Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 2658916 пати)

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2176
Одг: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?
« Одговори #19410 на: 05 Септември 2019, 12:16:26 pm »
Обично не паркирам под дрва таму, ама ете сношти така се погоди и јадов лања :)

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
« Одговори #19411 на: 05 Септември 2019, 14:13:45 pm »
ЛАЗАЊА  ;D

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7852
  • Плинаш!!!
« Одговори #19412 на: 05 Септември 2019, 18:52:49 pm »
Едно копито денес на обиколница ме извади од такт.
Се уклучувам на обиколница од Визбегово во правец према Сарај и си возам 100ка. Пред угорницата гледам во лева лента е подзалетало едно мини камионче и почнува да ме претица. И како почнува угорницата камиончето нема душа да ме помине целосно за да се престрои во десна лента и типот гледа дека неможе да ме помине целосно за да се престрои и одеднаш врти десно и право во моја лева страна за да ме удри. Среќа што го приметив одма и пуштив гас и се поместив во скрос десна лента до банкина и легнав на свирка. Типот фино лепо си се престрои без да се сецне од тоа што се утепав од свирење.

И за нервозата да биде поголема камиончето без церада а во камиончето мешалка, лопати, копачи и малку крупен песок кој прскаше на сите страни.

Значи му испцув се до десето колено и назад.

Во принцип на многу глупаци не реагирам и викам "пушти будалу" ама овој ме извади од колосек и да не требаше да се исклучам кај кисела јабука, ке бркав и мајка му немаше да го препознае.

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk

Отсутен BrziGonzalez

• Редовен
  • Пораки: 1298
« Одговори #19413 на: 05 Септември 2019, 19:08:53 pm »
Се уклучувам на обиколница од Визбегово во правец према Сарај и си возам 100ка. Пред угорницата гледам во лева лента е подзалетало едно мини камионче и почнува да ме претица. И како почнува угорницата камиончето нема душа да ме помине целосно за да се престрои во десна лента и типот гледа дека неможе да ме помине целосно за да се престрои и одеднаш врти десно и право во моја лева страна за да ме удри. Среќа што го приметив одма и пуштив гас и се поместив во скрос десна лента до банкина и легнав на свирка. Типот фино лепо си се престрои без да се сецне од тоа што се утепав од свирење.

И за нервозата да биде поголема камиончето без церада а во камиончето мешалка, лопати, копачи и малку крупен песок кој прскаше на сите страни.

Во принцип на многу глупаци не реагирам и викам "пушти будалу" ама овој ме извади од колосек и да не требаше да се исклучам кај кисела јабука, ке бркав и мајка му немаше да го препознае.

Другар Жиле немој да се нервираш, толку му пресекол господ нему, колку за лопата и мешалица... Пушти му напред 2 чекора и нека се тера у ПМ... ;D

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6786
  • Бенве сие бенве
« Одговори #19414 на: 05 Септември 2019, 22:41:19 pm »
Жиле е крив во ситуацијата.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7852
  • Плинаш!!!
« Одговори #19415 на: 05 Септември 2019, 23:51:15 pm »

Другар Жиле немој да се нервираш, толку му пресекол господ нему, колку за лопата и мешалица... Пушти му напред 2 чекора и нека се тера у ПМ... ;D
Во принцип и така правам, ама овој бре ќе ме утепаше.

Побогу зашто јас крив?? Ни се тркав со него, ни го терав да ме претица....

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10488
« Одговори #19416 на: 06 Септември 2019, 00:58:23 am »
Goznajs muabetot so magareto i so volkot, ko se karale kakva boja e trevata?
Magareto se zapnalo deka e plava trevata, volkot deka e zelena. Posho ne mojle da se dogovorat, reshile da odat kaj lavot da im presudi. Mu kazuvaat shto kako, i lavot mu veli na volkot, volcko ti 10 dena aps, ti magare sloboden si. Zaminalo magareto, po pat do zandanata volkot mu veli, abe aman lave, i ti mislis deka trevata e plava ? Lavot mu veli, ne be ne mislam deka e plava, ne ti e apsot za trevata, ami za um, deka si se ujdisal da se raspravas so magare.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #19417 на: 06 Септември 2019, 07:45:47 am »

Во принцип и така правам, ама овој бре ќе ме утепаше.

Побогу зашто јас крив?? Ни се тркав со него, ни го терав да ме претица....

Крив си затоа што го попречуваш безбедно да те престигне, му додаваш или одземаш гас зависно од ситуацијата. Имаш возено помалку од 100тка за тој да ти се пушти да те престигне затоа што тие камиончиња се ограничени на брзина. Сам кажа дека си го видел дека е по брз, те одминал повеќе од половина и не го пушташ да се врати назад во лента. Јас да сум истото би ти го направил затоа што со твоето однесување свесно или несвесно правиш голем ризик за инцидент. Правилото се учи уште у авто школа, кога некој те пристигнува треба да намалил брзина доколу има ризик и у никој случај не смееш да забрзуваш.  Тоа камионче е побрзо од твоето пунто па мислам дека приказнава и не е баш пренесена во целост.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2261
« Одговори #19418 на: 06 Септември 2019, 08:17:59 am »
Не се слагам.

Никако не е крив, значи не додавал гас, возел иста брзина. Со оглед на тоа дека дошле на угорница, технички додавал гас за да одржи брзина, ама брзината ниту е зголемена, ниту е намалена. Си возел по своја лента со константна брзина.

Член 53 (ЗБСП)
(1) Возачот кому му е даден знак за престигнување од неговата лева страна е
должен да го помести своето возило кон десниот раб на коловозот.

(2) Возачот не смее да ја зголемува брзината на движењето на своето возило,
за време додека го престигнува друго возило.

Тоа што камиончето малку се преценило и не успеало да го заврши престигнувањето - работа му е да намали брзина и да се престрои ПОЗАДИ Пунтото, а не да му влегува директно во него од негова лева страна. Во никој случај еден возач не е крив затоа што не успорил за да некој го помине. Не сум должен (правно) да оставам некого да ме претицува ако возам со иста брзина за целото време на дејствието. Во вистински живот е друго, ќе се најде некој ВОЛ како овој на Жиле и ќе направи исто.

На суд и технички доколку настанело незгода Пунтото е чисто ако навистина возел со константна брзина од почетокот на престигнувањето на камиончето, се до моментот кога камиончето почнало да губи брзина ради Х причини и му влегло во негова лента.
« Последно менување: 06 Септември 2019, 08:25:00 am balanar »

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #19419 на: 06 Септември 2019, 08:20:22 am »
Тој веќе го одминал за да може да го пресече, значи бил по брз од Жиле.

Отсутен balanar

• Редовен
« Одговори #19420 на: 06 Септември 2019, 08:21:39 am »
Тој веќе го одминал за да може да го пресече, значи бил по брз од Жиле.

Не, не го одминал.

Цитат
И како почнува угорницата камиончето нема душа да ме помине целосно за да се престрои во десна лента и типот гледа дека неможе да ме помине целосно за да се престрои и одеднаш врти десно

Не може да се мери колку проценти некој те одминал, па ајде ќе го пуштам, посебно ако возам со иста брзина. Никако не е крив. Ова го зборам дека неколку пати ми се има случено иста ситуација и сум прашувал сообраќајци кој е крив во таква ситуација.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55019
  • Махер
« Одговори #19421 на: 06 Септември 2019, 08:25:37 am »
„Согласно условите на патот.“

Отсутен balanar

• Редовен
« Одговори #19422 на: 06 Септември 2019, 08:29:44 am »
„Согласно условите на патот.“

Да, ама не за тој што го претицуваат, туку за тој што претицува.

Што правиме ако позади камиончето дошло некое Ауди со 150, рецимо... Дали камиончето престигнувало безбедно или не?
И ги заборавив најважните членови:

Член 54
(1) Возачот не смее со возило да започне престигнување или обиколување:
- ако сообраќајната лента по која е, со намера да го изврши
престигнувањето, не е слободна на доволно растојание, така што, водејќи
сметка за разликата меѓу брзината на движењето на своето возило за време
на престигнувањето и брзината на движење на возилата на другите
учесници во сообраќајот што е со намера да ги престигне, со
престигнувањето ќе ја загрози безбедноста на сообраќајот или ќе го
попречи сообраќајот од спротивната насока

*Оваа ставка е најбитна пошто јас како што разбрав, камиончето му влегло на Жиле да го престигне, за потоа за да се престрои за исклучување на десно т.е се преценил во времето потребно за престигнување и престројување за исклучување на десно

(2) Возачот кој престигнува е должен своето возило да го држи на
потребната оддалеченост од возилото што го престигнува, така да не го
попречува ниту загрозува сообраќајот.

Член 55
(1) Возачот по престигнувањето или обиколувањето на едно или повеќе
возила, е должен со возилото повторно да заземе положба на сообраќајната
лента во која се движел пред да го започне дејствието, при што истото да го
изврши без попречување или загрозување на другите учесници во
сообраќајот.

« Последно менување: 06 Септември 2019, 08:40:49 am balanar »

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9030
« Одговори #19423 на: 06 Септември 2019, 08:33:49 am »
150  е недозволена брзина на обиколница

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55019
  • Махер
« Одговори #19424 на: 06 Септември 2019, 08:35:09 am »
Сите сме учесници во сообраќајот.