Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 2900222 пати)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Одг: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?
« Одговори #6360 на: 01 Октомври 2013, 11:11:18 am »
Велес - Скопје е единствената делница во МК каде што редовно возам над ограничувањата - и тоа дебело - кампирајќи во левата лента.  :-\ баш затоа што ми се мили гумите и подвозјето

обично после патарината газам до крај, стартувам најбрзо што можам, и више на почетокот на угорницата сум 140-150 и така цепам све до тунелот. Во тунелот успорувам докај 120 и ја држам таа брзина до скопје. Среќа не ме фатил џандар до сеа.

Помили ти се гумите и подвозјето од твојот живот, животот на твоите сопатници и на другите учесници во сообраќајот? Дали мислиш дека ограничувањата на брзината се случајно поставени? Дали свесно треба да ги прекршуваме, уште па и јавно да се фалиме?

Дали само заради малку подолго траење на едни гуми и подвозје го оправдуваш твоето дебело пречекорување на предвидената максимална брзина?

:)

Делницата ве-ск од патарината до тунелот сочинува многу мал дел од мојата вкупа километража, па така кумулативното зоглемување на ризикот е мало.

едно е една делница да возиш над ограничувања, а друго е редовно да возиш над ограничувањата.

Да пробам вака да објаснам: ако јадам немиено јаболко постои зголемен ризик да фатам салмонела. Но, ако само едно од 100 јаболка не измијам, а другите 99 ги измијам, вкупното зголемување на ризикот од салмонела е многу мало во споредба со тоа ако сите 100 јаболка ги изедам неизмиени.

Лошо е возењето над ограничувањата како култура на возење, етаблиран патерн кој се применува секаде. Тогаш значајно расте ризикиот.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #6361 на: 01 Октомври 2013, 11:18:02 am »
Така објаснуваат и оние што не врзуваат појас... Не е страшно да не врзеш појас во град за од овде до онде...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #6362 на: 01 Октомври 2013, 11:20:42 am »
Лошо е мудрување за непочитување на ограничување, ако ти на некоја делница редовно го правиш тоа. Не еднаш од 100 пати, туку редовно. Ако се вработиш во Велес или натака секој ден ќе го правиш, затоа што ти си оценил дека на таа делница заради некоја X причина најдобро е да возиш 140-150.

Тоа што ти можеби еднаш во 7 години поминуваш е сосема ирелевантно. Ти си одлучил дека редовно кога ќе бидеш на тој пат ќе возиш незаконски дебело над ограничувањата.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #6363 на: 01 Октомври 2013, 11:43:08 am »
Така објаснуваат и оние што не врзуваат појас... Не е страшно да не врзеш појас во град за од овде до онде...

па помалку страшно е отколку цело време неносење појас

и паралелата не е сосем соодветна, бидејќи веројатноста за судар низ град е многу поголема.

Лошо е мудрување за непочитување на ограничување

се согласувам. јас ниту се фалам со тоа што возам над ограничувања ве-ск, ниту велам „нема гајле“ ниту велам дека така треба да се вози

Тоа што ти можеби еднаш во 7 години поминуваш е сосема ирелевантно. Ти си одлучил дека редовно кога ќе бидеш на тој пат ќе возиш незаконски дебело над ограничувањата.

апсолутно релевантно е. Веројатноста е во директна врска со бројот на инстанци. ако возам редовно (на пример работам во велес) сигурно ќе возам 90 во десната лента... и ќе барам службено возило :-)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #6364 на: 01 Октомври 2013, 11:44:09 am »
Соодветна е паралалелата. Ти возиш најбрзо на најризичната делница од автопатот. Јас таму обично намалувам на 150-140...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #6365 на: 01 Октомври 2013, 11:45:30 am »
Па не е помалку страшно. Ти возиш најбрзо на најризичната делница од автопатот.

возам брзо затоа што кампирам во левата лента. да имав опција во левата лента да возам пополека ќе возев.

со други зброви: возам брзо затоа што сум у левата лента. Не сум у левата лента затоа што возам брзо.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34292
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6366 на: 01 Октомври 2013, 11:46:28 am »
возам брзо затоа што сум у левата лента. Не сум у левата лента затоа што возам брзо.

Хахаха, не си тачен.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #6367 на: 01 Октомври 2013, 11:48:34 am »
возам брзо затоа што сум у левата лента. Не сум у левата лента затоа што возам брзо.

Хахаха, не си тачен.

еми кога има кратери у десната шо да праам? да упалам 4 жмигавци и да се тркалам у трета 2 саата до скопје?

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #6368 на: 01 Октомври 2013, 11:51:58 am »
Епа само што кажа дека тоа ќе го правиш ако секој ден ја возиш делницата

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22223
« Одговори #6369 на: 01 Октомври 2013, 11:53:04 am »

Хахаха, не си тачен.

еми кога има кратери у десната шо да праам? да упалам 4 жмигавци и да се тркалам у трета 2 саата до скопје?

Koga ke iskrivis bandaz od nekoj krater vo leva lenta, ke se trkalas i 3 sata do Skopje.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #6370 на: 01 Октомври 2013, 11:54:40 am »
Епа само што кажа дека тоа ќе го правиш ако секој ден ја возиш делницата

Ај сеа уште еднаш прочитај и цитирај каде сум рекол дека ако секој ден ја возам делницата тоа ќе сум го правел.

V, не е прв пат да те молам внимателно да читаш ако веќе реплицираш. Што е проблемот?

Молам за цитат во твојот одговор на оваа порака.

Отсутен Vasil

• Сениор
« Одговори #6371 на: 01 Октомври 2013, 11:56:00 am »
апсолутно релевантно е. Веројатноста е во директна врска со бројот на инстанци. ако возам редовно (на пример работам во велес) сигурно ќе возам 90 во десната лента... и ќе барам службено возило :-)

тоа дека ќе бараш службено подоцна си го дополнил

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #6372 на: 01 Октомври 2013, 11:59:18 am »

тоа дека ќе бараш службено подоцна си го дополнил

aaa ок, не сме се разбрале. јас те разбрав дека сум рекол дека цело време ќе возам над ограничувања дококлу работам во велес, а ја го кажав токму спротивното.

sorry, jaс сум крив за недоразбирањево

Отсутен Vasil

• Сениор
« Одговори #6373 на: 01 Октомври 2013, 12:01:07 pm »
не ти е прв пат ;)

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #6374 на: 01 Октомври 2013, 12:04:23 pm »

Хахаха, не си тачен.

Ќе се прилагодиш на условите на патот, и без да ги загрозуваш тие околу тебе ќе се влечкаш 2 саати до Скопје со 42 на саат и врзан :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.