Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 2900957 пати)

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
Ретко кој има кола што оди 6-7сек до 100.

Sent from my iPhone 7 using Tapatalk

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Онак со испод 250 не излегува на партизанска!!

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
Епа тоанде на периферија нека се јачаат, никому не сметаат...
За на булевар да не мењаат глицерин гуми, да не ставаат ролбари и тн... башка еве од мене да кинисам, и болид да возам нема да го возам над 160 на стаза, али кога ќе падне снег ќе се позезаме ќе подрифтаме, па и на суво, ќе се поглупираме и тоа е тоа. Секако нема да се праам профи дрифтер на 30 годиње...

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
@onak - Кај возењето на стаза не е трошокот само во влезницата. Ако веќе си сериозен за на стаза, во најмала рака гуми ќе ти бидат (по)голем трошок, а претпоставувам дека ќе ти требаат и соодветно одело и кацига со соодветни сертификати (кои вообичаено ги бараат за воопшто да те пуштат на стаза).

Асфалтот на стазите е екстремно абразивен за да има grip. Последен пример што лично го видов беа Seat-ите што ги возевме на стаза во Србија (Навак) - колите имаа поминато по 80-100 километри и сите веќе имаа МАЗНИ гуми, и тоа праиме муабет за скапи гуми.

Понатаму.. Обични кочници (какви што сите ние имаме на нашите коли) нема да ти бркаат работа на стаза. Односно, ќе ти бркаат работа еден или два круга. После тоа ќе прегреат и нема да кочат. Истото важи и за течноста за кочници, и за уште мал милион други ситници.. Конечно, и трошокот за гориво е огромен, бидејќи на стаза си цело време под полн гас.

Затоа вика Банзаи, скап спорт е.

по прашање моторџиство... не се сложувам со тебе.. затоа што моторџиството веќе е скуп спорт, поготово кај нас, меѓутоа ниеден моторџија не го држи својот љубимец во лоша кондиција туку скоро сите ги држат во топ кондиција, бидејки на сите им е јасно дека што и да прави на мотор, посекако ке има стискање, на минимум секое седнување на него по еднаш, а ако не е во топ кондиција, се губи глава... поентата ми е дека сите оние “семафорџии“ што ги читаме и гледаме на партизанска, а во аеродорм и лисиче само понекад ги спомнуваат иако и тука ги има можеби и повеќе од партизанска, е сите тие, си ги држат моторите во топ кондиција... и сите имаат опреми по дома за спортско возење, сигурен сум! останува само последната работа, а тоа е влезница за на стаза. ;)

Онак со испод 250 не излегува на партизанска!!

ако така се вика некој автопат низ државава, кај што е право и прегледно, да, во право си. ;)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22223
Уште има судење за Диво насеље?
Сабајлево пак хеликоптери, затворен сообраќај, редици....

За украдени ќебапи или продавање марули лесно се изрекува казна затвор, али кога е во прашање тероризам против државава, тогаш мора со години да се тегне постапката...пошто нели...innocent until proven guilty важи и кај нас, па дури и со пушка во рака да те уапсиле.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30070
    • CARclub.mk
по прашање моторџиство... не се сложувам со тебе.. затоа што моторџиството веќе е скуп спорт, поготово кај нас, меѓутоа ниеден моторџија не го држи својот љубимец во лоша кондиција туку скоро сите ги држат во топ кондиција, бидејки на сите им е јасно дека што и да прави на мотор, посекако ке има стискање, на минимум секое седнување на него по еднаш, а ако не е во топ кондиција, се губи глава... поентата ми е дека сите оние “семафорџии“ што ги читаме и гледаме на партизанска, а во аеродорм и лисиче само понекад ги спомнуваат иако и тука ги има можеби и повеќе од партизанска, е сите тие, си ги држат моторите во топ кондиција... и сите имаат опреми по дома за спортско возење, сигурен сум! останува само последната работа, а тоа е влезница за на стаза. ;)

Јас се согласувам дека е скап спорт. Но, неколку прашања..

Дали тие што викаш дека си ги одржуваат моторите во топ состојба, ги одржуваат во track-ready состојба? Возење по улици и возење на стаза е многу, многу, многу различно.

- Дали имаат плочки за кочници наменети за на стаза?
- Дали имаат дискови за кочници наменети за на стаза?
- Дали имаат течност за кочници наменета за на стаза?
- Дали имаат гуми наменети за на стаза, и дополнително - дали се свесни дека гумите кои веќе ги имаат ќе им траат многу кратко, во однос на возење на стаза?

Обичните кочници, обичните дискови, кои се сосема добри, дури и одлични за возење на улица - ќе прегреат и ќе бидат бескорисни за само 2-3 круга на стаза. Обичните гуми со кои возиш по улица или нема да имаат доволно грип, или ќе се излижат многу, многу брзо.

Јас не викам дека моторите се ефтин спорт. Скап спорт се. Ама возењето на стаза е веќе сосем друга димензија.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
Onak што удри старец со 180км/ч на партизанска најде да збори...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
А што демек неможам јас да си отидам со колава моја и да возам на стаза? Што ќе ми фали од 10 круга? Дискови да не ќе мењам и сликови гуми? Или етанол со водено ладење на турбина да и ставам на фиестата за да може да издржи 10 круга на стаза?

На нирбургринг не комплицираат толку колку што комплицирате.

Плати симболично, вози. Своја одговорност. Пријатно. Ме боли Џонатан за друго.

Отсутен S16-HGT

• Сениор
  • Пораки: 4442
  • НУКЛЕАРЕН КОМАРЕЦ
И roll cage- от, што мора да се стави за возење на стаза, е голем трошок  ;D

...па и тим механичари треба да се плати  ;D

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
На нирбургринг голем дел што идат им е како хоби и се доста спремни. Оние што идат еднаш во животот да пробаат не возат како будали зошто искуство нула. Едно е на јутуб клипчиња друго е реалност.

Од 10 круга ако возиш агресивно ќе ти фали многу. Ај батали гумите пошто тие се најмал проблем, ама сигурно ќе имаш проблеми со прегреани дискови понатака. Ама све зависи кој како вози. Затоа како што реков, најпаметно е рентање на ауто спремно за на стаза и прај му што сакаш.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
Исто ко некој пред да се оженат, стан да имам, кола, приходи бар 1000 евра ;D

Уште тимско радио фали ...

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30070
    • CARclub.mk
Во ред.

Јас зборам за тоа ако сака некој сериозно да се посвети на возењето на стаза - како што рече Онак, два пати неделно. Тоа не е аматерско, саат-два повозување.

Меѓутоа, во ред.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
Тие што идат за онака на Норд си рентаат кола за 1/2 круга.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642

Онак удрил човек? Озбилно? Онак ала Ален ?

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3298

Онак удрил човек? Озбилно? Онак ала Ален ?

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Онак Зекиров