Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 3342665 пати)

Отсутен Bokica

• Редовен
  • Пораки: 1497
чекај малце, па за кој курац купуваш стан на такво место, кај што и сега ретко има место за паркирање, а не па кога ќе се ја пуштат зградата во употреба. Ете пример од учебник како да си го сјебеш квалитетот на живот, барајќи пола саат место за да паркираш кола. Браво, само така нека продужат.

Незнам зашто се чудиш, едноставно е - луѓето не размислуваат така ;D
Многумина незнаат денот да си го испланираат а не пак стамбеното решение...
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the back of the car. Horsepower is how fast you hit the wall and torque is how far you send the wall across the field once youve hit it.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55248
  • Махер
чекај малце, па за кој курац купуваш стан на такво место, кај што и сега ретко има место за паркирање, а не па кога ќе се ја пуштат зградата во употреба. Ете пример од учебник како да си го сјебеш квалитетот на живот, барајќи пола саат место за да паркираш кола. Браво, само така нека продужат.
Што да чекам? Гледаш дека бараат конкретно станови без паркинг место за да не го плаќаат. Затоа што ИМАЛО МЕСТО НА УЛИЦАТА. Пази, пази.

Па друже знаеш ли зошто има "паркинг место на улицата"?

1. Затоа што е улица, а не паркинг.
2. Затоа што зградата не е вселена и повеќето спијат на тоа уво дека има на улицата.

И после зошто секаде е хаос? Епс затоа е хаос. Ти и да нудиш паркинг места, еве да си писмен, пола нема да купат паркинг место. Не им требало. А имаат 2 коли. А паркинг не им треба. А имаат 2 коли. А паркинг не им треба.

Еве, направи муабет, пробај. Има писмен народ еве знам, бараат што повеќе паркинг места зошто се свесни дека 5000-10000евра е багателна цена долгорочно и претворено во лекарства и изгубено време.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4593
Ако веќе бара некој стан и бесплатен паркинг, нека си земе на Февруарски Поход во Ново Лисиче, позади бензинската на МП, има доволно за сите. А и за воља на вистината, скоро сите станари во зградите (освен на Адора) си имаат купено подземни паркинг места и си паркираат доле. Благодет невиден, и лето и зима. Тука нормални беа цените за паркинг место, 2500-3000 генерално, а Адора по 7000 еур им бара(ше) и скоро никој не му купува.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5398
Во мочуриштето позади МП Ново Лисиче....

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4593
да беше мочуриште немаше да прават згради таму, ниви биле од кога знам за Ново Лисиче, од 88 негде.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
Во жолтите на Настел беше 5000еур.
Сепак би купил 2 ако веќе земам стан таму.

Е... ама тоа маглата со чадот чуда прави зимоска...
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5398
да беше мочуриште немаше да прават згради таму, ниви биле од кога знам за Ново Лисиче, од 88 негде.
Прашај некој постар :). И мене ми се допаѓаа зградите арно ама...

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
Прашај некој постар :). И мене ми се допаѓаа зградите арно ама...

Арно велите и двајцата.

88-ма сум бил таму - ниви беа.
Многу пред тоа - мочуриште било (ова мислам го прераскажуваат "преку колена" :D, нема живи што го виделе тоа)

Сепак, мислам дека не се работи за Лох Нес, туку сите овие нови згради се со длабоки темели и мора да се изградени според стандард.
Не би рекол дека некој е до толку болен, па да даде дозволи на толку објекти и 200.000 луѓе да пропаднат во земја при прво земјотрафче :))

АМА... АМА... Да ти ебам тоа маглата и чадот зимоска! Џабе сè! :D
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7370
Пред 13 години 700 еур кошташе паркинг у Д.Маало, ама и тогаш не им се даваа ни 700 еур.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11884
  • Архитект
Тука е паркирана секој ден а легендиве работат на зградава секој ден. Ако се р'чнеш, за инает ќе направат зло кога не гледа никој. Поминување со шајка е 2 секунди работа. Затоа се симнав и ја препаркирав, а бацињава едвај се мрднаа пола метро. Сликата за успомен.

Никогаш не ми текнало да лежам и да се трљам на кола, особено не на туѓа, ама ете и тоа видов, гребаници нема за среќа.

Тоа е местото, на маалската ,,маракана“ израсна касарна. Едно од ретките недопрени зеленила во Аеродром.

Допрва ќе имате проблеми таму. Од форумот на build.mk

"jas uplativ za stan tamu i koga pobarav parking da kupam vo garazata, mi kazaa deka nema. Se e prodadeno.A ne mi ponudija ni nadzemen parking. Na nivniot sajt pisuva deka zgradata ima 248 stanbeni edinici i vkupno 122 parkinzi vo garaza na dvete nivoa. Verojatno, parkiranjeto ke bide po okolnite gradski parkinzi za pola od stanarite."

Ништо од она по едно паркинг место на еден стан.

Ѕирнав набрзина за колкав објект се работи и колку паркинг места треба.
Грубо објектот е 1000м2 бруто по кат.
Има П+8+Пк
Според закон треба да има 125 паркинг места.
Толку и има.
55+70 на подземните нивоа.

Нешто фали во целава оваа пресметка. Пишува дека во приземје има деловни простории. За нив поинаку се пресметува паркинг.
Значи дека фалат за уште некое возило.
Ама па тие деловните се многу не стабилна материја. Можи да има некој дуќан и кола никогаш да не дојди. Можи да има стокомак или седумка и да има 300 коли цело време паркирани.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55248
  • Махер
А од каде е бројката 248?

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4299
Така пиши на нивната веб страна

https://www.zsf.com.mk/објект-аеродром/

Станбената зграда располага со 248 станбеи единици решени во 4 влеза. Сите катови се со намена домување, со следната структура на станови: гарсоњери, двособни, трособни и четворособни станови.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30629
    • CARclub.mk
Нели паркинг места се определуваа по квадратура по стан? Не на вкупна квадратура?

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10598
Ако се погледне на мапа, таман има место да се обиколи Мајчин дом со згради.
Станарите ќе може да се фалат дека имаат здравствена установа во нивниот двор.

Паркирање на булевар.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11884
  • Архитект
248 станови има.
Паркинг места се определува по БРУТО квадратура на зграда.
Не по станови.

Така да ако зградата можи да има 150 стана или 70, ако има иста квадратура мора да има ист број на паркинг места.
Заради овај закон понеговаш имаме проблем со едносемејни луксузни куќи.

За куќа од 400 - 500м2 на едно семејство потребни се 7-8 паркинг места. Тотална лудост.