, приморан сум и јас да возам кола низ град, дури и во ситуациите кога велосипед ми е доволен. Со тоа и јас придонесувам во гужвите и во загадувањето, и во проблемите со паркирањето.

Политичарите к*р го боли за велосипедистите. Зашто?

1. За точак не плаќаш регистрација;
2. За точак не плаќаш осигурување;
3. За точак не плаќаш паркинг кој подлежи на одданочување;
4. За точак не плаќаш сервис и резервни делови кои подлежат на данок (ок и да плаќаш за бицикл не е толкава бројка);
5. Кога имаш точак не ставаш бензин/нафта која подлежи и на одданочување и на акциза;

Е тоа е жалната логика на нештата кај нас.

На запад е нормално да возиш бицикл пошто ем поефтино ќе поминуваш, ем е поздраво. Ама ние не сме запад.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #6709 на: 31 Октомври 2013, 09:27:52 am »
Не до толку запад... Во една наша мање-више блиска Словенија, велосипедот е малтене основно превозно средство за низ град. Да не збориме за Австрија, Германија итн итн...

Ама нели, ние знаеме подобро.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #6710 на: 31 Октомври 2013, 09:49:05 am »
Како што сфатив, боље е велосипедистите да се затворат во логор, и таму да се дружат. По извесно време, се убиваат поголеми групи за да се ослободи место за нови.

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
« Одговори #6711 на: 31 Октомври 2013, 10:20:37 am »
Taka e. Mozeme prvo od tebe da pocneme...

;D

Sala na strana, ne znam zosto tolku se napna na temava... Vozi si go tocakot I ic da ne ti cue.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #6712 на: 31 Октомври 2013, 10:25:22 am »
Или тоа или да возат прописно.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #6713 на: 31 Октомври 2013, 10:27:29 am »
Мене ми е многу јасно зошто сите возачи на автомобили ги мразат велосипедистите. Многу е очигледно дека 90% од нив немаат појма како треба да се однесуваат во сообраќај.

Чист пример, живеам во Ѓорче, а вчера возев до Ново Лисиче, но од Холидеј Ин продолжив по тротоар покрај булеварот. Возам по означената патека со црвена боја и поминувам двајца постари луѓе на точак. На раскрсницата пред Железничка свети црвено светло за пешаци. Јас застанувам на едно метро пред крајот на тротоарот, двајцата споменати продолжуваат да возат и покрај тоа што поминуваат многу коли по улицата. За неколку секунди се пали зелено за пешаци и јас ги поминувам уште пред да се качат на тротоарот од другата страна. Пристигнувам на наредниот семафор, и таму се случува истата работа. Па како после ова некој ќе има добро мислење за велосипедистите, кога тие што возат како што треба не се ни приметуваат. Секогаш ги приметуваме тие што се издвојуваат во негативна смисла.

Еве ти Мартин мислење од активен велосипедист, што не ти е јасно?

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #6714 на: 31 Октомври 2013, 10:37:00 am »
Nekoj od nevladino perackiot sektor za ovoj nastan ima edna masina isprano za organizacija na desavaljkata... Martin drugarmi ako nemas nekoj udel vo perackata ne bidi naiven i ne dramatiziraj do tolku :) Ako imas kazi i nie da izglumime nesto ;)
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #6715 на: 31 Октомври 2013, 10:38:24 am »
Батали ај. Што кур се замарам не знам. Сепак во Македонија живеам, каде да се понашаш како шериф е прифатливо и истото се охрабрува да се користи.
Ќе се изнапцуеме ако сметам некому и секој на своја страна.
Освен, ако не се погоди онак да ме истепа како што отворено кажа дека сака, па да се глеаме секој месец на судско рочиште.

Хмммм обвинувања обвинувања... ;)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224
« Одговори #6716 на: 31 Октомври 2013, 10:38:44 am »
Denes nakaj rabota...

I. Gradski avtobusi na Bitpazar...
- prviot stoi na stanica vo desna lenta
- vtoriot go tica prviot vo sredna lenta
- tretiot go tica vtoriot vo leva lenta..

Pa dobro bre majku mu...

II.Ulicata kaj Soul Pub ( Dame Gruev valjda) vo nasoka prema Paloma Bjanka:
- Skoda Oktavija neposredno pred krivinata desno ( za nakaj Josip Broz) istovara patnik. Okej..site toa go pravat tuka...i mene me ostavale...
- Se pravi redica pozadi nego (jas prv) i pocnuvame da go zaobikoluvame za da si svrtime desno nakaj JBT bidejki on stoi vo nasa lenta.
- Tipot ni 5 ni 6 go istovari patnikot i si vrti levi nakaj semaforite za da si produzi nakaj Paloma Bjanka i so toa ja blokira celata krivina za desno nakaj JBT bidejki nemoze da se ukluci......i si stoi na sred ulica......ne mu chue...10 koli za desno pozadi vo redica mu svirat....da bide uste poloso raskrsnicata ja regulirase dzandar i kojznae koga ke gi pustese ovie za pravo...
- epa stvarno mi pukna film...iskacanje od kola , odam nakaj nego mu maftam da se mavne od ulicata kako znae...pa da vidis kako ko popce se ispentari na pesackiot ostrov za da naprai mesto..

Ja ne znam so koj pamet..stvarno...

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #6717 на: 31 Октомври 2013, 10:40:47 am »
Мариовска тресеница ви се муабетиве.

Ако двајца пензионери на точак се земаат како референтен пример за сите што возат точак, и поради нив треба сите велосипедисти да се спалат во комора, онда што треба да се каже за сите што возат коли, што редовно ги пријавувате тука во темава?

Како и во све друго, и во таа област има агресивен недостаток на култура.

The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #6718 на: 31 Октомври 2013, 10:44:49 am »
@martin
А што има да се замараш и нервираш ако ти не спаѓаш во таа категорија на велосипедисти кои немаат појма како да се однесуваат во сообраќајот?

Улицата не е само за коли, велосипеди, автобуси, камиони, комбиња, мотори.. туку е за сите и соодветно на тоа, сите треба да внимаваат (а посебно мотоциклистите и велосипедистите, затоа што се нај незаштитени).

@vele
Кој рече дека треба сите да се спалат? Нека се спалат оние што не внимаваат и што заради нивна грешка можеш да окапеш во затвор.
Со нив нека се спалат и несовесните возачи на коли, автобуси, бродови, вселенски летала и сл.

Па како што нервираат точаци паралелно што возат, така нервираат и коли паралелно што возат. Тоа ли е тешко да се сфати мајку му, или битно е да се кука..

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #6719 на: 31 Октомври 2013, 10:46:31 am »
Agreed.

Селективно спалуење му е мајката :)