Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 2911679 пати)

Отсутен masterficx

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 482
Одг: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?
« Одговори #16215 на: 27 Декември 2017, 00:34:23 am »
А интересно е што за неставена церада им пишуваат казни. Ама пак се тера македонската.
Cheap + Reliable = Not Fast
Fast + Cheap = Not Reliable
Reliable + Fast = Not Cheap

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224
« Одговори #16216 на: 27 Декември 2017, 18:06:44 pm »
Ок...денес на релација куча - посо, посо куча избегнав точно 4 сигурни судари со аномалии на човечки род , воедно сопственици на моторни возила и бесцелни потрошачи на ресурси на планетава.

I shit you not...

1.Накај работа , приватњак кај Автокоманда ми пресече средна лента и ме отера во макази во лева бидејќи немав време да закочам.

2. Една минута покасно , кај клучката континентал таксист од лева лента се пика во моја, буквално возејќи странично директ во мене...Се укопав за да направам место за копитото, позади ќе ме залепеше еден, бидејќи неочекувано закочив.

3.Накај дома, кај МТВ во правец на Саем , копито се спушта од споредната улица позади МТВ  (откај Макпетрол бензинската) и од десно сече 3 ленти за да се префрли скроз во лева..Јас во средна...пак горев дискови за да има место да се напика копитото...иначе ќе ме собереше....

4....5 минути подоцна, мрсул во црвено Пежо 206 излегува од автобуска станица, збори на телефон и не ме ни виде... ако не му свирнев ќе ме залепеше чисто странично како таксистот од точка 2.

И се ова денес...во 2 релации од по 6.5 км.
Добро бе..кој к*р им е на сите!? И со ротациони светла да сум, пак изгледа џабе ке биде.

Треба да измислат посебна мерна единица за мразење на гадов од град, па да можам нумерички да опишам колку не го можам.

« Последно менување: 27 Декември 2017, 18:11:53 pm Stratro »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44370
  • Il Moderatore
« Одговори #16217 на: 27 Декември 2017, 18:15:55 pm »
Мислам дека сите разбравме колку не го можеш градов и дека си приморан да живееш тука, дека со ланци те држат, не за друго. Али више кога си приморан да го трпиш најлошиот град у МК, тогаш прифати го со сите негови маани, и терај даље, живеј го. Пошто вака само се нервираш, а ништо не превземаш да биде бољи град, и може некад инфаркт да те стрефи поради нервозиве у градски гужви, па после беља, ќе треба по болници да се трча, а и таму не е сјајна ситуацијава пошто здравството ни е во дип шит, па уште поголеми нервози...
Олабаи се малце, фо реал! :)

Вчера децата требаше да ги носам на „пакетчиња“, па од работа излегов во 12.40, за пак да се вратам во 2.20 Толку време ми требаше од лисиче до ѓорче и назад. Потоа назад до дома од 16.10 до 17.20 :) Ако броев колку кретени у сообраќај имаше у тие 4-5 саати во сообраќај што ги поминав, од самото броење ќе ме фркнеше глава. Затоа само кул и 4 очи отварање. Сеа за предновогодишниве гужви, воопшто не ни помислувам да ја возам 159ката ако не морам, од страв да не ме учука некој неписмен или пијан славеник.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Кољо

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 221
    • MVP Ring
« Одговори #16218 на: 27 Декември 2017, 18:26:59 pm »
Ок...денес на релација куча - посо, посо куча избегнав точно 4 сигурни судари со аномалии на човечки род , воедно сопственици на моторни возила и бесцелни потрошачи на ресурси на планетава.

I shit you not...

1.Накај работа , приватњак кај Автокоманда ми пресече средна лента и ме отера во макази во лева бидејќи немав време да закочам.

2. Една минута покасно , кај клучката континентал таксист од лева лента се пика во моја, буквално возејќи странично директ во мене...Се укопав за да направам место за копитото, позади ќе ме залепеше еден, бидејќи неочекувано закочив.

3.Накај дома, кај МТВ во правец на Саем , копито се спушта од споредната улица позади МТВ  (откај Макпетрол бензинската) и од десно сече 3 ленти за да се префрли скроз во лева..Јас во средна...пак горев дискови за да има место да се напика копитото...иначе ќе ме собереше....

4....5 минути подоцна, мрсул во црвено Пежо 206 излегува од автобуска станица, збори на телефон и не ме ни виде... ако не му свирнев ќе ме залепеше чисто странично како таксистот од точка 2.

И се ова денес...во 2 релации од по 6.5 км.
Добро бе..кој к*р им е на сите!? И со ротациони светла да сум, пак изгледа џабе ке биде.

Треба да измислат посебна мерна единица за мразење на гадов од град, па да можам нумерички да опишам колку не го можам.
Кога читам вакви мислења, а за жал се почесто, ми станува мило што возам старо шкодиште.

Sent from my Shoot_1 using Tapatalk

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #16219 на: 27 Декември 2017, 19:16:20 pm »
Таков ни е менталитетот + малце фали култура и тоа е ...

Не можеме да бидеме швеѓани јебига ...

Немој да мислите дека во Италија, Шпанија и Франција боље се вози. Едино што не ркаат и фрлаат ѓубре док возат ...

Отсутен Tesla

• Редовен
  • Пораки: 1444
  • Eбач на батерии :D
« Одговори #16220 на: 27 Декември 2017, 19:38:38 pm »
@Stratro си размислувал за преселба во друг град? Пехчево, Ресен...тако даље.
Д'г ж'т в'к п'н б'и - Долг жолт волк полн болви.

Zenu dupe krasi a tortu orasi.

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1411
« Одговори #16221 на: 27 Декември 2017, 20:25:25 pm »
јас зашо си се вратив у пехчево хаха. шала на страна, да би живеел и работел во скопје на работа би одел со точак, освен на дожд. Сеа знам дека скопје е далеку од европски град за велосипеди си има многу проблеми, по велосипедските имаш и коли и камиони, контејнери, пешаци... Но сепак е многу побрзо и со помалце нервози него со кола. Би ги поканил џереми кларксон и екипа да снимат овде трка низ град нека земат бугати чирон, ја ќе го возам мојот крш точак не мора од 9000 евра ко у сант петерсбург, за да биде праведно пошо и така и така ќе стигнам и пред кола и јавен превоз  ;D :D

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #16222 на: 27 Декември 2017, 20:45:09 pm »
@Stratro си размислувал за преселба во друг град? Пехчево, Ресен...тако даље.

Да, како и секој нормален човек кој го памти градов каков што беше, односно каков што треба да биде..(пример за празници..;D)
Али да можеше генерално да се функционира надвор од СК, немаше и шуто и рогато да се напика тука.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #16223 на: 27 Декември 2017, 20:50:07 pm »
Стратро си го знае решението, уште да се згне да полага за А категорија.

Отсутен Tesla

• Редовен
  • Пораки: 1444
  • Eбач на батерии :D
« Одговори #16224 на: 27 Декември 2017, 21:24:59 pm »
Каква а категорија, се знае муж што вози. Југо и

Д'г ж'т в'к п'н б'и - Долг жолт волк полн болви.

Zenu dupe krasi a tortu orasi.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #16225 на: 27 Декември 2017, 21:27:35 pm »
Со вампир цилиндар

Sent from my Samsung s8+ using Tapatalk

Отсутен masterficx

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 482
« Одговори #16226 на: 27 Декември 2017, 21:38:36 pm »
Не е фората за шуто и рогато шо дошло. Менталитетот бе брат на сите ни е ист. Ти се напињаш ама може не си изреагирал лошо до сега. А може и си, незнам...

Еве мој пример од прееска затоа што копукот ме извади од такт. Возам 40тина км/х (само што тргнав и викам ај на ладна кола пополека) небитно правец каде и искача со Х возило од споредна улица а ја на 2 секунди позади него. И ај кочење нагло тука летаат телефони и другари низ кола па поздрави по женска страна од фамилија и жива и почината ама идеме даље.

Возам позади него он си вози со 50тина цело време. Одеднаш му текнува се упикува у спротивна лента за да претекнува и не му успева маневрот и место прво да се врати у просторот што му го остаив он прво кочи и се враќа у лента и за 3 цм ќе му ја паркирав пола кола у гепек. Пак тука поздрави комплет цел репертоар небаре сме на натпревар по пцуење.

По 2 километра имаме 2 ленти во наш правец. Он вози позади автобус а јас го поминувам од негова лева страна. Ни да провери ни ништо нагло трга да смени лента ама сега сака да ми влезе у моја десна страна. Кочам, го избегнувам и го пуштам. Другариве вриштат у кола (дај да го убиеме и такви слични фори).

После многу малку минути истата ситуација. Он позади друг автобус ја до него ама сега го тренирам психички. Идентична брзина со автобусот. Нема кај да иде. И почна да мафта низ прозор и да пцуе. Автобусот застанува на автобуска и ја како невиден сељак го затварам типов и пуштам 4 жмигавци. Блокирани 2 ленти во наш правец. Излегуваме сите од коли и кога се пребројаа дека се помалце се извинуваше. Па држ недај ќе ја оправаме ситуацијата ја вртат топката на смирено, браќа и си се прибравме у кола и продолживме среќно да се упикуваме у хаосот кој не го сакаме ама го мораме.

А знаеш што е фората? Ништо не сме ќар. Ни јас ни он. Дури ако не беше ситуацијата, посмирено и побрзо ќе стигневме на дестинација. Ова да не речам ми е секојдневие. Иако не падна ќотек многу блиску бевме. А го знам типот пошо нели ние родум Скопјани сме.

Е сега да стигнам до поентата.

Знаеш ли зашто се случи ова ?
Зошто гледаме од другите кои што имаат врски у МВР. Зошто ни дозволија за мочани 3000 евра да возиме прастари раздрнкани коли коишто биле на времето поскапи и од над стотина коња за коишто нашите идни генерации ќе платат со плуќа понатака. Зошто сме напатени и малоумни и сакаме да покажеме колку не ни се мали половите органи на патот. Да ни излезе сељачкото од нас. Да покажеме дека со нашиот недостаток на цм кај половиот орган сме спремни да загрозиме туѓ живот. Пошо не е кул да возиш 60. Ќе те дупат другарите ако не ја напикаш предницата од колата у врата од некој кафич. И најбитно од се пошо нема кој да не казни и да не направи пример за другите.

Менталитетот на сите ни е ист (свака част на исклучоци). Ова поднебје малку луѓе видело родени од мајка. Ферчини, чесни, храбри, свесни и совесни. Нема врска од кај сме. Јас имам другари од провинција абе си возат како што треба и нема друго. И супер им е. Све кул колите исправни, насмеани луѓево си функционираат. Ама имам и другари исто од провинција што мислат дека треба нешто да докажат со лошо понашање на пат. И никад не докажале. Дури еден од нив за малце ќе немаше прилика да докажува втор пат. Ама имам и другари скопјани шо мислат дека треба за инат на другите и оби да прават така.

Стратро не го пцуј градов, за твое добро адаптирај си се, многу ќе ти биде поубаво. Не сме толку моќни за ние самите да ја оправаме ситуацијата на пат. Помалку сме ние тие разбраните а па на крајот и не е тоа наша работа. Сакам да кажам олесни си ја ситуацијата.
Cheap + Reliable = Not Fast
Fast + Cheap = Not Reliable
Reliable + Fast = Not Cheap

Отсутен Кољо

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 221
    • MVP Ring
« Одговори #16227 на: 27 Декември 2017, 22:22:27 pm »
2 ситуации никако неможам да ги сфатам
- влегување макази од слепа уличка
- паркирање во десна лента и ширум отварање врата како за магариња да е патот а не за коли

За првата ситуација на другар го чукнаја два пати во еден месец. Првиот пат јас бев на совозачкото седиште. Валда луѓево ги мрзи да закочат до прва брзина.

А во вторава ситуација се надевам ќе се погоди некој камион и ке си ја бара вратата на следната раскрсница

Sent from my Shoot_1 using Tapatalk

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #16228 на: 27 Декември 2017, 22:23:52 pm »
Се си ставате при срце, ако решил да оди нека оди, ако треба да се тепаш со секоја будала ќе немаш време за убавите работи што треба да ти се случат.

Sent from my Samsung s8+ using Tapatalk

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #16229 на: 27 Декември 2017, 22:49:50 pm »
@masterficx  Ти се чудам на трпението...
Ја таков ретард откако ќе го препознаам под итно го претицам и заборвам дека постоел.
Исто важи и за коли без задни штопови или Венто/Голф3/Голф4 чадилници и сл.

Што се однесува до останатото, 20 години возам и до сега сум имал 2-3 посериозни инциденти со излегување од кола и само една сообраќајка со Југич во која не бев крив.
Градов (посебно сообраќајот) беше еден кога јас положив, а сега е сосема друг и тоа на сите ни е јасно.

Не сум светец, али 90% од времето возам , споро совесно и пред се економично ;D (моментална потрошња ми е на борд цело време).
Останатите 10% , ги преваспитавам половњаците од германија кои ги пиша погоре ...и тоа со доста висок процент на успешна реализација. ;D