Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 2588042 пати)

Отсутен Влатко К.

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 446
Ако разбрав добро, Lancerka се нервира затоашто некој практично и` се престроил сред кружен, значи од внатрешна лента (во кружниот), наместо да излезе на левата лента (од кружниот), и` се убутал во десна (еквивалентна на надворешна во кружниот).

Се мислев дали да ги оставам да се гледаат табличките, ама сепак, мислам дека не треба.
Не сме ние овде Обвинителство, само си праиме муабет кој каде згрешил.

Присутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 867
  • Am386 DX/DXL-40
Аха, океј, тоа е непријатна ситуација. :D Веројатно влегол од друг влез (не од другата лента од влезот од кој што си влегла ти, затоа што тоа би било прекршок) и кога сакал да се исклучи не прател ретровизори... па уште и жмигавец не дал.
Енивеј, мислам дека не треба да се престрои во надворешната лента пред да се исклучи (онака како што е покажано горе на сликата). Можеби и грешам затоа што тој во Ѓорче има 2 излеза кои се со по една лента, а можеби е тоа нерелевантно.

Многу битна работа е што пред кружните текови има на самиот коловоз кој во која лента треба да се движи за да може соодветно да се исклучи.
И кај цементара исто на кружниот тек, тој што влегува во кружниот тек во внатрешната лента, тек на второ исклучување може да се исклучи и тоа повторно во внатрешна лента. ;)

Да де, доколку си влегол од втората лента, возиш по внатрешната страна, треба и да излезеш на втората лента без престројување. Но што правиш во случај кога во Ѓорче има два излези кои имаат една лента? :) Уствари веројатно и таму не се престројуваш, се до моментот кога треба да излезеш.. :)

Отсутен Lancerka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 303
Ако разбрав добро, Lancerka се нервира затоашто некој практично и` се престроил сред кружен, значи од внатрешна лента (во кружниот), наместо да излезе на левата лента (од кружниот), и` се убутал во десна (еквивалентна на надворешна во кружниот).

Е да си ми жив и здрав, потполно точно објасни што ме изнервира :)
Па кај така нагло ми пресече лента на 5 цм. пред мене, притоа не ни употреби жмигавец.

Јас колку што знам не е дозволено на сред кружен ток да се престројуваш, ќе си возиш или по левата (внатрешна лента) или по десната (надворешна лента) ... а не на сред кружен ток да се престроиш од внатрешна во надворешна лента.

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2071
Smees da se prestrojuvas na kruzen tok, sekako koga nema koli vo lentata vo koja sakas da se prestrois.

Na primer, ima kruzni tokovi kade sto e guzva i ne mozes da se prestrois pred da vlezes vo kruzniot tok, pa si kruzis i koga kje najdes mesto se prestrojuvas. :)

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
Не е така. Тој во внатрешноста секогаш има предност. Ако даде жмигавец мора да го пуштиш да се престрои

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16710
  • Keep it 100
Не знам што се буните толку, типот и исекол пат на Лансерка. Секој ден се случува ова на тој кружен.

Правилата се тие: ако влезеш на кружен тек од десната лента, излегуваш на првата или втората уличка десно на десната лента, додека ако влезеш од левата лента можеш да излезеш на втората, третата уличка, да свртиш цел круг, или да си вртиш кругчиња и на крај да излезеш повторно на левата лента од уличката.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22217
Толку од зелениот бран на Коце на Партизанска изгледа.
Кога во Недела е такво какво што беше, можам да замислам што е кога луѓево одат и се враќаат од работа.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29598
    • CARclub.mk
Пфф.. Давно је то прошло..

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6110
  • 69
Супер си е, само што луѓето возат како да се од марс паднати. Секој застанува каде сака, секој се пика кај ке стигне, поготово кај нас на семафорот на узгорницата. @zeroSignal знае за која раскрсница зборувам. Практично се упикува у браник и не остава празно место за поминување, а има еден куп коли кој се движат во друг правец. Небаре тоа што ако јас оставам место за да помине кола, он мисли дека сум го оставил просторот за да може он паметниот тука да застане и да помине семафор пред мене. Или дека јас не знам што правам и стварам колона. Бог да чува...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29598
    • CARclub.mk
А што има семафорот и узгорницата со зелениот бран?

Зелениот бран е одамна сјебан.. Односно, не е ни темпиран веќе него го има тој „автоматскиот“ систем за регулација на семафорите. Е сеа, за воља на вистината тој си функционира и одамна ги нема оние километарски колони (кој возел пред 4-5 години на Партизанска во 7:30-8:00 сабајле ги памти колоните од семафорот кај Румунска што се тегнеа до Алуминка/Вегера). Веќе такви колони нема, ама се подзаглавува на семафорите како и да е.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22217
Супер си е, само што луѓето возат како да се од марс паднати. Секој застанува каде сака, секој се пика кај ке стигне, поготово кај нас на семафорот на узгорницата. @zeroSignal знае за која раскрсница зборувам. Практично се упикува у браник и не остава празно место за поминување, а има еден куп коли кој се движат во друг правец. Небаре тоа што ако јас оставам место за да помине кола, он мисли дека сум го оставил просторот за да може он паметниот тука да застане и да помине семафор пред мене. Или дека јас не знам што правам и стварам колона. Бог да чува...

Неточно.
Синоќа возев од Влае према Центар...немаше гужва...застанав на 12 од 14 семафори...
Стојам на црвен пешачки семафор додека оној после него на раскрсницата свети зелен.

Morons.

Ги жалам луѓето кои од 16 до 17 часот треба да стигнат некако дома преку Партизанска.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
Ме нервираат пешаци кој рипаат преку жардињери, ај што може некој да ги катапултира ама греоата бе златно зеленило се уништува. Па уште ко ќе видам со дете у рука .. No comment..

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7240
И не би имало проблем да не се САМО паркирани Берлингото и Пасатот.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5834
Ретко да видиш моторче да чека во колона :D

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16710
  • Keep it 100
Толку од зелениот бран на Коце на Партизанска изгледа.

Вчера беше наместен да се движи малку побрзо од вообичаено. Од Ѓорче до Ново Лисиче семафорите се фаќаа со 120-140.