Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 2906111 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
Одг: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?
« Одговори #6165 на: 12 Септември 2013, 14:59:12 pm »
Шо е битно кое возило? Битно дизел.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #6166 на: 12 Септември 2013, 15:00:12 pm »
Еве ги кривините од поблизу :D

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803
« Одговори #6167 на: 12 Септември 2013, 15:06:05 pm »
More! MOOOOOREEE!! Zoom and enhance damn it!!

:D
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Баги

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 794
« Одговори #6168 на: 12 Септември 2013, 15:50:40 pm »
Мене на истиот пат ми се случи само од ресен кога се качуваш брзав за на пивофест навечер накај 9... Возам со 120 и во кривина искача камион без светла и никакво обележје на него... Среќа што патот е во две ленти....

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5315
  • Пиши лаже
« Одговори #6169 на: 12 Септември 2013, 15:50:52 pm »
Кој друг ако не таксист. Застанал пред кривина и јас морав да одам на друга лента за да завртам. Фала богу, го отерав у три лепе.
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #6170 на: 12 Септември 2013, 15:55:13 pm »
Синоќа едно ауди со нужник бела боја и VC таблици, паркирано пред раскрсница, свириш не се трга, после една мин свирење му текна. Другата лента си беше по пропис зафатена. Скопје Шити Мол, нормално.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #6171 на: 12 Септември 2013, 16:13:26 pm »
Во hatchback со полукрута задна оска и тежина од 1300кг. Незнам дали е тој дел од патот што го наведе Фило, но знам дека имаше 3 ленти. Возев 100кмх, можеше да се вози уште 20кмх побрзо, и незнам колку изнесуваше ограничувањето на тој тој пат.

Во вториот случај ограничувањето на регионалниот пат беше 100кмх, а говедото си возеше 20. Ако го удрев, сигурно јас ќе бев крив.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #6172 на: 12 Септември 2013, 16:21:45 pm »
Хм било 100кмч!? Значи автопат!?

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #6173 на: 12 Септември 2013, 16:22:54 pm »
Автопат е 120/130. Ова беше на регионален пат.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #6174 на: 12 Септември 2013, 16:52:24 pm »
Автопат е 120/130. Ова беше на регионален пат.

Максималната дозволена брзина не е она што одредува дали некој пат ќе го викаме автопат или не.

Автопат е пат без крстосници, со повеќе од една лента во еден правец и чив сообраќај секогаш има предност пред сообраќајот од приклучните патишта. Инаку, некои делови од автопатот можат да имаат ограничување далеку под 120/130, како на пример 100, 80 (тетово-гостивар), 70 (делови на инаку супермодерниот автопат од Мијо до Марсеј во франција) па дури и 50 (делови од автопатот Скопје - Велес).

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #6175 на: 12 Септември 2013, 16:53:41 pm »
Има знак за автопат, побогу.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14719
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #6176 на: 12 Септември 2013, 16:54:49 pm »
ЛП,сигурно камионот бил товарен и немал ретардер,така да неможи да го пушти надолу побрзо.Мора да го вози со низок степен на пренос.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #6177 на: 12 Септември 2013, 17:19:55 pm »
Во hatchback со полукрута задна оска и тежина од 1300кг. Незнам дали е тој дел од патот што го наведе Фило, но знам дека имаше 3 ленти. Возев 100кмх, можеше да се вози уште 20кмх побрзо, и незнам колку изнесуваше ограничувањето на тој тој пат.

Во вториот случај ограничувањето на регионалниот пат беше 100кмх, а говедото си возеше 20. Ако го удрев, сигурно јас ќе бев крив.

Едната слика е од кривината кај ресен, завршува надолното и во кривината патот од 3 ленти се спојува во две и доагаш на рамно пред клучката ресен, а другата слика е кога се симнуваш према битола, пред кажани, имаш долг правец надолно и доага кривината, на втората слика подоле.
И ја таму со мојот болид во 4 брзина со моторно кочење без да пипнам кочница се симнував со 90-95 км/ч.

Отсутен SELECT

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 517
« Одговори #6178 на: 12 Септември 2013, 17:45:34 pm »
хаосот во скопјево сигурно бил спомнат минимум милион пати... ако некој во последниве 20 години размислил како да се реши овој проблем, си ја сечам главата!

проблемот е во тоа што скопје не е планиран да ја собере цела македонија во еден ден... тоа значи дека од цела македонија тука имаме студенти и луѓе што работат, арно ама таа бројка е голема... така да скопје има околу 1 милион жители ако не и повеќе, вклучувајќи ја и оваа категорија која никој не ја брои.

друга работа, кога ќе заврне сите излегуваат надвор со кола наместо #НаТочак да си завршат работа или со ЈСП или во краен случај пешки се стигнува од една до друга дестинација. тоа е сосема нормално... она што не е нормално што во центар се стационирани голем број фирми и претпријатија. наместо тоа да биде бенефит испадна дека е дефицит во поглед на време и трошок да се стигне до нив. проблемот го гледам во оние што дозволиле да се гради и создава метеж во градот кој не е планиран тоа да го издржи.

како една паралела ќе ја земам Љубљана која по површина е слична како Скопје... интересно е што во Љубљана во центарот на градот има само факултети и средни училишта... остатокот се наоѓа во периферијата, а сите тие фирми и здруженија ги поврзува една обиколница. на тој начин, во Љубљана нема да видите повеќе од 3-4 коли како чекаат зелено на семафор... а кај нас ситуацијата е хорор во споредба со овој град.

дали мојата констатација е на место или не... оставам секој да си одлучи... не сакам никој да ме разбере погрешно бидејќи некој друг погрешил во менаџирањето на градот и создавањето на големиот метеж во сообраќајот кој исто така има големо влијание и кај еколошката ситуација.
Ferrari International Assistance strikes again....

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #6179 на: 12 Септември 2013, 17:51:11 pm »
Сите фирми во и онака непроодниот центар неможе да биде бенефит. Јас избегавам такви фирми ако можам. Си пазарам од оние кои може да ме услужат со пристоен паркинг во непосредна близина до нивната компанија.

Твојата констатација е НАПОЛНО во ред. Не само што цела Република Горна Македонија се централизираше во Скопје, туку и цело скопје се централизираше во центар. Уште повеќе со сите милијарди нови згради кои нормално немаат никаков паркинг.

Пример: Многу полесно ми е да си одам во Мебиус, отколку во Анхоч. Како што и треба да се поставени сите можни фирми и институции. Во нефрекфентна уличка со паркинг простор околу. Лесно и едноставно.