Tocno si pisuva @Mikius prijavi vo MVR ili na pajak sluzba i tvojava gragjanska dolznost si ja ispolnil. Toa sto um ne im doagja na lugevo nema da go resite so frlanje na registracija ili tusenje gumi
Ама такво е општеството. Хипотетички да речеме во ситуацијата што ја спомна со тепањето можеби ако ме види сопственикот како му дишам гума и дојде да ме тепа, ама јас сум физички 10 пати појак и му давам две-три воспитни. Е сега, нели е логички нареден пат ликот да помисли 2-3 пати дали може вака сељачки како шериф да паркира? Јас се сомневам, и ќе си се паркира правилно, сеќавајќи си на шамарите што ги добил.
Нормално, можеби и па јас да изедам ќутек и говедото да продолжи да паркира како сељак. Или нели последна опција да пријавиш во МВР само што тука шансата е многу ниска нешто да се случи токму поради тоа што ликот со Мерцедесот има голема шанса да познава некој во МВР и да нема казна или па казната не му претставува никаков финансиски терет и тој/таа ќе продолжи да паркира вака сељачки.
Значи, повторно доаѓаме до најважното, а тоа е дека во општество каде што себичноста и сопствениот гз е над гзот на другиот, односно општество каде што мнозинството е со ваков менталитет, владеење на правото е многу тешко да се имплементира. Од природата нема бегање и затоа примерот со тепањето може да има поголем ефект во нашево поднебје, за жал.