Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 2591136 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
Одг: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?
« Одговори #7935 на: 30 Јануари 2014, 22:26:46 pm »
Бесполезно е да се прави надвожњак ако никој не поминува по него.

Кога се прави надвожњак за пешаци треба да се води евиденција лесно да се пристапува со многу малку скали. Никој нема да се пентари 2 минути и да се симнува 2 за да помине улица. Никој. Од друга страна на возилата воопшто не им е тешко да отидат надолу метар-два и да поминат под надвожњакот кој би бил дигнат 5-6 скали. Секако дека проектот ќе е поголем, но ако сакаш воопшто некој да помине по мостот за пешаци тоа мора да е решено логично.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5283
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #7936 на: 30 Јануари 2014, 22:33:55 pm »
Влајко е успешен проект. Целосно си ја заврши намената заради која беше изграден.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43651
  • Il Moderatore
« Одговори #7937 на: 30 Јануари 2014, 22:40:49 pm »
Пешаците си прават сами патеки низ трева, по булевари, по раскрсници итн. Ако ги следиш тие патеки и им направиш пешачки стази, сите ќе бидат задоволни.

Сега од некоја причина во Влае ја преместија автобуската што беше кај пумпата, ја ставија пред влајко,  а уфрлија уште една кај порта влае. Природен тек на пешаците, беше (и уште е) баш кај пешачкиот помеѓу (бифшата) автобуска станица и автобуската станица од спротивната страна. Таму требаше да се направи еден обичен пешачки надвозник, за децата кои одат во школото кај киното и оние кои носат деца во градинка од спротивната страна (позади бензинската), да бидат позаштитени и да не поминуваат улица.

Ама не. Ќе тупнат нефункцинална грдосија на место кое што речиси и да нема потреба од пешачки премин, а притоа ќе дигнат помпа ко` да направиле девето светско чудо.

Мојата чудесна земја.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #7938 на: 31 Јануари 2014, 01:47:57 am »
А дека е дувло на наркомани, па на сите им е страв да поминат тоа друг муабет е...

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #7939 на: 31 Јануари 2014, 09:13:10 am »
Пешаците си прават сами патеки низ трева, по булевари, по раскрсници итн. Ако ги следиш тие патеки и им направиш пешачки стази, сите ќе бидат задоволни.

Сега од некоја причина во Влае ја преместија автобуската што беше кај пумпата, ја ставија пред влајко,  а уфрлија уште една кај порта влае. Природен тек на пешаците, беше (и уште е) баш кај пешачкиот помеѓу (бифшата) автобуска станица и автобуската станица од спротивната страна. Таму требаше да се направи еден обичен пешачки надвозник, за децата кои одат во школото кај киното и оние кои носат деца во градинка од спротивната страна (позади бензинската), да бидат позаштитени и да не поминуваат улица.

Ама не. Ќе тупнат нефункцинална грдосија на место кое што речиси и да нема потреба од пешачки премин, а притоа ќе дигнат помпа ко` да направиле девето светско чудо.

Мојата чудесна земја.

Камо среќа навистина да беше така кај нас.

Да видиш на запад како ко попчиња си идат по 200 метра во еден правец па 200 метра назад од другата страна, затоа што пешачкиот премин/тунел/мост е на 100 метра, а не баш тука каде што сите би сакале да поминуваат.

Кај нас ќе стават пешачки на секои 2 метра, па пак ќе поминуваат измеѓу нив затоа што ги мрзи да пружат нога 30 секунди... т.е. затоа што никој не ги казнува.

Ако секој си проаѓа кај што му е нај спонтано-згодно, тогаш пакистан-авганистан. Не може така. Нецивилизациски е.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #7940 на: 31 Јануари 2014, 10:07:21 am »
Решение?

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7372
« Одговори #7941 на: 31 Јануари 2014, 10:25:39 am »
Готово, ја решивте мистеријата. Пешаците се најголемиот проблем во сообраќајот кај нас. И тоа 2ца од 100 поминуваат каде што не треба, другите си поминуваат на пешачки. -.-   Идиоти фучат на црвено со 100км/ч, вие за пешаците сте запнале.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20634
« Одговори #7942 на: 31 Јануари 2014, 10:27:53 am »
Готово, ја решивте мистеријата. Пешаците се најголемиот проблем во сообраќајот кај нас. И тоа 2ца од 100 поминуваат каде што не треба, другите си поминуваат на пешачки. -.-   Идиоти фучат на црвено со 100км/ч, вие за пешаците сте запнале.

Да си ми жив и здрав и да не проаѓаш на црвено со тачак.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29608
    • CARclub.mk
« Одговори #7943 на: 31 Јануари 2014, 10:40:02 am »
Пешаците не се огромен проблем, али се доволно голем проблем. Да, треба да се казнуваат, и тоа ригорозно.

Јебига, и ја сум се исељачил да пројдам преку Партизанска каде што не треба, признавам. Меѓутоа, факт е дека пешаци се понашаат ко да се некакви ослободители.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20634
« Одговори #7944 на: 31 Јануари 2014, 10:55:20 am »
Да, треба да се казнуваат, и тоа ригорозно.

Согласнос. Особено тие што излетуваат од ПРЕД автобус... Абе мамата у сред ортоцентар. А да, и тие што се манекенираат на пешачки... Па маега ти, сум застанал за да поминеш, не да изиграваш Зулендер.

А другово, може комотно да се адаптира и овака:
„Меѓутоа, факт е дека кретени у кола се понашаат ко да се некакви ослободители (и тука би додал) и ко да се најприоритетни у свет и све е должно да им се покорува на нив.“
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #7945 на: 31 Јануари 2014, 10:58:18 am »

Сега од некоја причина во Влае ја преместија автобуската што беше кај пумпата, ја ставија пред влајко,  а уфрлија уште една кај порта влае. Природен тек на пешаците, беше (и уште е) баш кај пешачкиот помеѓу (бифшата) автобуска станица и автобуската станица од спротивната страна. Таму требаше да се направи еден обичен пешачки надвозник, за децата кои одат во школото кај киното и оние кои носат деца во градинка од спротивната страна (позади бензинската), да бидат позаштитени и да не поминуваат улица.

Мојата чудесна земја.

Камо среќа навистина да беше така кај нас.

Да видиш на запад како ко попчиња си идат по 200 метра во еден правец па 200 метра назад од другата страна, затоа што пешачкиот премин/тунел/мост е на 100 метра, а не баш тука каде што сите би сакале да поминуваат.

Кај нас ќе стават пешачки на секои 2 метра, па пак ќе поминуваат измеѓу нив затоа што ги мрзи да пружат нога 30 секунди... т.е. затоа што никој не ги казнува.

Ако секој си проаѓа кај што му е нај спонтано-згодно, тогаш пакистан-авганистан. Не може така. Нецивилизациски е.

Јас не промовирам да поминуваат кај сакаат. Туку, кога веќе не си спречил да поминуваат кај што сакаат, направи им бетонска патека, бар да не биде оружнет тревникот и да не си ги прљаат патиките.

Конкретно во влае на тој потег, веднаш после влајко има два пешачки на 25 метри, кои ги користат пешаците, без да треба да ги тераш на екстра потези. На природно добри места се поставени. Едниот е помеѓу двете пореанешни автобуиски станици, и поврзуваа школо од едната страна и градинка од другата, а другиот е на самата раскрсница кај влајко. Едноставно, ако сакаш да им ја зголемиш безбедноста, „послушај“ ги малку, и види кај е згодно да се направи надвозник/подвозник, ако сакаш решението да ти биде применливо.

Има идиоти кај Скопјанка што поминуваат булевар веднаш НАД подземниот прелаз. Е тие се за ќотек! Не оние кои не го користат влајко и поминуваат на пешачкиот 10 метри подолу...

Едит: На никој не му текна да направи нешто асално да не претрчуваат кај мостот обединети нации ко` обезглавени...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #7946 на: 31 Јануари 2014, 12:15:20 pm »
Дап, треба пешачки премини на двете страни од мостот Обединети Нации. Или барем едноставни надземни пешачки премини.

Друг проблем со пешаците: Одење и пишување СМС (или р'чкање по телефон и сурфање нет).
Во Њу Џерси уште од пред две години за ова казнуваат како и за преминување на улица на несоодветно место.

http://abcnews.go.com/blogs/headlines/2012/05/texting-while-walking-banned-in-new-jersey-town/
http://www.newser.com/story/145934/jersey-cops-ticket-texting-pedestrians.html

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #7947 на: 31 Јануари 2014, 12:30:57 pm »
па фала богу... и како пешак си учесник во сообраќајот, треба да имаш сичуејшн ауернес, а не да се куропецаш наоколу ко да си у маало на клупа.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #7948 на: 31 Јануари 2014, 13:02:03 pm »
Какви пешачки премни, какви глупости! Кај обединети нации треба само да се искористат левиот и десниот кеј на вардар, убаво да се осветлат и пристојни пристапни скали и рампи за точаци, колички и слични помагала да се изведат.

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16710
  • Keep it 100
« Одговори #7949 на: 31 Јануари 2014, 13:08:24 pm »
Најпаметно решение!