Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 3296020 пати)

Отсутен Auto

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 520
Се слагам со тебе за тоа дека скоро никој не влегува од прва.

Меѓутоа, „паралелното паркирање“ што го учи некој кога се спрема да полага за возачка е апсолутно бескорисно во реалниот свет.

90% од ''наученото'' во авто школа е бескорисно кај нас.

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
И мене ми е нејасна употреба на ножна кочница на отворено освен во наведените ситуации.

Еве ти една ситуација во која често се наоѓам: Претица тамче што оди 80 со цели 82 на саат по лева лента, уместо да причека јас да си поминам нормално со мојата стандардна крстосувачка брзина. И имаш ситуација „Кочи кочи кочи кочи!“

Точно до збор, ова произлегува од македонскиот „курмеболи“ инстинкт. На автопат ретровизори се користат ама кај нас изгледа не ги учеле тоа.

Иначе Симо пред 8-9 години (не ми текнува точно) кога беше BMW караванот во МК ова на татко ми му го направија на 250. Кочи тоа 330 Xi маме му ебем :D :D
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
Редовно наутро брзајќи на работа ме нервираат полжави што буткаат рекорди во ниска потрошувачка па морам да возам и по 210 за да стигнам на работа, преку полни линии и слични глупости.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
Да возел 350 ќе ги одминел порано и немало да му излезат на лента.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44962
  • Il Moderatore
Тој со 90 км е во рамките на законски дозволеното, ти со твоите 170 си далеку над дозволеното и ти си тој кој ја загрозуваш безбедноста со твоите 170 км.
Да не ме разберете погрешно, ама ако ја возам на пат со 100, некој пред мене вози 90, гледам во ретровизор дека позади мене нема возила, тргнувам да претицувам и за 5 секунди од позади мангуп со 200 налетува, мангуп чие видно поле далеку му е намалено ради брзото возење и кој тука загрозува безбедност, ја или он ???

Сега отидов да спијам, утре сабајле после 9 ке прочитам што сте ми реплицирале :)

што и да ти реплицираат - ти си во право

сакаат да се тркаат, па пази молимте им сметале тие што не се тркаат.

6 месеца зимање дозвола и условна казна „ако уште еднаш бидеш фатен со 170 трајно зимање плус толку мрсна казна - со години да не моеш финансиски да се оправиш“

Да го побарам постот кај што си возел 170 и си аблендирал на други возачи на автопат да се тргнат?! Не знам кај нас, ама у германија ќе те уапсат за такво понашање...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Да возел 350 ќе ги одминел порано и немало да му излезат на лента.

но, бидејќи не знаеш однапред кој каде ќе излезе на која лента, таквите инциденти технички ги третираш како рандом. И имаш: рандом инцидент со 90 на саат, рандом инцидент со 120 на саат, рандом инцидент со 170 на саат и рандом инцидент со 350 на саат... итн

Да го побарам постот кај што си возел 170 и си аблендирал на други возачи на автопат да се тргнат?! Не знам кај нас, ама у германија ќе те уапсат за такво понашање...

шо ќе го бараш, еве ти погоре веќе точно го резимираше.

ја така возам исклучително ретко, па едната варијабла во risk management равенката ми е за повеќе редови магнитуда помала од некој кои нормално така си вози. Во текот на една година, ја еднаш ќе возам така, а он сто пати (два реда величини). Па така, крајниот ризик кај него е за два реда величини поголем.

Тоа е ко некој што пуши една кутија годишно (пали само во специјални прилики) и некој кој тамани кутија-две на ден.

Ризикот од срања не е ни приближно ист.

Иначе, да, не е у реду никогаш такво возење. И да ме перне џандар ќе биде 100% заслужено.

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7118
Редовно наутро брзајќи на работа ме нервираат полжави што буткаат рекорди во ниска потрошувачка па морам да возам и по 210 за да стигнам на работа, преку полни линии и слични глупости.

Епа испадни си порано, не разбирам зошто мора да се чека последен момент. Ај еднаш, двапати ке ти се случи од било која причина да испаднеш во краен момент, ама секој ден да испагаш во кнап време е тоа не го разбирам.
Исто како ја кога идам со автобус и знам дека од кисела вода до лептокарија стига за 25 мин и да идам со автобусот во 15:35, а од 16:00 сум на работа и ке закаснам и кој ми е крив ? Јас сум си крив и затоа ке си идам со претходниот автобус, па така и ти, испадни си порано од дома ;)

Отсутен ARMEX

• Сениор
Качи се на тротоар јас кога поминувам, не ми сметај на патот.

Отсутен FiLo

• Легенда
Не живеам во тој дел од градот за јас да ти сметам ;) Јас само добронамерна сугестија ти давам дека за да не се нервираш испадни порано, пошто кога брзаш тогаш има гужви, тогаш сообракаец регулира раскрсница и така натаму, марфиев закон :)

Отсутен Tome-Colt

• Сениор
  • Муфљуз
Боки, ти ми личеше на умерен шофер изгледа БМЊ ти помати умот :P Според мене ако неможеш да направиш добра проценка во сообраќајот и најпримерниот биди пак лошо ќе си поминуваш.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен ARMEX

• Сениор
Нели гледаш дека тролам? Зарем ти личи тоа на мене да возам како манијак? Само ги тролам овие со ниски потрошувачки.  ;D

Отсутен FiLo

• Легенда
Иначе, да, не е у реду никогаш такво возење. И да ме перне џандар ќе биде 100% заслужено.

Е тука лежи зајакот, да сите сме луге, и сите може да возиме брзо и далеку над ограниченото, ама треба да кажеш дека тоа не е исправно, а не да тепаш луге пошто тебе уживање ти било да возиш 200 и ако некој вози 100-120 он глупак, ваков таков.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
Ни мое ни твое, дај си рака за 150!!!

;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Отсутен Tome-Colt

• Сениор
  • Муфљуз
Гледаш јас по сабајлечки слабо препознавам тролање :D

Отсутен ARMEX

• Сениор
Не може, 149!