Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 2906806 пати)

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
Одг: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?
« Одговори #6135 на: 11 Септември 2013, 18:44:18 pm »
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Оваа е кривината.
jas pak pretpostavuvav da ne e drugoto kose kade bas nesto nebese pregledna raskrsnicata ili krivinata...
Evaa si e bas ok, treba pravo dasi glup za da na takva siroka krivinaa  ::) :D

епа ако така мислиш, иди пробај се... за помалку штета да направиш на другите, освен на себе иди од кај горната страна на сликата надоле... пробај па збори...

Кривината си е супер, мерак жив е, а тоа што има тиквари што мислат дека знаат да возат е друга работа. Да не се просеравам многу, само ќе кажам дека кривината ако убаво и го фатиш апексот може да се помине со солидна брзина и прави многу ќејф!

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16756
  • Keep it 100
« Одговори #6136 на: 11 Септември 2013, 19:16:33 pm »
Како мерачки си фрла задница на кривината ;D

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #6137 на: 11 Септември 2013, 23:06:09 pm »
Кривината си е супер, мерак жив е, а тоа што има тиквари што мислат дека знаат да возат е друга работа. Да не се просеравам многу, само ќе кажам дека кривината ако убаво и го фатиш апексот може да се помине со солидна брзина и прави многу ќејф!

ама па тоа и јас го зборам.. треба да ја знаеш кривината за да пројдеш без последици ни по себе ни по други... идење нагоре... 2 шахти на средина на ленти... длабоки по 10-тина сантими... јас лично ја имам дрифтано многу пати кривинава... ама еднаш (на времето-одамна) се заковав во куп со зелки... на времето тука стоеа камиони и продаваа се и сешто.. во тоа време беше сезона на купус, па така струмичанецо, остана без 20-30 кила купус...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #6138 на: 12 Септември 2013, 09:01:56 am »
Гужва у пи*ку лепу материну...

Полесно ќе се пробие човек на руски фронт..

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803
« Одговори #6139 на: 12 Септември 2013, 09:15:37 am »
Денеска можеше да се забележат преку 430950245 билиони тешки прекршоци на метар квадратен. Дегенизам.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6140 на: 12 Септември 2013, 09:45:09 am »
Баш така, и јас забележав. Масовно се сечат две полни линии и се влегува во еднонасочни улици се тоа во исто време притоа не давајќи сигнализација.

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #6141 на: 12 Септември 2013, 10:20:16 am »
Ги извадија тајмерите и застана градов.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #6142 на: 12 Септември 2013, 10:23:20 am »
Планинскиот превој Ресен-Битола (Ѓавато). Удолницата ја симнувам со 100кмх. Во една десна кривина, како од хорор филм пред мене се појавува влекач кој се движи со 5кмх. Шанси за кочење нема, ја сечам полната линија и излегувам на другата лента. За среќа нема возило од спротивната насока.

Ова е рецепт за катастрофа.  

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #6143 на: 12 Септември 2013, 10:25:18 am »

Не е до тајмерите :)

И онака на повеќето учесници, тајмерите им беа знак за уште колку имаат да пројдат после зеленото.

@ЛП: Си се извлекол у 90ти минут. Викај УРА, почасти си се нешто!
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #6144 на: 12 Септември 2013, 10:26:44 am »
Уплав имам. Пред неколку недели ќе се удрев во друго возило кое исто така зад кривина се влечеше со 20кмх.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #6145 на: 12 Септември 2013, 10:29:26 am »
Уплав имам. Пред неколку недели ќе се удрев во друго возило кое исто така зад кривина се влечеше со 20кмх.
Најопасни работи...

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #6146 на: 12 Септември 2013, 10:34:44 am »

Ја имав слична таква дешавка на искачување на Стража, ама успеав некако да закочам позади камионот, без премногу да отидам на другата лента.

А малтене иста ваква имав при симнување од Валандовско брдо... Ќе му се натакнев на приколица на еден трактор.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #6147 на: 12 Септември 2013, 10:38:45 am »
Чаре, 2 опции:
1. Да се направат превоите со 4 ленти, па влекачите да одат по спората. ОВа за едно 200 години.
2. Да возиме 50кмх по удолниците.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #6148 на: 12 Септември 2013, 10:45:37 am »

Не е до тајмерите :)

И онака на повеќето учесници, тајмерите им беа знак за уште колку имаат да пројдат после зеленото.
so tajmerite bea i sinhronizirani semaforite, sega veke nese sinhronizirani...  drn drn... Ovie ne se svesni ovoj sistem e funkcionalen vo sredno optovareni raskrsnici, vo nikoe vreme vo centarot (koga nema guzva) gi propusta pristignatite koli i po nivno zaminuvanje, vednas pominuva i go otvara semaforot na drugite pristignati... jas ne veruvam barem vo skoro vreme deka ke vrsi rabota  ;D sega e test periood, zivci miFci se ke ojde jabana dodeka go naucat..
edit: zamisli od sprotiva nasoka da naidat mnogu koli kolku ke treba jas da cekam  ;D
Сообраќај: Црвен бран во Скопје?!

Веќе неколку седмици го нема силно најавуваниот зелен бран на Илинденска. Скопските возачи револтирано забележуваат дека голем дел од семафорите не се функционираат како што треба.

„Минатата вечер тргнав од Аеродром до Капиштец, иако речиси и да немаше возила чекав на секој можен семафор. Ова изгледа како во Скопје, наместо зелен, да има црвен бран“, револтирано коментира 35-годишeн скопјанeц.

Во меѓувреме и тајмерите кои го одбројуваа времето до палењето на зелено светло ги нема повеќе до семафорите. Од Градот Скопје ова го правдаат со воведувањето на новиот централизиран систем за контрола преку Центарот за управување и контрола на сообраќајот (ЦУКС) кој со помош на камери и детекторски индикативни јамки ќе ги поставува зелените бранови на улиците зависно од интензитетот на сообраќајот.

Како што пишува весникот Вечер, поради почнувањето со работа на Центарот сите одбројувачи ќе бидат отстранети бидејќи при истовремено функционирање на ЦУКС-от и одбројувачите ќе дојде до случај на променливи зелени времиња (поради поголем број возила автоматски од ЦУКС-от да биде продолжен зелениот сигнал, а одбројувачот да го покажува програмираното време за зелено светло) и да настане забуна кај учесниците во сообраќајот.

Како што велат од Град Скопје, одбројувачи нема нити во другите градови низ Европа каде има центри за управување со сообраќајот. Центарот за управување и контрола на сообраќајот предвидува на околу 90 крстосници низ Скопје да се постават сензори кои ќе ги бројат и ќе ги детектираат возилата. Крстосниците во Скопје ќе добијат и 50 камери преку кои ќе се врши визуелен мониторинг  и 47 нови семафорски контролери.

Во меѓувреме, додека системот вистински да профункционира, се чини возачите ќе мора да се навикнат на црвените светла на семафорот.
« Последно менување: 12 Септември 2013, 11:08:31 am RedEco »
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #6149 на: 12 Септември 2013, 10:58:04 am »
Чаре, 2 опции:
1. Да се направат превоите со 4 ленти, па влекачите да одат по спората. ОВа за едно 200 години.
2. Да возиме 50кмх по удолниците.

na patcinjava niz Makedonija imam takvi izleti doziveano, posle toa gi tretiram kako selski/rizicni pacinja kade se da ocekuvas ...  :-\
edit:

Најмногу се гине во источна Македонија
http://mkd-news.com/najmnogu-se-gine-vo-istochna-makedonija/

Според последните податоци на МВР, во источниот регион годишно има 12 жртви на 100.000 жители што е најмногу во земјата

По него, по 10 жртви годишно се Повардарскиот и Струмичкиот, а Охридскиот и Кумановскиот по 8 жртви.

Најмалку сообраќајни незгоди со смртни последици има во Скопскиот и Тетовскиот регион, по 6 на секој 100.000 жители.

Најкритични делници се  Штип – Пробиштип, особено на крстосницата кај селото Крупиште,  патот Кочани – Виница, иако се работи се само неколку километри овој пат досега се покажал како исклучително опасен од сообраќаен аспект. Делница со голем ризик е и онаа која почнува од селото Истибања па се до браната Калиманци, иако големо внимание бара целиот пат од Кочани до Делчево.

Вкупно, тоа се над 100 километри ризичен пат и тоа според возачите, е главната причина за црниот биланс.
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.