Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 3298341 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
Не постои поглуп муабет од „Му се може“. Не разбирам што му се може, навистина. Јас лично да ја сотавам БАШ ТАКА колата, исто изгледа ми се може, пошто никој жив нема ништо да направи. Нема што „да ми се може“.

Понатаму, дека се претесни местата итн, ќе кажам само еден збор „Зебра“. Крај. Дефиниција за перење и приперуење пари. Иди па паркирај се, ако си фраер. Или успеј да поминеш низ иглените уши.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Не постои поглуп муабет од „Му се може“. Не разбирам што му се може, навистина. Јас лично да ја сотавам БАШ ТАКА колата, исто изгледа ми се може, пошто никој жив нема ништо да направи. Нема што „да ми се може“.

Понатаму, дека се претесни местата итн, ќе кажам само еден збор „Зебра“. Крај. Дефиниција за перење и приперуење пари. Иди па паркирај се, ако си фраер. Или успеј да поминеш низ иглените уши.

друже... муабетот дека му се може беше заебанција.. мислам дека ти објаснив што е проблемот... и јас ке се паркирам така, зашто несакам неписмен да ми ја одере колата... поготово што кога го паркирам како што треба тркалата мои ја газат линијата од соседниот паркинг.. кој ке се паркира тука? можеби тико некое или марути...

второ, зебра не ени напрсток од ова... и во зебра паркирав еден извесен период. полесно е таму, затоа што улицата што води поред паркинзите на секој спрат е поширока од тука... ако сакаш дефиниција за мала и тесна улица на катна гаража иди во аеродром до бисер, паркирај се таму па ке ти стане јасно... таму со волвото излагам и влагам со нај малку 5 маневри, ама паркинг местата се пошироки од овие во рамстор...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен negoznam

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 541
@onak
Како можам јас со моето(пежо 406 караван)  да се паркирам покрај друга кола на истиов паркинг и притоа да можам и јас и другиот комфорно да влезе на возачко, тогаш може и другите па ако треба и нека се помачат малце.

А што се тиче муабетот му се може и дека му ја оштетиле. И мене ми се може да земам да му ја изгребам зошто е така паркиран ама не го правам тоа. Основна култура. Истотака на секој паркинг може да му ја гребне/чукне некое "шофериште" нели? Па ајде сега нека земе да зафаќа по две места на секој паркинг. А и доколку до толку се плаши дека ќе му ја оштетат нека не паркира тука, горе нека си ја остави.

А и не се гледа убаво на сликата ама и матизот е мн. слично паркиран. Ајде сега и за него некое оправдање.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
добро бе... што не ти јасно сега? прво и основно нејкам да се објаснувам со било кого за некој друг... ме заболе искрено левото маде и за него и за неговото паркирање и за паркингот во рамстор и за стубовите и за матизот и за се друго по ред... јас само ти кажав мислење и причина а ти на душа зимаш одма ке се расправаш... ај одмориме малце...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен negoznam

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 541
Погрешно си ме сфатил, не се расправам ниту напаѓам никого( можда малце пожустро искоментирав) и нит очекувам некој нешто да ми објаснува.

Ама вакви несовесни шофери ме иритираат поготово во комбинација со некои банални оправдувања.

А и ти не се напнувај одма, само ја коментираме ситуацијата пријателски ко на форум ;)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44964
  • Il Moderatore
А бе да беше асална земја и да попие казна ако не е паркиран помеѓу двете линии на паркингот (или гази линија), без разлика што е приватен паркинг, има да видиме дали му се можело и му се сакало. Туку банана држава, па му се може и пред влез на подземната гаража ќе ја стаи за „да не му ја изгребат“...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер

друже... муабетот дека му се може беше заебанција.. мислам дека ти објаснив што е проблемот... и јас ке се паркирам така, зашто несакам неписмен да ми ја одере колата... поготово што кога го паркирам како што треба тркалата мои ја газат линијата од соседниот паркинг.. кој ке се паркира тука? можеби тико некое или марути...

второ, зебра не ени напрсток од ова... и во зебра паркирав еден извесен период. полесно е таму, затоа што улицата што води поред паркинзите на секој спрат е поширока од тука... ако сакаш дефиниција за мала и тесна улица на катна гаража иди во аеродром до бисер, паркирај се таму па ке ти стане јасно... таму со волвото излагам и влагам со нај малку 5 маневри, ама паркинг местата се пошироки од овие во рамстор...
Ти си одел во Зебра!? И кај си паркирал!? Улицата што води на секој спрат е поширока...!? Чекај чекај зборуваш за „улицата“ во која моето Поло има по 20цм од страните до бетонските огради или некоја друга? Тие рампи треба да се како во Ситимол, ако си бил во катната, и ни 1 единствен ЦМ не смее да се потесни.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
Сабајлево..

Морон ќе ме учукаше на излез од мојата уличка..
Мамлаз се влечеше на Партизанска..
Еден влегуваше во лента без жмигавец..
Таксист сврте десно на крај на Партизанска накај Палома Бјанка, ама од крајот на улицата, после семафорот, не по лентата наменета за вртење десно.
Таксист проба од средна лента да сврти лево кај Тутунски Комбинат за накај Злате..

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
Понеделнички расположен а

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
Комшијата до плацот мој во Добри Дол цело време глумеше дека ми е пријател и ми даваше совети кои иако беа проѕирни сакав да верувам дека се вистинити. Ме поеба за приклучокот за вода, едвај се извлеков, а он се правдаше како не е он крив, туку е многу моќен и има јаки пријатели кои за да му завршат нему работа мене ме прегазиле.
Дојде ред и на струјата! Поштено си платив и се изнамачив околу неа пошто ипак сум провинцијалец, нели :) и таман кога потпишав договор и се изработи проектот, фраерот си направил свој таен план со некој бандит од ЕВН и денес БЕЗ ДА МИ СЕ ЈАВАТ влегле во мојот приватен имот и почнале да копаат во делот на брат ми мислејќи дека и тој дел е мој. Среќа имам многу пријатели, па веднаш ми јавија дека нешто се случува на мојот имот, а НЕ Е по планот кој претходно уз ракиица им го елаборирав. Ја бев на работа и не бев во можност да излезам, па ја пратив Наде. Фраерот (комшијата) наместо како пријател нели да ми јави дека ќе работат, а и одговорниот од ЕВН кој неколку пати го опоменав да ме извести некој ден пред да почнат со работа (нормално врзан со комшијата), мене како клиент не ме извести за активностите. Претпоставувате дека црното сценарио ќе се оствареше ако Наде не ги спречеше во истото, се очекуваше повик на Градежна инспекција, а комшијата изреволтиран дека не му испаднало по негово дури и физички се свртел кон Наде, ама пошто нели многу сведоци, све мажи а никој да изреагира - свртела неколку броеви чии зборови можат да дојдат и до матичната Австрија. Случајно брат ми е адвокат, кој за жал во моментот бил на судење, а мене не ми кажала знаејќи ја мојата непресметливост, вербално се пресметала со него со факти, дури и работниците ја подржале во истото. Значи ВОЈНА! Мрзам Олигарси, добар сум к'о леб, ама не ми чачкај жена, тетоец сум и имам шиптарски навики - кољам! После три часа повуци-потегни стигнала наредба од „горе“ да постапат према Договорот т.е. према она што беше во проектот.
Не само што комшијата ме изгуби мене туку му должам ... ќотек! Не се трпи бре луѓе више оваа малограѓанштина.
Ме мрзи да детализирам, само сакав да го искажам револтот од познатиот македонски синдром комшија - нож у грб! Па добро бре до кога у пм ... ДОСТА Е луѓе, можда израснав поинаку воспитан, ама очиглегдно ќе треба да превоспитан некои околу мене. Парите се отепувачка, ќе им го докажам тоа ;)

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3063
Свеста на луѓето во нашата држава е на најниско можно ниво.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
Za zal mnogu seLJacana, lugeto kolku se poglupi tolku mislat deka se mnogu pametni pa sakaat da izglumat nesto pametno i da te napravat deka si glup a oni sve znaJaat :D
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
Џиџи викај кога ќе се решиш да ги преваспиташ  8)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22281
Redevno privatnjacive...

Приватните автобуси застануваат и по 100 пати, а ЈСП само ако сакаат

Возачите на приватните автобуси секојдневно и по повеќе пати застануваат секаде каде што патниците ги стопираат, без разлика дали на тоа место има стојалиште и дали со тоа прават сообраќаен прекршок. За разлика од нив возачите на ЈСП надвор од стојалиштата застануваат селективно по своја волја

Приватните превозници кои превезуваат патници на неколку линии во главниот град, стануваат ноќен кошмар за возачите кои се движат низ градските улици поради метежот кој го предизвикуваат. Возачите се жалат дека приватните автобуси им пречат во сообраќајот бидејќи многу често застануваат насекаде и ги прекршуваат законите. Застануваат на места каде што нема постојка, се тркаат со автобусите на ЈСП, преминуваат пруги иако рампата е спуштена.
- Приватниците веднаш застануваат да земат патник, штом им кренат рака, без разлика што нема постојка на тоа место на улицата. Јасно ми е дека сакаат да качат патник повеќе па затоа се трудат, но со постојаните и нагли застанувања го закочуваат сообраќајот, па не ни чудо што многу од возилата им свират на ваквото однесување. Сепак се чини дека тоа ним многу не ги засега па си тераат по свое, се пожали Дарко Л. од населбата Аеродром.
На ова однесување се жалат и патниците, бидејќи поради честите застанувања и онаму каде што нема стојалиште, велат дека автобусите буквално се влечкаат по патот, па поради тоа, тие најчесто доцнат онаму каде што одат. Од друга страна пак, кога сакаат да се качат во автобус им оди во прилог и тоа што возачот застанува секаде за веднаш да се качат.
- Најчесто се возам со приватен автобус, односно со 23-ка. Често се случува премногу бавно да возат, а тоа го прават за да можат во секое време и било каде да застанат за да земат патник да направат поголем профит од турата. Кога и да се возам со овој автобус доцнам, но сепак заради поевтиниот билет и заради тоа што ме собира и на места каде што нема постојка јас и понатаму го користам приватниот превоз, ни раскажа Елена од Ново Лисиче.
Околу ова однесување на возачите, директорот на здружението на приватни превозници Слобода превоз, ни одговори дека е запознаен со оваа појава, но дека единствено нешто што тие можат да го направат е на состаноците да им укажуваат на возачите да не прават никакви сообраќајни прекршоци, бидејќи со тоа го загрозуваат животот на патниците, а и на останатите учесници во сообраќајот.
- Единствено сообраќајната полиција може да влијае за намалување на овој прекршок, бидејќи кога возачот ќе биде казнет, во иднина ќе подразмисли дали ќе го повтори прекршокот. Сепак со нашиот ангажман во едукација на возачите, ситуацијата е подобрена за разлика од пред неколку години, но се уште голем дел од возачите застануваат на непропишани места, изјави Ленин Јовановски.
За разлика од приватните, возачите на Јавното сообраќајно претпријатие застануваат селективно на оние на кои тие сакаат да им застанат, па патниците забележуваат дека се случува некоја бабичка што не го стигнала автобусот да остане извисена, а ако некоја згодна женска му фати око или види пријател или роднина, возачот застанува.
За овој проблем од МВР ни објаснија дека по член 73 од Законот за безбедност на сообраќајот на јавен пат, на кој има посебно изградено автобуски стојалишта, надвор од коловозот, возачот на автобус не смее заради влегување и излегување на пат да го запира автобусот на коловозот" стои во Законот. Оттаму велат дека глобата за овој прекршок е 45 евра или 25 негативни поени, а единствен начин да се казнуваат сторителите на овој прекршок, е сообраќаецот на лице место да го утврди истиот. Тие за овие прекршоци месечно казнуваат околу шест возачи на автобуси.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
Комшијата до плацот мој во Добри Дол цело време глумеше дека ми е пријател и ми даваше совети кои иако беа проѕирни сакав да верувам дека се вистинити. Ме поеба за приклучокот за вода, едвај се извлеков, а он се правдаше како не е он крив, туку е многу моќен и има јаки пријатели кои за да му завршат нему работа мене ме прегазиле.
Дојде ред и на струјата! Поштено си платив и се изнамачив околу неа пошто ипак сум провинцијалец, нели :) и таман кога потпишав договор и се изработи проектот, фраерот си направил свој таен план со некој бандит од ЕВН и денес БЕЗ ДА МИ СЕ ЈАВАТ влегле во мојот приватен имот и почнале да копаат во делот на брат ми мислејќи дека и тој дел е мој. Среќа имам многу пријатели, па веднаш ми јавија дека нешто се случува на мојот имот, а НЕ Е по планот кој претходно уз ракиица им го елаборирав. Ја бев на работа и не бев во можност да излезам, па ја пратив Наде. Фраерот (комшијата) наместо како пријател нели да ми јави дека ќе работат, а и одговорниот од ЕВН кој неколку пати го опоменав да ме извести некој ден пред да почнат со работа (нормално врзан со комшијата), мене како клиент не ме извести за активностите. Претпоставувате дека црното сценарио ќе се оствареше ако Наде не ги спречеше во истото, се очекуваше повик на Градежна инспекција, а комшијата изреволтиран дека не му испаднало по негово дури и физички се свртел кон Наде, ама пошто нели многу сведоци, све мажи а никој да изреагира - свртела неколку броеви чии зборови можат да дојдат и до матичната Австрија. Случајно брат ми е адвокат, кој за жал во моментот бил на судење, а мене не ми кажала знаејќи ја мојата непресметливост, вербално се пресметала со него со факти, дури и работниците ја подржале во истото. Значи ВОЈНА! Мрзам Олигарси, добар сум к'о леб, ама не ми чачкај жена, тетоец сум и имам шиптарски навики - кољам! После три часа повуци-потегни стигнала наредба од „горе“ да постапат према Договорот т.е. према она што беше во проектот.
Не само што комшијата ме изгуби мене туку му должам ... ќотек! Не се трпи бре луѓе више оваа малограѓанштина.
Ме мрзи да детализирам, само сакав да го искажам револтот од познатиот македонски синдром комшија - нож у грб! Па добро бре до кога у пм ... ДОСТА Е луѓе, можда израснав поинаку воспитан, ама очиглегдно ќе треба да превоспитан некои околу мене. Парите се отепувачка, ќе им го докажам тоа ;)

Денес ми ја скинаа и цевката за вода :( Копале со тоа багерчето на овој истиов комшија да му обезбедат приклучок за струја, а убаво ги предупредивме 100000000000 пати дека тука има доводна цевка за вода. Случајно ??? Хммм...
Истиов овој идиот од комшија не може легално да добие приклучок за вода од едноставна причина што нема хидро-технички услови за тоа (нема градски водовод, туку селски резервар по слободен пад) - замислите каква идеална прилика за тештик ??? Ооооо па и дупка уште добива ископана уз кабелот за струја до објектот и тоа све за иста цена ХАХАХА а бе милина!!!
Моите водата ја донеле пред 15 години и платиле тешка пара на месната заедница, незнам, комшиите и тн. Цевки спроведувале самите можда пола километар за да ти дојде сега некое самобендисано копиле кое пред неколку години ме прашуваше за колку го продавам плацот. Кога културно му одговорив дека НЕ се продава ми рече: А бе немој сеа ти мене не се продава, све си има цена - кажуј колку и да завршиме ... Еееееј која дрскост и безобразност, башка уште саат време киснеше пред оградата да ме разубеди демек. ц ц ц Незнам, едноставно сум добар, наивен, глуп или малер и тоа ти е! Триста ствари ми се исподешаваа, преку курца ми е све - у оваа јебено чудесна земја каде со Скопско и све е можно !!!